2012.
március
23. 17:40

Nem kérnek a korhatáremelésből a lengyelek

Címkék:
lengyel zászló A lengyelek 91 százaléka ellenzi a nők későbbi nyugdíjaztatását, míg a férfiak nyugdíjkorhatárának emelésével 84 százalékuk nem ért egyet, s a nyugdíjtörvény módosítását az összes társadalmi csoport képviselőinek többsége elutasítja - derül ki egy pénteken ismertetett felmérésből.

A CBOS közvélemény-kutató intézet március 8-14. között végzett felmérésében 1015 személyt kérdeztek meg. Elemzők szerint a nyugdíjkorhatár növelését általában a nagyvárosok lakosai (19 százalék), a felsőfokú végzettségűek (19 százalék) és a 360 euró felett keresők (16 százalék) támogatják. Hasonló véleményen vannak a vezető beosztásban alkalmazottak és a szakértők (22 százalék).

A vezető politikai pártok támogatóinak nagy része viszont ellenzi a reformot. Még a kormánykoalíciót vezető Polgári Platform (PO) szavazói közül is csak minden negyedik ért egyet a nyugdíjkorhatár emelésével mindkét nem esetében és minden hetedik ellenzi a nők későbbi nyugdíjaztatását.

A korhatár emelését ellenzők kétharmada (66 százalék) azt állítja, hogy elfogadná a módosításokat, ha az új jogszabály engedélyezné, hogy azok, akik összességében elegendő összegű nyugdíjjárulékot fizettek, 67. életévük betöltése előtt is nyugdíjba mehessenek.

A tiltakozók több mint fele (51 százalék) támogatná a törvényt, ha a nyugdíjkorhatár elérése előtt néhány évvel lehetőség lenne a munkakötelezettség csökkentésére, hogy alacsonyabb óraszámban dolgozhassanak és mellette felvehessék a nyugdíjuk egy részét is.

A februárban bejelentett kormánytervezet 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára. A tervezet 2013-tól szakasosan emelné a korhatárt: a nők 2040-ban, míg férfiak már 2020-ban érnék el az új nyugdíjkorhatárt. Jelenleg a lengyel nők 60 évesen, míg a férfiak 65 évesen vonulnak nyugdíjba.

A koalíciós partner Lengyel Parasztpárt (PSL) nem ért egyet a javaslattal: csak két évvel emelné a korhatárt, bevezetné az úgynevezett résznyugdíjat, és kötelezné az államot a gyermeknevelő anyák "nyugdíjtőkéjének" kiegészítésére.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART