2011.
október
29. 10:58

Nem igaz, hogy drágák voltak a magánpénztárak

Címkék:
Stabilitás Pénztárszövetség A PSZÁF pénteken publikált tanulmányából kiderül, nem igaz, hogy a magánnyugdíjpénztárak drágán működtek. Az állami rendszer vagyonarányosan kétszer olyan drága. A korábban is hozzáférhető PSZÁF adatok szerint már 2009-ben is olcsóbban működtek a magánpénztárak.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján összességében elmondható, hogy a magán-nyugdíjpénztári szektorban a díjterhelés fokozatosan és folyamatosan csökkent, 2010-ben vagyonnal súlyozottan 0,96% (magánnyugdíjpénztárak), illetve 0,92% volt (önkéntes nyugdíjpénztárak) volt - írja elemzésében a pénzügyi felügyelet.

A PSZÁF felhívja rá a figyelmet, hogy a pénztári befizetések döntő hányada magánnyugdíjpénztárak esetében a 2007. évben bevezetett központi bevallási rendszer okozta azonosítási nehézségek miatt a pénztárak függő számláira került. 2008. évben a függő állományok rendezése a működési és likviditási bevételek szokatlan mértékű növekedéséhez vezetett. A fenti tényezők együttes hatásaként a 2007. és 2008. évi díjterhelési mutatók nem összehasonlíthatóak az előző évek mutatóival. A 2010. évi díjterhelési mutató a magánnyugdíjpénztárak esetén kilenc havi tagdíjbefizetésre jutó működési bevétel összegét tartalmazza.

Dinamikusan csökkent a magánpénztárak működési költsége

Az elmúlt tizenegy évben a pénztárak mindkét ágának vagyonarányos díjterhelése számottevően csökkent. Ennek fő oka az, hogy a vagyon méreteit jellemzően követő befektetési díjakkal szemben a működési alapból fedezett költségek nagy része fix költségként vagy forgalomarányosan viselkedik, maga az ezekre a célokra eszközölt levonás pedig a tagdíj stabil arányában van meghatározva. A vagyon folyamatos halmozódása nyomán egyrészt a folyó évi tagdíjfizetéseknek a pénztári vagyonhoz viszonyított aránya csökken, másrészt az e levonásokból fedezendő költségtömeg összessége is a vagyonértéktől elmaradó ütemben nő.

Gyors ütemben csökkent a magánnyugdíjpénztári ágazat fenntartási költsége

Az előzőekkel szemben megfigyelhető a két nyugdíjpénztári ág fajlagos díjterhelésének a vizsgált időszakon belüli eltérő fejlődése: a magánnyugdíjpénztárak díjszintje jóval magasabb szintről viszonylag gyors ütemben, az önkéntes pénztáraké pedig alacsonyabb induló szintről lassabb ütemben süllyedt az időszak végi hasonló, bár nem teljesen azonos mértékre.

Az 1998. évben indult magánnyugdíjpénztári rendszer még meglehetősen új volt és csekély vagyonnal rendelkezett, az 1994 óta létező önkéntes pénztárak viszont ekkor már vagyonfelhalmozásuk érettebb szakaszában jártak. Jelentős összefüggés továbbá, hogy a magánpénztári rendszer a befizetések kötelező jellegéből és jogszabály által meghatározott mértékéből adódóan lényegesen gyorsabb vagyonfelhalmozáson ment keresztül, mint az önkéntes pénztári ág.

A kicsiknek jót tett a verseny

a kisebb méretű pénztárak fajlagos díjterhelése jellemzően alacsonyabb, mint a legnagyobbaké, annak ellenére, hogy a nagyok esetében a méretgazdaságosság alacsonyabb díjszintet is indokolhatna. A jelenség oka jelentős részben valóban a nagyobb és a kisebb szolgáltatók közötti eltérő versenyhelyzet lehet. Ehhez képest mérsékelt jelentőségű tényező, hogy a jellemzően kisebb méretű nyugdíjpénztárak közül a munkáltatói hátterűek a szponzorintézménytől esetenként működési költségtámogatásban részesülnek, ami egyúttal alacsonyabb díjterhelési szintet tesz lehetővé - írja a PSZÁF tanulmánya.

Forrás: Privátbankár

Vissza
2011.
március
31. 07:56

Nyugdíjkasszák: a morzsa is értékes

Nyugdíjkasszák: a morzsa is értékes Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) már értesítette a pénztárakat a magánnyugdíjpénztárakban maradók végleges számáról, de a februári adatközlés óta erről új információkat eddig nem ismertetett. Nagy valószínűséggel tehát jelentős változás már nem következhetett be, így az eredetileg 18 szereplő - és azok alkalmazottai - számára igencsak jó lehetőségeket biztosító szektornak 100 ezernél kevesebb tagon kell osztoznia, írja a Napi.
Tovább
2011.
augusztus
25. 14:24

Nyugdíjkasszák: egyetlenegy sem maradhat?

Nyugdíjkasszák: egyetlenegy sem maradhat? Egyelőre nem tudni, mi lehet a letétbe helyezett jogfenntartó nyilatkozatok jelentősége, amennyiben az Alkotmánybíróság a magánpénztáraknak kedvező döntést hoz. A jelenlegi keretek nem teszik lehetővé a magánnyugdíjpénztáraknak a biztonságos, hosszú távú működést.
Tovább
2011.
június
18. 07:08

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak

Nyugdíjpénztár: sokan egyetlen fillére sem számíthatnak Sok a bizonytalanság a kötelező nyugdíjpénztári befizetések reálhozamával kapcsolatosan. Szakemberek óva intenek attól, hogy valaki előre elköltse, vagy elkötelezze magát a pontos összeg ismerete nélkül.
Tovább
2011.
október
20. 10:29

Selmeczi szerint kishíján elmaradt a nyugdíj kifizetés

Selmeczi szerint kishíján elmaradt a nyugdíj kifizetés Sikerült a nyugdíjakat megvédenie és „nem kérdés”, hogy húsz-harminc év múlva a magyar embereknek lesz nyugdíja – közölte szerdán az ATV Startban Selmeczi Gabriella. A Fidesz szóvivője úgy fogalmazott: a kormányváltáskor „nem volt igazából elég pénz a nyugdíjkasszában, tehát nem igazán tudtunk volna miből fizetni”.
Tovább
2011.
július
23. 09:14

Selmeczi újra csúsztat nyugdíjügyben

Selmeczi újra csúsztat nyugdíjügyben "Beigazolódott, hogy szükséges és helyes döntést hozott a kormány, amikor elindította a nyugdíjvédelmi programot" - fogalmazott a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott. Selmeczi Gabriella szerint több mint félmillió, a magánpénztárakból visszalépő ember egy forintot sem kap reálhozamként.
Tovább
2010.
november
30. 23:51

Selmeczi: megvan-e a pénztári vagyon ?

Selmeczi:  megvan-e a pénztári vagyon ? A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szerint felmerül az a gyanú, hogy súlyos milliárdok tűntek el a magánnyugdíjpénztárakból, ezért meg kell vizsgálni, mekkora a magánpénztári vagyon, megvan-e, ahogy azt a Stabilitás Pénztárszövetség állítja. Selmeczi Gabriella szerint 500 milliárd forint hiányzik.
Tovább
2011.
július
22. 12:19

Selmeczi: beigazolódott, hogy helyes volt a nyugdíjvédelmi program elindítása

Selmeczi: beigazolódott, hogy helyes volt a nyugdíjvédelmi program elindítása Selmeczi Gabriella szerint beigazolódott, hogy szükséges és helyes döntést hozott a kormány, amikor elindította a nyugdíjvédelmi programot. Ezt a nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott azzal támasztotta alá pénteki budapesti sajtótájékoztatóján, hogy több mint félmillió ember egy forintot sem kap reálhozamként.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART