2011.
augusztus
26. 11:03

Nem lesz elég háziorvos

Címkék:
orvosi táska Csapdában van az elöregedett háziorvosi kar. Utánpótlás nincs, a praxist nem tudják eladni, a nyugdíj kevés. A közalkalmazotti bérekhez kellene igazítani a jövedelmeket.

Évente 60-100 fiatal lép be a háziorvosi rezidensrendszerbe, de a szakvizsga után 40 százalékuk elhagyja a pályát - írja a Világgazdaság.

A lap szerint évente legalább 250 rezidenst kellene képezni ahhoz, hogy 15 éven belül lecserélődhessen az elöregedett háziorvosi kar. Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója a lapnak azt mondta: nekik is szembesülniük kell a praxishoz jutás anyagi nehézségeivel és a praktizálás megkezdéséhez szükséges bürokratikus procedúrával.

A 6800 körzetben dolgozó háziorvos egyharmada jócskán a nyugdíjkorhatár fölött van, jelentős számú a hetvenévesnél idősebb orvos. Az alacsony bér után járó nyugdíjból nem tudnak megélni, de nincs kinek átadni a praxisukat, így kihalásos alapon cserélnek gazdát a praxisok – sorolta a gondokat a lapnak Komáromi Zoltán háziorvos. Szerinte megoldás lehetne az alapellátási nővér- és speciális adminisztrátorképzés. Ez utóbbiakból hatezerre lenne szükség. Ők levennék az adminisztratív terheket a nővérekről, utóbbiak pedig az orvosokról. És ha három nővér tartozna egy orvoshoz – csakúgy, mint több nyugati országban –, két-három praxist is képesek lennének tisztességesen ellátni.

Forrás: fn.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART