2011.
február
22. 08:52

Nem hajlítja meg a tőzsdét az elszívott nyugdíjvagyon

budapesti tőzsde A magán-nyugdíjpénztári pénzek államosítása kapcsán felröppentek olyan hírek, hogy a BÉT havi forgalmának negyede is kieshet. A portfolio.hu számításai szerint csak kevesebb mint 5 százalékkal csökkenhet a havi részvényforgalom a budapesti parketten.

A közelmúltban a Bécsi Tőzsde társvezérigazgatója, Michael Bull azt nyilatkozta, hogy a nyugdíjpénzek államosítása miatt kieső vagyon nagyon komoly érvágást jelent a tőzsde számára, hiszen a nyugdíjrendszerben történt változtatás előtt a budapesti börze forgalmának 20-25 százalékát a pénztárak tették ki.

A portfolio.hu számításai szerint ez túlzó állítás, számításai szerint a pénztárak legfeljebb a papírok öt százalékát forgatták. Amennyiben a teljes magánnyugdíjpénztári szektor esetében évi, nagyjából 360 milliárd forintos járulékbefizetéssel számolunk, és azt feltételezzük, hogy ennek az összegnek a fele megy részvényekbe, akkor azt kapjuk, hogy a friss pénzek nyomán havi szinten 15 milliárd forintnyi részvénykereslet mutatkozik a pénztárak részéről.

Ennek az összegnek maximum a 25 százaléka áramlik magyar részvényekbe, ami havi szinten 3,8 milliárd forint. A kiesés így 420 milliárd forintos havi BÉT részvényforgalom esetén mindössze egy százalékot jelent.

Bár a 18 pénztár közül 11 meg tudta haladni a 2000 fős törvényi minimumot, ami a működés fenntartásához szükséges, a kereslet részükről is gyakorlatilag teljes egészében kiesik, hiszen decemberig ezekhez a pénztárakhoz nem érkeznek befizetések. A maradó pénztárak esetében nagy kérdés, hogy üzletileg, méretgazdaságossági szempontokat szem előtt tartva miként lehet őket fenntartani. Egyelőre nem tudni, hogy a 11 pénztárból hányan maradnak biztosan a piacon, és hányan döntenek a működés feladása mellett, azonban vélhetően a többség a maradást fogja választani.

A kieső kereslet elsőszámú vesztesei a kisebb cégek lehetnek, mivel a magánnyugdíjpénztárak többnyire ezekben rendelkeztek a legnagyobb befolyással. A magánnyugdíjpénztárak a teljes portfóliót alapul véve a Rábában 13, az Állami Nyomdában 11,5, a Graphisoft Parkban pedig 6,2 százalékos befolyással rendelkeztek tavaly szeptember végén a Stabilitás adatai szerint.

Forrás: index.hu

Vissza
2010.
december
15. 06:29

A magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet

A  magánnyugdíjpénztárak megszűnésével a magyar tőkepiacnak is vége lehet Felkészületlenül érte a Stabilitás Pénztárszövetséget a magánpénztárak megszüntetésének ötlete, de ennek bejelentése óta és a törvény elfogadása ellenére is alkotmánybírósági és uniós beadványokkal próbálják megakadályozni a második pillér megszüntetését - számolt be Juhász Istvánné, a Stabilitás főtitkára hétfőn a Budai Liberális Klub rendezvényén. Szalay-Berzeviczy Attila, a BÉT egykori elnöke pedig úgy vélte: a magánpénztárak megszüntetésével a magyar tőkepiacnak is "vége" lehet.
Tovább
2011.
február
06. 15:41

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását

A Kehi vizsgálja a nyugdíjpénztárak gazdálkodását Törvénymódosítást terjesztenek az Országgyűlés elé, mely felhatalmazná a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt (Kehi) arra, hogy ellenőrizze és átvilágítsa a magán-nyugdíjpénztári vagyont - jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella, a miniszterelnök nyugdíjvédelmi megbízottja.
Tovább
2010.
november
30. 14:20

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet

CIB: elszegényedéssel fenyeget a nyugdíj-helyzet Az állami nyugdíjak jelenlegi átlagosan havi 88 ezer forintos reálértékének jövőbeni alakulása elszegényedéssel fenyeget, öngondoskodás nélkül nem akadályozható meg az elszegényedés - hangzott el a CIB Bank sajtótájékoztatóján.
Tovább
2011.
február
06. 10:38

Csaba László: fél disznóból és gyógyvízből nem épül fel Magyarország

Csaba László: fél disznóból és gyógyvízből nem épül fel Magyarország Hiányolja a kormány hosszú távú elképzeléseit a Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában arról beszélt, hogy ma még nem látszik, hogy 2013-tól például mi lesz a nyugdíjakkal, ha valóban csak annyit fordíthatnak nyugellátásra, mint amennyi járulékból befolyik a költségvetésbe. Mert bár az Orbán-kormány tervei szerint a gazdasági növekedés felgyorsítása fogja megoldani ezt a problémát, Csaba László szerint a 2,5-3 százalékos növekedési pályán marad a bővülés, abból nem teremtődik meg a fedezet.
Tovább
2011.
január
19. 08:35

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés

IMF: a nyugdíjpénztárak megmarkolása csak könyvelési lépés Aggodalomra ad okot a Magyarországon - és kisebb mértékben Lengyelországban -tapasztalt könyvelési trükkök sora, és a költségvetési reformok hiánya a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Európai Osztályának egyik vezető tanácsadója szerint.
Tovább
2011.
január
28. 21:45

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat?

Magánnyugdíjpénztár: Mikor tudhatjuk meg a reálhozamokat? A reálhozamok kifizetésére még várnia kell azoknak, akik visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, és nem is minden pénztártagnál tudják még, hogy mekkora összegről van szó. Aki maradni szeretne, már csak egy napja van, hogy nyilatkozzon. Hétfőn délután 6 óráig lehet nyilatkozni a maradásról.
Tovább
2011.
január
31. 13:47

Medián: a közvélemény szerint erőltetett menet a nyugdíjrendszer átalakítása

Medián: a közvélemény szerint erőltetett menet a nyugdíjrendszer átalakítása A lakosság nagyobb része továbbra sem ért egyet a nyugdíjrendszer átalakításával, ám a magán-nyugdíjpénztári tagok jelentős többsége várhatóan áttér az állami nyugdíjrendszerbe - derül ki a Medián január közepén végzett országos reprezentatív felméréséből.
Tovább
2011.
február
14. 10:05

Nyugdíj: az alapkezelők bukják a bevétel harmadát

Nyugdíj: az alapkezelők bukják a bevétel harmadát A belföldi vagyonkezelési szektorban a nyugdíjpénztári vagyonok elvonása miatt az alapkezelő társaságok bevételei becslések szerint 30-35 százalékkal csökkenhetnek - írja hétfői számában a Napi Gazdaság.
Tovább
2011.
február
03. 08:10

Nyugdíjak: Nem ez a harc lesz a végső!

Nyugdíjak: Nem ez a harc lesz a végső! A Stabilitás – a kormányhoz hasonlóan – szintén sikerként értékelte, hogy 102 ezer pénztártag a maradásra szavazott, annak ellenére, hogy a döntéssel diszkriminációt kell elszenvednie.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART