2010.
január
20. 07:10

Nem kell idős tolmács az Európai Bizottságnak

Címkék:
tolmács Harmincöt éven át fordított az Európai Bizottság és az Európai Parlament ülésein hollandról, angolról, németről, olaszról és spanyolról francia nyelvre egy belga tolmács. Amikor 65 éves lett, hiába gondolta úgy, hogy még évekig tudná folytatni a hivatását, nem kapott több megbízást. Az EU-s szervek úgy gondolták, hogy a tolmácsszakma jövőjének biztosítása érdekében a fiatalokat részesítik előnyben.

A belga tolmács azonnal panaszt tett az európai ombudsmannál, aki mindkét intézmény esetében vizsgálatot indított. P. Nikiforos Diamanduros a bizottságot és a parlamentet is kritikával illette a 65 éven felüli szabadúszó tolmácsok diszkriminálásáért. A parlament elfogadta a jogvédő javaslatait, és ma már nem az életkor, hanem a szakmai felkészültség alapján válogat a tolmácsok között.

Az Európai Bizottság azonban kitart álláspontja mellett. A többnyelvűségért felelős biztos szóvivője, Pietro Petrucci kifejtette, hogy a szervezet csak egy jelenleg is érvényes szabályozást követ, amely kimondja, hogy a szabadúszó tolmácsok 65 éves korukig dolgozhatnak. Hozzátette: 2004 és 2006 között a korhatárt átlépett tolmácsokkal is dolgoztattak, mivel az Európai Bíróság döntése szerint jogellenes volt az említett szabályozás – jelentette az EUObserver. Amikor viszont 2006-ban ugyanez a bíróság helyt adott a brüsszeli bizottság fellebbezésének, visszaállították a korábbi gyakorlatot.

A bizottság igyekszik fiatal tolmácsokat alkalmazni, hogy biztosítsa a szakma folytonosságát – mondta a szóvivő. Az ombudsmant nem győzte meg az Európai Bizottság érvelése. Úgy véli: bizonyos esetekben indokolt, hogy a munkavállalók között életkor alapján tegyenek különbséget, a tolmácsok esetében azonban „a 65 év felettiek alkalmazásának teljes tiltása túlzás”. Az esetről pedig, mint az Diamanduros internetes oldalán olvasható, különjelentést küldött az Európai Parlamentnek. Ez olyan eszköz, amelyet az európai jogvédő csak nagy figyelmet igénylő, elvi kérdések esetében használ.

Forrás: nol.hu

Vissza
2010.
január
01. 16:47

"A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában

 "A nyugdíjasok hazamehetnek!" - ezrével rúgják ki a tanárokat Romániában Augusztusig, azaz az idei tanév végéig még minden tanügyi dolgozó megtartja az állását, utána viszont a közoktatásban finanszírozott állások száma 321 ezerről 306 ezerre csökken - döntötte el a román kormány.
Tovább
2009.
december
13. 16:46

83 évesen sem megy nyugdíjba a brit anyakirálynő

83 évesen sem megy nyugdíjba a brit anyakirálynő Évek óta találgatás tárgya, hogy II. Erzsébet királynőt a fia, Károly herceg, vagy unokája, Vilmos herceg követi e majd a trónon.
Tovább
2009.
augusztus
25. 22:30

Idősebb munkavállalók kellenek Európának

Idősebb munkavállalók kellenek Európának Az európai demográfiai fordulattal számolniuk kell a vállalatoknak is, egyszerűen rá lesznek utalva az idősebb, tapasztaltabb szakemberekre – ez derül ki egy angol intézet vizsgálatból.
Tovább
2009.
november
20. 12:15

Idősek foglalkoztatásával elkerülhető a demográfiai bomba

Idősek foglalkoztatásával elkerülhető a demográfiai bomba Meg kellene duplázni az aktív időskorú munkavállalók számát a következő évtizedekben, hogy a demográfiai bomba felrobbanása elkerülhető legyen - írta a Világgazdaság Lovászy László szociológus gondolataira alapozva.
Tovább
2009.
október
29. 11:27

Mégis dolgozhatnak a nyugdíjasok

Mégis dolgozhatnak a nyugdíjasok Eltörölné a korhatár alatti nyugdíj mellett végzett munka keresetkorlátját két szocialista politikus, mert szerintük a hatályos törvény súlyos munkaerőhiányt okozhat az egészségügyben és az oktatásban.
Tovább
2009.
december
23. 12:33

Továbbra is ki lehet játszani a nyugdíj melletti munkavállalás szabályait

Továbbra is ki lehet játszani a nyugdíj melletti munkavállalás szabályait Változnak a korkedvezményes nyugdíj melletti munkavállalás szabályai - mondta el az Adótanácsadók Országos Egyesületének elnöke. Zara László hozzátette: a minimálbér 18-szorosát meghaladó összeg esetén a nyugdíjasnak le kell mondania a nyugdíjáról, de kiskapuk vannak.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART