2010.
október
15. 22:15

Nem kényszerítenek senkit az állami nyugdíjrendszerbe

Szijjártó Péter Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a Magyar Televízióban azt mondta, ezután is mindenki maga döntheti el, milyen pénztárba fizeti a nyugdíjjárulékát. A miniszterelnök szóvivője azt is elmondta, a kormány egyetértett az Orbán Viktor által szerdán bejelentett adókkal, az erről szóló jogszabály-tervezetről már hétfőn dönthet a parlament.

A miniszterelnök szóvivője szerint a kormány senkit nem fog belekényszeríteni az állami nyugdíjrendszerbe, mindenki szabadon dönthet arról, hogy mely típusú pénztárba fizeti a nyugdíjjárulékát.

Szijjártó Péter péntek este, nem sokkal a kormányülés befejeződése előtt a Magyar Televízió Az Este című műsorában elmondta, a kormány el fogja ismerni a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket, majd megismételte: senki nem járhat rosszul. Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a nyugdíjak megvédése mellett. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a magán-nyugdíjpénztári rendszer kockázatos, az elmúlt időszakban a pénztári alapok "rendkívüli" veszteségeket szenvedtek el a válság miatt. Ilyen bizonytalan időszakokban az állami nyugdíjrendszer a biztonságos - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter beszélt a jövő évi válságadókról is, mint mondta: a kormány egyetértett az Orbán Viktor által szerdán bejelentett adókkal. A jogszabály-tervezetet a nemzetgazdasági miniszter fogja beterjeszteni a parlament elé, és a házszabálytól való eltéréssel már hétfőn döntés születhet róluk. A tervezet részleteiről Orbán Viktor miniszterelnök beszél napirend előtti felszólalásában - tette hozzá Szijjártó Péter.

Orbán Viktor szerdán egy budapesti rendezvényen jelentette be, hogy a kormány november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggeszti a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását. Beszélt arról is, hogy új válságtervet kell elindítani, és a bankadó után további válságadókat vezet be a kormány a távközlési és telekommunikációs szektorra, az energiaszektorra és a kereskedelmi láncokra vonatkozóan.

Szijjártó Péter a köztelevízió hírműsorában elmondta, hogy a kormányülésen általánosságban foglalkoztak a 2011-es adótörvényekkel. Hozzátette, a nemzetgazdasági miniszter szombaton délig beterjeszti a 2011-es adótörvény-javaslatát az Országgyűlésnek. Emlékeztetett: jövő évtől 16 százalékos, egykulcsos, arányos adórendszer lesz, ami nagy arányban ismer el a gyermeknevelés költségeit. A szóvivő azt mondta, a 2011-es költségvetésről nem tárgyaltak a kormányülésen.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy az vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére létrehozott Magyar Kármentő Alapba eddig több mint 300 millió forint érkezett.

Forrás: MR

Vissza
2009.
december
01. 20:17

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei Mind a magán mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán rendkívül kedvező adatokról számol be a Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves nyugdíjpénztári elemzése: a hazai pénztárak ledolgozták az elmúlt időszak kedvezőtlen hatását, sőt az önkéntes nyugdíjpénztárak a válságot megelőző időszakhoz képest is rendkívüli eredményt könyvelhettek el. Beigazolódott a Szövetség korábbi előrejelzése: a pénztári megtakarításokon elszenvedett veszteségek kiegyenlítődnek.
Tovább
2010.
április
01. 20:58

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk

Fogalmunk sincs, mennyi lesz a nyugdíjunk A magyarok több mint fele - 59 százaléka - nincs tisztában az állami nyugdíj mértékével, illetve a magán- és önkéntes nyugdíj megtakarításokkal kapcsolatos lehetőségekkel, szabályozásokkal, tennivalókkal, és összességében úgy érzi, hogy nem képes megbirkózni a nyugdíjas éveikre való felkészüléssel – derül ki az Aviva Csoport tavaly készült felméréséből. A szakemberek szerint nem lehet a mindenkori kormányra várni, az emberekben kéne tudatosítani az öngondoskodás fontosságát.
Tovább
2010.
január
28. 10:04

Jelentős a szórás a nyugdíjpénztárak teljesítményénél

Jelentős a szórás a nyugdíjpénztárak teljesítményénél Elérkezik az az időszak, amikor a magánnyugdíjpénztárak növekedésének motorját a befektetéseken elért nyereségek és nem a befizetések jelentik - mondta el Nagy Csaba, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke a szervezet tájékoztatóján. A kasszák a válság miatt elszenvedett veszteségeiket gyorsabban kompenzálták az előzetesen vártnál, 2009 végére a kétéves időszakot 57 milliárd forint nyereséggel zárták. A szektor tehát a válságot követően hosszú távú növekedési pályára állt.
Tovább
2009.
november
12. 11:05

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.
Tovább
2010.
június
24. 14:37

Nyugdíjasok javaslatai a kormánynak

Nyugdíjasok javaslatai a kormánynak A Tolna megyében tavaly alakult idősügyi tanács tizenkét szerveződés nyugdíjasait tömöríti egységbe. Tagjai között a hagyományos nyugdíjas- és más szervezetek, illetve egyházak képviselői is ott vannak. A tanács az idősek helyzetének javítására állított össze javaslatokat a kormánynak.
Tovább
2010.
március
29. 18:04

Nyugdíjcélú takarékoskodásra életciklus alap

Nyugdíjcélú takarékoskodásra életciklus alap Az elkövetkezõ idõszak egyik meghatározó befektetési alap terméke a nemzetközi piacon a céldátumra optimalizált életciklus alap (Target-date Fund) lehet, a termékek hazai térnyerése elõtt azonban még számos kérdés áll.
Tovább
2010.
augusztus
17. 14:33

Nyugdíjreform elszámolása: már az unió előtt a kérdés

Nyugdíjreform elszámolása: már az unió előtt a kérdés Lengyelország kezdeményezésére kilenc uniós tagállam közösen fordult az Európai Tanács elnökéhez és az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi ügyekért felelős biztosához annak érdekében, hogy a korábban nyugdíjreformot végrehajtó tagállamok reformmal kapcsolatos költségeit az EU az elszámolásokban vegye figyelembe, közölte az NGM kedden.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART