2012.
július
08. 09:41

Nem félnek, de tiltakoznak a felülvizsgáló orvosok

Címkék:
megnyitó3 A felülvizsgáló orvosok tiltakoznak Korózs Lajos nácizó nyilatkozata ellen. Közöljük a szerkesztőségünkhöz eljuttatott dokumentumot. Persze tudni kell, hogy nem a szocialista politikus volt az első, aki Mengelét emlegette az egészségügyben.

A felülvizsgáló orvosok tiltakoznak Korózs Lajos nácizó nyilatkozata ellen

Felelős politikus nem nácizhat le büntetlenül, munkájukat a törvényes előírások és a szakma szabályai alapján végző orvosokat! Az orvosszakértők elvárják pártjának vezetőitől, hogy határolódjanak el Korózs Lajos méltatlan vádjaitól!

A több hónapja tartó hangulatkeltés eredményeként a felülvizsgálatot végző orvosok naponta kapnak életveszélyes fenyegetéseket. A szakértők nem félnek, de egyre nagyobb a veszélye, hogy a Korózs-féle nyilatkozatoknak tragikus következményei lesznek.

Arra, ami most Magyarországon történik, a fejlődő világban is ritkán van példa. Felelőtlen politikai erők az érvényben lévő törvények alapján munkájukat végző szakembereket gyaláznak, tömegeket hergelnek, és a köztisztviselőkre uszítják őket.

Még szomorúbb, hogy az a Korózs Lajos nácizza le a szakértőket, akinek az államtitkársága alatt a most támadott felülvizsgálati rendszert 2008-ban bevezették.

A Nemzeti Rehabilitációs Hivatal orvosszakértői követelik, hogy az MSZP határolódjon el Korózs Lajos minősíthetetlen nyilatkozatától, és a párt kövesse meg a megsértett szakembereket!

 

Forrás: Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal

Mengelét nem Korózs Lajos emlegette először az egészségügyben. Az előzményket a Népszava ismertette.

Csak kormányon fáj a hasonlat?

"Tudomása szerint Molnár Lajos egészségügyi minisztert szakmai körökben többen is Mengeleként emlegetik, így előfordulhatott, hogy néhányan a náci tömeggyilkos nevét írták a táblákra" - ezt még 2007-ben mondta Lázár János egy hódmezővásárhelyi, kormányellenes tüntetésen.

A fideszes politikus akkor nem vette védelmébe a szocialista minisztert. Nem szólalt meg Selmeczi Gabriella sem, amikor politikus nőtársát, Horváth Ágnest, a Molnár Lajost követő szocialista tárcavezetőt mengelicaként gúnyolta a jobboldal. Orbán Viktor a Mein Kampfból, Hitler művéből idézett 2006-ban egy pártkongresszuson. "Kedves barátaim, hogy megvilágítsam nektek az MSZP politikáját, a legjobb, ha a következő idézetet hozom elő a Mein Kampfból: a gyűlölet a legalapvetőbb emberi érzés, a gyűlöletre kell alapozni a politikát, és a gyűlölettel kell megsemmisíteni az ellenséget" - mondta akkor Orbán. Pártja ezt természetesnek vette, Szijjártó Péter szóvivő szerint nem váltott ki megütközést az idézet. Sokat változott azóta a Fidesz ízlése.

A napokban Korózs Lajos szocialista politikus Mengele, az auschwitzi koncentrációs tábor náci orvosának módszereihez hasonlította azt, ahogy a kormány visszaküldi a rokkantakat dolgozni. A Fidesz és a párt szóvivője, Selmeczi Gabriella azonnal támadásba lendült, és Korózs távozását követelte. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal közleményben tiltakozott, hogy felelős politikus nem nácizhat le büntetlenül a munkájukat a törvényes előírások és a szakma szabályai alapján végző orvosokat. Csakhogy Korózs nem ezt tette, nem az orvosokat minősítette, hanem a kormány módszerét kritizálta.

A kabinet hozzáállását jól jelzi egyébként, hogy a Hősök terén, éppen a rokkantnyugdíj rendszerének átalakítása ellen múlt vasárnaptól e hét csütörtökig tüntetőkről szinte nem vettek tudomást, a szimpatizánsok vittek nekik innivalót is. A tüntetők, akik közül többen éhségsztrájkba is kezdtek, elfogadhatatlannak tartják a rokkantnyugdíj megszüntetését és azt, hogy a kormány már a rendkívüli felülvizsgálatok előtt eldöntötte: 100-120 ezer embert vissza fog terelni a munka világába. Azt sem tűrik, hogy a kabinet csalónak állítja be őket.

A komplex minősítő rendszer táblázata szerint egyébként dolgozni küldhetik az alsó végtagját amputált, vagy agyvérzésen átesett, emiatt közepes végtagbénulást szenvedett beteget. Egységes pontrendszer szerint dolgoznak az orvosok, ezekből kell összeszedni több, mint 40-et. Akinek ez sikerül, továbbra is ellátást kap, akinek nem, dolgoznia kell. A gerincsérv például 30 pontot ér, ennyit kap a 40 éves számítógép-kezelő, és az 55 éves kazánkovács is. Annak, akinek az alsó végtagját comközépen amputálják, csak 36 százalékban károsodott, vagyis elveszti az ellátást. Akár életveszélyes állapotú szívritmuszavarban szenvedőt is munkaképessé nyilvánítanak. Erre akarta felhívni a figyelmet Korózs.

Forrás: Népszava

Vissza
2012.
július
05. 06:07

Auschwitzi módszerekhez hasonlítja az MSZP a rokkantak felülvizsgálatát

Auschwitzi módszerekhez hasonlítja az MSZP a rokkantak felülvizsgálatát Az MSZP szerint Josef Mengele, az auschwitzi koncentrációs tábor náci orvosának módszereihez hasonlít az, ahogy a kormány felülvizsgáltatja a rokkantakat. Az ellenzéki párt szerint a kabinet ezzel bizonyíthatóan emberek tucatjait hajszolta öngyilkosságba.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART