2012.
december
14. 17:50

Nem kell az orvos, a tanár, ha nyugdíjas

Címkék:
ököl A kormány kisöpörné a nyugdíjas orvosokat és tanárokat a közszférából. Vagy a nyugdíjrendszerből. Egy törvénymódosító javaslat szerint a többi közszolga mellett nekik is választaniuk kell: nyugdíj vagy munka. Ha a munkát választják, hiába érték el a korhatárt, nem kaphatnak majd nyugdíjat 2013-tól. Ha a nyugdíjat választják, búcsúzhatnak a munkahelyüktől. Az ország egyes részein leállhat a betegellátás, mondják az orvosok - írja az index.hu.

Az országgyűlés költségvetési bizottságának pénteken egy olyan törvénymódosító javaslatot (pdf, 3. pont) nyújtottak be, amely értelmében a kormány az egészségügyben és a felsőoktatásban dolgozó nyugdíjasoktól is megvonná a nyugdíjat, ha valamilyen munkaviszonyban állnak. Vagyis a nyugdíjban lévő orvosoknak, ápolóknak, tanároknak, tanítóknak választaniuk kellene a nyugdíjuk és a munkabérük között.

A közszférában dolgozók nyugdíjának visszatartása ősszel már felmerült. Akkor azonban arról volt szó, hogy az egészségügyben és a felsőoktatásban nem érvényesítik ezt a szabályt, mert az az ellátásbiztonság felborulásához, orvos- és tanárhiányhoz vezetne.
A javaslat nem szól a kivételről

A mostani módosító benyújtói erről a kijelentésről – amit egyébként korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma is megerősített – megfeledkeztek. A javaslat szerint az öregségi nyugdíj (ez most 62 évtől jár), illetve a korhatár előtti és a szolgálati nyugdíj folyósítását szüneteltetni kell, ha a nyugdíjas közalkalmazotti, kormányzati, állami vezetői, közszolgálati, bírói, igazságügyi vagy ügyészségi szolgálati viszonyban áll. A munkaviszonyt az érintettek április 30-ig kötelesek közölni a nyugdíjfolyósítóval, a nyugdíjukat ez után, 2013. július 1-től veszítenék el, ha addig nem hagyják ott a munkahelyüket.

A nyugdíjat csak akkor lehetne újból felvenni, ha az érintett igazolja, hogy munkaviszonya megszűnt. A törvénymódosítóban semmilyen utalás nincs arra, hogy az érintettek folytathatják-e munkájukat magánvállalkozóként a nyugdíj mellett, viszont ezt a lehetőséget kizáró megjegyzést sem találtunk. Az ügyben kérdéseket küldtünk a nemzetgazdasági, a nemzeti erőforrás- és a közigazgatási minisztériumnak, választ a cikk megjelenéséig sehonnan nem kaptunk.

Nem volt egyeztetés

Az ügyben semmilyen egyeztetés nem volt a kormány és a szakmai szervezetek között – mondta kérdésünkre a Magyar Orvosi Kamara elnöke. Éger István a törvénymódosítóról tőlünk értesült, de azt mondta, hogy ha ebben a formájában a parlament elfogadja a javaslatot, akkor az ország egyes területein megszűnik az orvosi ellátás.

„Az ország északkeleti részén a járóbeteg-szakellátásban szinte csak nyugdíjas orvosok dolgoznak. Ez az intézkedés tehát a padlóra küldené az ezer sebből vérző egészségügyet” – fogalmazott. Szerinte ez a lépés nemcsak felelőtlen, hanem indokolatlan is, hiszen sok orvos nem keres, és soha nem is keresett jól, ezért a nyugdíja alacsony, így a nyugdíj mellett is dolgoznia kell. Ez külföldön azért nem jellemző, mert az orvosok nagyon megbecsültek és jól fizetettek, így a többségüknek eszük ágában sincs nyugdíjasként gyógyítani.

Azt, hogy a közszférában dolgozók jövőre nem kaphatnak majd munkabért és nyugdíjat egyszerre, illetve hogy a nyugállományba vonuló közszolgák helyét nem töltik majd fel új emberekkel, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az első, 397 milliárdos csomagjának részeként jelentette be. Az intézkedésektől összesen 30 milliárdos eredményszemléletű megtakarítást várnak a költségvetésben. Matolcsy ugyanakkor már a bejelentéskor utalt arra, hogy az általa bürokráciacsökkentésnek nevezett lépés nem vonatkozik majd egységesen mindenkire.

A teljes cikket itt olvashatja!

Forrás: index.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART