2011.
május
10. 08:15

Nem engednek a rendvédelmiek

Címkék:
Kónya Péter Eljön az idő, amikor majd nem tudják garantálni, hogy békében vonulnak utcára a rendvédelmi dolgozók – mondta a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke.

A tizenhárom belügyi szakszervezet képviselői mintegy három órán át tárgyaltak Pintér Sándor belügyminiszterrel, a múlt heti demonstrációk után. Megegyezés ugyan nem született, de a belügyminiszter ígéretet tett arra, hogy az elmaradt túlóradíjakat még az idén kifizetik.

Pintér Sándor a rendvédelmi szakszervezetek béremelési követeléseire úgy reagált: arról csak az után kezdődhetnek meg a tárgyalások, ha tisztában lesznek a közszféra egészének lehetőségeivel.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke az MTV Az Este című műsorában azt mondta: a hétfői tárgyalásokon érezhető volt egyfajta „együttgondolkodás”. Pintér Sándor több ponton is a szakszervezetek álláspontjával értett egyet - tette hozzá.
 

A szövetség elnöke azt is elmondta, hogy jövő hét szerdáig biztosan nem lesznek tüntetések, mert megvárják a kormány döntéseit. A rendvédelmi dolgozók bíznak abban, hogy a kormány is belátja: a tervezett intézkedések elhibázottak - tette hozzá. A legnagyobb probléma a korkedvezményes nyugdíj megszüntetésével van – mondta Kónya Péter.

Szijjártó Péter ezzel kapcsolatban, szintén Az Estében úgy fogalmazott: a kormány szélesíteni szeretné a magyar gazdaság mozgásterét, ehhez azonban közösen kell harcolni az államadósság ellen.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy negyvenegynéhány éves tapasztalt, életerős férfiak ne dolgozzanak – tette hozzá a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter ugyanakkor elismerte: a rendvédelmi dolgozókat munkájuk során az átlagosnál jóval több stressz éri.

A korkedvezményes nyugdíjjal kapcsolatban Kónya Péter arról beszélt, hogy sokan nincsenek tisztában azzal mit is jelent ez valójában.

A szolgálati nyugdíj intézményét csak azok választhatják, akik már 25 évet leszolgáltak, és olyan maradandó egészségkárosodást szenvedtek, ami alkalmatlanná teszi őket a fegyveres szolgálatra – mondta a szövetség elnöke.

További lehetőség, hogy különböző kormányzati döntések, átszervezések miatt megszűnnek azok a posztok, amelyekről később nyugdíjba vonulnak a szolgálatot teljesítők. Kónya Péter szerint azok, akik már nem tagjai az aktív állománynak, megdolgoztak azért, hogy korábban mehessenek nyugdíjba.

Olyan intézkedéseket kellene hozni, hogy ha szükség van a nyugdíjasok szakmai tudására, akkor önként jöjjenek, tehát érdekeltté tegyék őket abban, hogy újra munkába álljanak – mondta Kónya Péter Az Estében.

Az érdekvédelmi szövetség elnöke úgy látja, hogy az egész állományt motiválni kellene, mert sokan a családjukat is képtelenek eltartani.

Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter megjegyezte: az a kormány feladata, hogy olyan életpályamodellt dolgozzon ki a rendvédelmi dolgozóknak, ami vonzóvá teszi ezeket a hivatásokat.

Kónya Péter elmondta: a szakszervezetei tüntetésen világossá vált, hogy a Széll Kálmán terv vonatkozó intézkedései nem megfelelőek, de kezdenek elfogyni a tiltakozáshoz rendelkezésükre álló törvényes eszközök.

Az elnök szerint, ha az elkeseredett, de elszánt rendvédelmi dolgozók összefognak, abból komoly bajok lehetnek. Kónya Péter úgy fogalmazott: törvényes kereteken belül gondolkodnak, és mindenkinek az az érdeke, hogy elkerüljék a bajt.

Forrás: MTV Híradó

Vissza
2011.
április
16. 20:47

A Parlament elé vonultak a tüntetők

A Parlament elé vonultak a tüntetők Eldurvult a rendvédelmi dolgozók demonstrációja, amellyel a korkedvezményes nyugdíj megtartását, kiszámítható életpályát és inflációkövető béreket követelnek.
Tovább
2011.
január
10. 13:18

Korengedményes nyugdíj 2011.

Korengedményes nyugdíj 2011. A 2011-es évben a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét az 1953-ban születettek vehetik igénybe. A szabályok szigorításának az a lényege, hogy az alapjogszabály, amely a jogosultsági feltételeket tartalmazza, 2012. január elsejével hatályát veszti, azaz egy év hosszabbítás van, és nincs tovább...
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
2011.
április
22. 07:20

Korkedvezményes nyugdíj - Megmakacsolta magát a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Megmakacsolta magát a kormány A kormány nem hajlandó a korkedvezményes nyugdíjak ügyében engedni, a rendvédelmi dolgozók ezért május 6-ra újabb demonstrációt hirdettek meg. A szakértők szerint jogilag aggályos, hogy a meglévő állományra is érvényesnek tekintik a szabályt, és kérdéses, kik választják ezek után a rendvédelmi pályákat.
Tovább
2011.
március
31. 22:45

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba"

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba" Az MSZOSZ közleményében hangsúlyozza: olyan stabil, kiszámítható társadalombiztosítási rendszert kell az érintettek és szakszervezeti képviselőik bevonásával megalkotni, amely hosszú távra tervezhető.
Tovább
2011.
március
28. 09:41

Tüntet a Charta és a rendvédelmisek is

Tüntet a Charta és a rendvédelmisek is Demonstrációs bizottságot alakított a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének hét tagszervezete. Tüntetésre készülnek a rendvédelmiek a korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszer várható eltörlése miatt, a Charta április 19-én tiltakozik az új alkotmány miatt.
Tovább
2011.
április
15. 18:52

Tűzoltók: megdolgoztunk a korkedvezményes nyugdíjért

Tűzoltók: megdolgoztunk a korkedvezményes nyugdíjért A tűzoltók heti 48 órás munkaidejükkel megdolgoznak a korkedvezményes nyugdíjukért, így azt elvenni jogsértő - hangoztatta Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke pénteken a Parlament előtti Kossuth téren tartott figyelemfelkeltő demonstráción, amelyen mintegy háromszáz tűzoltó vett részt.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART