2010.
december
26. 12:37

Nem ez volt életünk legjobb hete

naptár A héten elfogadták a 2011-es büdzsét, ami Matolcsy György miniszter szerint a talpra állás költségvetése. Nos, talpra állni lesz honnan, a hét ugyanis rossz hírek sorát hozta. Ismét leminősítették az országot – bár ezzel nem voltunk egyedül –, a svájci frank drágul, a forint az újabb kormány–jegybank-konfliktust kiváltó kamatemelés ellenére gyengül, szinte naponta jöttek csődhírek. De legalább a nyugdíjforradalom dübörög dinamikusan, bár nem a kívánt legteljesebb nemzeti egység jegyében.

Hétfőn, a piaci elemzőket nem meglepve, de a kormány értetlenkedését kiváltva, ismét kamatot emelt  a jegybank. A novemberi után ez volt a második, már egy kamatemelési ciklust jelző kamatnövelés, így az alapkamat így 5,75 százalékon fejezi be az évet.

Ahogy várható volt, kormányzati körökből több kritikát is kapott a döntésért az MNB. Előbb a Matolcsy György vezette nemzetgazdasági tárca oktatta ki a jegybankot a bölcs monetáris politizálásról. Majd maga Orbán Viktor is megszólalt, bár ő elsősorban arról beszélt, mennyire nem jó, hogy két malomban őröl a kormány és a jegybank, és arról, hogy szerinte nem javítana a helyzeten az sem, ha ő és Simor András beszélnének egymással.

Pedig a helyzeten jó lenne javítani, mert londoni elemzők szerint lejtőre kerül a forint, ha a kormány nem hagyja békén az MNB-t. Jobb nem belegondolni, mire is gondolhatnak, mert már a hétfői kamatemelés sem hatott, legalábbis a forintnak nemigen tudott erőt adni. A svájci frank a héten 220 forintra is drágult, bár erősödését részben az euró gyengülése magyarázta. És persze az, hogy a héten leminősített minket a Fitch is, miután a piacok nem hisznek a kormány lépéseiben és kételkednek a februárra ígért reformokban (csekély vigasz, hogy nemcsak minket, hanem a horvátokat és Portugáliát  is, de meglebegtette a görögök bóvlikategóriába sorolását is).

Az euró gyengülése összefüg az euróövezet iránti aggodalommal, már Jean-Claude Trichetnek, az Európai Központi Bank elnökének kellett arról beszélnie, hogy abszurd feltételezés az eurózóna felbomlása.] Ha másként nem, kínai pénzből megmenthetik] az európai pénzt, legalábbis Peking most nagyon fogadkozott (és ha már uniós ügyek, a héten bejelentették, hogy vizsgálja az EU a Malév állami támogatásait , és az is a héten dőlt el, hogy még három évig maradhat a magyar földmoratórium.

Visszatérve a gyengülő forintra: az árfolyamromlás hatása egyre jobban látszik a hiteltörlesztésen, pontosabban nemtörlesztésen: nagy iramban dőlnek be a lakossági hitelek, és miután pénzünk tizennégy százalékát törlesztésre költjük, a korábbinál kevesebbet jut karácsonyra, miközben a Visa felmérése szerint idén Európában megdőlhet a vásárlási rekord.

A pénzügyi nehézségek a vállalati szektort is jellemzik, a héten három közismert, jelentős cég csődjéről vagy csődközeli helyzetéről jelentek meg hírek. Hétfőn derült ki, hogy csődbe ment az Aeroviva, de a csőd szélére sodródott a Vegyépszer, az előző Orbán-kormány házi autópálya-építője, és ami a legtöbbeknek fájhat: csődbe mehet az Emfesz is, vagy – legalábbis a cég ügyvezetője szerint – ha nincs is csőd, jelentősen drágulhat a gáz, ha nem jön állami segítség. Az eladósodott, bankhitelben reménykedő gázszolgáltató a héten újabb haladékot kapott, de csak december 27-ig (a cég sorsától független, de az ágazathoz kapcsolódó hír, hogy a rövid távú gondolkodás miatt aggódik a magyar energetikáért az Eurogas, a gázipar nemzetközi szervezete.

Aggodalomra itthon is volt ok, legalábbis a szocialisták szerint nem túl jó a nemzeti kockázatvállalást sajátosan értelmező nyugdíjforradalom, ezért azAlkotmánybírósághoz fordultak a nyugdíjtörvény miatt. A törvény egyébként a héten hatályba lépett, vagyis lehet nyilatkozni a kasszaválasztásról . És voltak, akik ezt már meg is tették: az első napon kétszázan nyilatkoztak magánpénztári tagságuk megtartásáról (Oszkó Péter volt pénzügyminiszter is pénztártag marad. A héten a parlament a pénztári reálhozam adómentessé tételével és a tb-nyugdíj egyéni számláinak személyes kormányfői garanciájával tett újabb, az állami nyugdíj felé csábító lépéseket, mi pedig kiszámoltuk, hogy a nyájas olvasó nagyjából mennyit bukik a nyugdíjpénzek államosításán .

És ami még a héten történt: elfogadta  a parlament a 2011-es költségvetést, kaszinót vehet az állam Andy Vajnától, 150 milliárd folyt be a különadóból, a PSZÁF-elnök Szász Károly megszüntetné a bankadót és szakmailag örül a magánnyugdíjpénztárak megszüntetésének. A kormány az egészségügyi törvénnyel szünteti meg a neki nem tetsző költségvetési tanácsot és felhatalmaztatta magát egy pár százmilliárdoss lazításra. Az adóellenőrökről pedig kiderült, hogy ők viszont még pizzázás közben sem lazítanak.

Forrás: index.hu

Vissza
2010.
november
09. 23:31

Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban

 Oszkó: 2-3 év hiányelfedésért 20-30 évre luk a nyugdíjban Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nem tartja indokoltnak a kötelező magánnyugdíj-pénztári befizetések állami kasszába való terelését. Szerinte ez a lépés csak időlegesen hidalja át azt a hiányosságot, hogy a kormány nem vágta vissza a kiadásait.
Tovább
2010.
december
14. 12:03

"A Fidesz sírba tette a fiatalok jövőjét"

"A Fidesz sírba tette a fiatalok jövőjét" Az MSZP szerint a jövő nemzedékek "gyásznapja" december 13-a, mert azon a napon fogadta el az Országgyűlés a "nyugdíj-einstand" törvényt. Török Zsolt, az MSZP szóvivője keddi sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy a rendszerváltás után húsz évvel "sírba tették" a fiatal nemzedékek jövőjét. A sajtótájékoztató kezdetén Szanyi Tibor szocialista országgyűlési képviselő egy fekete zászlót lógatott ki az Országház egyik erkélyéről.
Tovább
2010.
szeptember
27. 10:11

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól Egy friss felmérés szerint a gazdag angolok 60 százaléka a bizonytalanságok miatt tovább kíván dolgozni, és csak akkor akar elmenni nyugdíjba, ha az már nem halogatható tovább. A Barclays Wealth felmérése alapján megállapítható, hogy a gazdagok nagyon pesszimistán ítélik meg a helyzetüket, pedig ez a valóságban koránt sincs így.
Tovább
2010.
december
10. 10:08

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár

Andor László: a kormányra fájó kijózanodás vár A Napi Gazdaságnak adott interjújában Andor László munkaügyi biztos azt mondta, hogy nem jó ötlet a nyugdíj-megtakarítások átcsatornázása, főleg akkor, ha abból folyó kiadásokat finanszíroz a kormány. A biztos aránytalanságokat lát a választási opciók kapcsán, miközben úgy véli, hogy fájó lesz a kijózanodás, hiszen az állam a jövőben nagyobb terhet vállalt magára a rövid távú előnyökért cserébe.
Tovább
2010.
május
19. 12:45

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk

Egy szegény demokráciára kell berendezkednünk Idősügyi projektet indított az állampolgári jogok országgyűlési biztosa annak feltárására, hogy az alapvető jogokhoz való hozzájutásban milyen akadályt jelent az életkor. A mintegy hárommilliós korcsoport életkörülményeinek vizsgálatáról várhatóan őszre készül átfogó elemzés, ám a célokról már most beszélgettünk Szabó Máté ombudsmannal.
Tovább
2010.
október
30. 23:20

Jövőre már el is kezdjük felélni a nyugdíjvagyont

Jövőre már el is kezdjük felélni a nyugdíjvagyont A nyugdíjpénztáraktól az állami rendszerbe visszatérőktől remélt 2500 milliárdból 530-at jövőre elkölt a kormány a költségvetési törvényjavaslat szerint. A MÁV többet kap, és infláció feletti nyugdíjemelés lesz. 30 ezer közszolga hagyhatja el a szférát. Több érthetetlen dolog is van a büdzsében, így például az, hogy miért 2,94 százalékos hiányt céloz meg a kabinet, és miért nem tartja a konvergenciaprogramban lefektetett 2,8 százalékot - jegyzi meg az Index összefoglalója. A nemzetgazdasági minisztérium szombat délben tette közzé a költségvetési törvényjavaslatot, amelyet december 23-ig kell elfogadnia az Országgyűlésnek.
Tovább
2010.
november
23. 10:49

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad

Matolcsy megerősítette: csak két nyugdíjpillér marad A jelenlegi 38 százalékos GDP arányos adócentralizáció 33 százalékra csökken 2014-re - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Napi Gazdaság kedden rendezett budapesti adókonferenciáján, hozzátéve, hogy a februárban bejelentendő strukturális reformok 600-800 milliárd forint megtakarítást hoznak.
Tovább
2010.
november
24. 21:06

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja

Matolcsy: aki nem lép vissza, annak nem lesz állami nyugdíja A magán-nyugdíjpénztári tagoknak január végéig kell dönteniük, hogy visszatérnek az állami nyugdíjrendszerbe, vagy maradnak az eddig kötelező rendszerben. Aki a magán-nyugdíjpénztári rendszerben marad, az a jövőben a munkaadója által befizetett 24 százalékos nyugdíjjárulék utáni összegből, azaz a 70 százalékot kitevő szolidaritási nyugdíj jogosultságból már nem részesedik, csak az önmaga, azaz a munkavállalók által fizetendő 10 százalékos járulék lesz a számláján. A pénztárak szerint ez zsarolás és Alkotmánybírósághoz fordulnak.
Tovább
2009.
november
12. 11:05

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.
Tovább
2010.
november
26. 09:34

Nyugdíjtörvény: nagy ellenállás

Nyugdíjtörvény: nagy ellenállás Alkotmánybírósághoz fordul az MSZP és a magánnyugdíjpénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség is a kormány nyugdíjintézkedései miatt. Szerintük a törvénycsomag „zsarolja” a magán-nyugdíjpénztári tagokat, illetve sérti cselekvési szabadságukat és a tulajdonhoz való jogot.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
2010.
november
29. 18:52

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART