2011.
május
18. 14:41

"Nem lehet tömegeket visszazavarni a munka világába"

Címkék:
Simonovits András Rövid távon katasztrofális hatása lehet annak, ha a korkedvezményes nyugdíjasok egy részét visszaterelik a munkaerőpiacra - mondta az InfoRádiónak az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa. Simonovits András azonban hozzátette: hosszú távon lehetnek előnyei a lépésnek.

Nemcsak a rendvédelmi dolgozókat és a rokkantnyugdíjasokat érintheti a korkedvezményes nyugdíj módosítása, hanem azokat is, akiket 60-61 évesen vettek nyugállományba - mondta az InfoRádiónak a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársa, aki szerint a kormány úgy beszél a 62 éves korhatárról, mintha az lenne a kötelező, és sem előtte, sem pedig utána nem lehet nyugdíjba menni.

Ez butaság - fogalmazott Simonovits András, aki kiemelte: a 62 éves nyugdíjkorhatár csak egy jelzőszám, és nem jelenti azt, hogy kötelezően mindenkinek addig kell dolgoznia.

A szakértő szerint nagyjából négyszázezren vannak azok a rokkantnyugdíjasok, akik még nem töltötték be a 62 évet. Ha csak minden negyediknek csökkenteni lehetne a nyugdíját, az nagyon komoly megtakarítást jelentene. Ez reálisnak tűnik Simonovits András szerint, azt azonban nem tudja elképzelni, hogy komoly tömegeket "vissza lehetne zavarni a munka világába".

Rövid távon katasztrofális hatása lehet a munkaerőpiacra, ha a korkedvezményes nyugdíjasok egy részének vissza kell menni dolgozni, mert kiszorítanák a már meglévő dolgozókat - véli az MTA munkatársa, aki azonban hozzátette: hosszú távon előnyös lehet, mert csökkennek a nyugdíjkiadások, növekednek a nyugdíjbefizetések és lehet a járulékokat csökkenteni.

Nem ördögtől való a korhatáremelés, de az, ahogy most kezelik ezt az alkotmányos kérdést, teljesen komolytalan - mondta Simonovits András, aki hangsúlyozta: visszamenőleg nem lehet megváltoztatni a szabályozást, vagyis ez a koncepció "úgy rossz, ahogy van".

Az Index.hu szerint 238 ezren kapnak öregségi nyugdíjat, 337 ezren pedig rokkantsági nyugdíjat úgy, hogy nem érték el a korhatárt. A Fidesz frakcióvezetője a parlamentben arról beszélt, alkotmánymódosító javaslatuk csak a harmincezer, korkedvezménnyel nyugdíjba ment rendvédelmi dolgozót érinti. A szövegben azonban ez nem szerepel.

Forrás: InfoRádió

Vissza
2011.
május
13. 16:55

Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat

 Átalakítják a nyugellátás rendszerét - Újabb Lázár-javaslat "Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető" - áll abban a javaslatban, amelyet a fideszes Lázár János és Balsai István terjesztett az Országgyűlés elé pénteken.
Tovább
2011.
május
17. 08:54

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról A korkedvezményes nyugellátás csökkentéséről, a munkaképesség esetén pedig megszüntethetőségéről tárgyal ma az Országgyűlés. Szó lesz még a Btk. kormány által javasolt kiegészítéséről és a társasházakról szóló törvénymódosítási kezdeményezésről is.
Tovább
2011.
május
17. 22:09

Ősszel kezdődhet a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata

Ősszel kezdődhet a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata Nagy Anna szóvivő a keddi kormányülés után közölte: a tervek szerint az év második felében kezdődhet el a rokkantnyugdíjak felülvizsgálata, ami körülbelül 220 ezer embert érintene. Akár a felük is visszatérhetne a munka világába. Hozzátette: azokra, akik nem vagy csak segítséggel képesek magukat ellátni, nem vonatkozna a felülvizsgálat.
Tovább
2011.
május
19. 09:20

Visszaút a munkába

Visszaút a munkába A kormány tervei szerint mintegy 100.000 embert lehetne visszavezetni a munka világába azok közül, akik most munkaképességük megváltozása miatt nyugdíjban, vagy más ellátásban részesülnek. Az érdekvédő szervezetek persze azt kérdezik, hogy hol vannak erre a célra alkalmas munkahelyek. A témáról Pósfai Gáborral, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatójával beszélgettünk annak apropóján, hogy egy felújított épületbe költözött a Közép-magyarországi Regionális Igazgatóság.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART