2010.
november
14. 13:38

Nem lesz korkedvezményes nyugdíj a férfiaknál

Címkék:
iván lászló Nem vezeti be a kormány a férfiaknál azt, hogy 40 év munkaviszony után elmehessenek nyugdíjba – mondta a Hírszerzőnek a Fidesz szakpolitikusa. Hogy pontosan hány nőt érint a bejelentett kedvezményes nyugdíj jövőre az kérdéses? míg nyáron hatezerre becsülték, addig mára már akár 24 ezer nyugdíjba vonuló nővel számol a kormány.

Sok nő vette csalódottan tudomásul a kormány csütörtöki bejelentését, miszerint jövőre 40 év munkaviszony után elmehetnek nyugdíjba. A csalódottság oka az, hogy kiderültek a részletek, s bár a választási kampány óta már javában számolta minden asszony, hogy hány évet kell még lehúznia munkahelyén, a végső szám nagyjából 3-5 év pluszban jött ki.

A 40 éves munkaviszonyba ugyan továbbra is beleszámít a gyermekgondozással töltött évek (legfeljebb nyolc év), ám az egyetemi és szakképzői idő nem. Emiatt fordulhat elő az, hogy a Fidesz ígéretével szemben mégsem mehetnek nyugdíjba azok, akik május óta ebben reménykedtek.


Szigorodtak a feltételek

Az eredeti ígéret egyébként meglehetősen nagyvonalú volt: kortól függetlenül minden nő 40 éves munkaviszony után nyugdíjba mehetett volna. Ezt már 2005-ben felvetette a Fidesz elnöksége, sőt felkérte az akkori frakcióját, dolgozzanak ki egy erre vonatkozó törvényjavaslatot. Akkor ebből nem lett semmi, ezért a 2010-es választási kampányban ismét bedobták, hogy ha kormányra kerülnek, akkor ősszel megalkotják az erre vonatkozó törvényjavaslatot.

„Egyrészt azért, mert megígértük, másrészt valóban úgy gondoljuk, hogy megérdemlik a nők a kedvezményes nyugdíjba vonulás lehetőségét. Azért mert a nők mindig kevesebbet kerestek a férfiaknál, és azért is, mert a munka mellet háztartást is vezetniük kell, ami felér két műszakkal, ha gyerek is van, akkor hárommal” – mondta a Hírszerző kérdésére a Fidesz nyugdíjügyi szakpolitikusa.

Mint Iván László mondta, a bejelentés után formálódtak a tervek, sok alternatíva felmerült arról, mit is jelentsen a kedvezményes nyugdíj. Az egyik elképzelés szerint a gyerekek számához kötötték volna a kedvezményes munkaviszony idejét, ám ez a kormányban is heves tiltakozást váltott ki. Így határoztak végül amellett, hogy a munkaviszonyba beleszámít a gyermekneveléssel töltött időszak is, viszont a tanulmányi időszak nem.

Forrás: Hírszerző

 

Vissza
2009.
december
29. 10:48

Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben

 Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben Ki veheti igénybe 2009. december 31-ét követően a korengedményes nyugdíjat? Melyek a korengedményes nyugdíjazás 2010. évi szabályai? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
augusztus
12. 10:31

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot

A Fidesz sem kerülheti el a nyugdíjreformot A nyugdíjrendszerünk bajait nem lehet kizárólag a rendszer keretein belül orvosolni. A terebélyesedő demográfiai és foglalkoztatási nehézségek kívülről érkező problémák, ezeket a mindenkori nyugdíjrendszernek automatikusan kellene kezelnie. A mai szisztéma csak átmenetileg tartható fenn, hosszabb távon a külső hatásokra már nem tud jól reagálni, így az újabb kiigazítások elkerülhetetlenek lesznek.
Tovább
2010.
szeptember
27. 10:11

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól

A gazdagok is félnek a nyugdíjtól Egy friss felmérés szerint a gazdag angolok 60 százaléka a bizonytalanságok miatt tovább kíván dolgozni, és csak akkor akar elmenni nyugdíjba, ha az már nem halogatható tovább. A Barclays Wealth felmérése alapján megállapítható, hogy a gazdagok nagyon pesszimistán ítélik meg a helyzetüket, pedig ez a valóságban koránt sincs így.
Tovább
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART