2012.
március
30. 09:38

Nem kedvelik az időseket Szlovákiában

Címkék:
pozsoní Elöregedik a szlovákiai társadalom, mégis egyre nő az idősebbekkel szembeni diszkrimináció elfogadottsága - többek közt ez derült ki a Közéleti Kérdések Intézete (IVO) az idősebb korosztályok emberi jogainak helyzetéről szóló tanulmányából.

Folyamatos a szlovákiai társadalom elöregedése, tíz év alatt közel három évvel nőt az összlakosságra átszámított átlagéletkor, amely már csaknem eléri a 40 évet. Az IVO számára készített felmérés szerint a szlovákiai lakosság háromnegyedének meggyőződése, hogy az idősebb generációhoz tartozók hátrányos helyzetben vannak a fiatalokkal szemben. Ennek a két ténynek ellenére - a tanulmány szerint - nőtt a tolerancia a szlovák társadalomban az idősek kor alapján történő hátrányos megkülönböztetése iránt.

Az idősebbek diszkriminációja leggyakrabban a munkahelyeken fordul elő.
"Elterjedt az megalapozatlan elképzelés, hogy az idősebbek konkurenciát jelentenek a fiatalabbaknak a munkapiacon" - jegyezte meg a jelenség kapcsán az IVO elemzője, Zora Bútorová. Hozzátette: a 45-64 évesek korosztályában a munkahelyi diszkrimináció leggyakoribb megnyilvánulási formái között a vezetők igazságtalan hozzáállását, a munkatársak általi nevetségessé tételt, valamint a munkaviszonyba való felvétel és az elbocsájtás során megnyilvánuló igazságtalanságokat említik az érintettek.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART