2011.
február
18. 12:55

Nem lesz kötelező belépni a magán-nyugdíjalapokba Csehországban

Prága Nem lesz kötelező belépni a magán-nyugdíjalapokba Csehországban; az általános forgalmi adó 20 százalékra emelkedik; az állam 3 százalékkal alacsonyabb járulékot fog elvenni az emberek fizetéséből, s több pénz marad a cégeknél - lényegében ezek a legfontosabb elemei a csehországi nyugdíjrendszer reformjának, amelyekben péntekre virradóra egyezett meg a hárompárti kormánykoalíció.

A nyugdíjrendszer átalakításáról szóló vitákat ezzel lezártnak lehet tekinteni - állítja a helyi sajtó. A jövő év második felétől kezdve ugyanakkor a cseh állampolgárok lehetőséget kapnak a választásra: maradnak a klasszikus állami nyugdíjrendszerben, vagy járulékaik egy részét a magánnyugdíjalapok kezébe adják. A magánnyugdíjalapokba a bruttó keresetek három százaléka irányulna, s ennyivel kevesebb pénz menne az állami nyugdíjrendszerbe.

 

Az eredeti elképzelésektől eltérően a magánnyugdíjalapokban való takarékoskodás nem lesz kötelező. Amennyiben valaki belép a magánnyugdíjalapba is, akkor járulékainak minimálisan két százalékát kell még oda átirányítania. A jövő év végéig bármi szabadon beléphet a magánynyugdíjalapokba is, míg 2013-tól kezdve már csak a 35 éven aluli korosztályok.

 

A reformok következtében a jelenlegi nyugdíjrendszerben, amelyből a mai nyugdíjasok pénzüket kapják, mintegy 20 milliárd koronás hiány keletkezik. Az illetékes miniszterek megállapodása alapján ezt a pénzt a jövőben a megemelt általános forgalmi adóból (áfa) kívánja beszedni az állam. A koalíció megállapodott abban, hogy az áfát egységesen 20 százalékra emelik.

 

Eddig egy kedvezményes 10 százalékos, s egy 19 százalékos kulcs volt érvényben, így a 20 százalékos kulcs alapvetően drágulást jelent gyakorlatilag minden területen. A jövőben a kedvezményes 10 százalékos sávban csak néhány alapvető élelmiszerfajta - például tej, kenyér, gyermekételek, zöldség - marad. Miroslav Kalousek pénzügyminiszter szerint a megemelt és egységesített áfa évente 58 milliárd koronás többletbevételhez juttatja az államkasszát. Könnyebb lesz a cégeknek, amelyeknek járulékos terhei 1,8 százalékponttal csökkennek.

 

Amennyiben a többletbevételből marad - számítások szerint évente néhány milliárd - azt egy speciális tartalék nyugdíjszámlán helyezik el. Az eddigi szolidaritási alapú állami nyugdíjrendszer fokozatosan átalakul, s az új rendszerben mindenkinek saját számlája lesz, ami szakértők szerint hozzájárul a rendszer stabilitásához.

Forrás: ProfitLine.hu

Vissza
2010.
szeptember
28. 20:22

Befagyasztják a nyugdíjakat Szlovéniában

Befagyasztják a nyugdíjakat  Szlovéniában Szlovéniában jövőre befagyasztják a nyugdíjakat és a közszolgálati dolgozók fizetését a költségvetési hiány csökkentése céljából. Borut Pahor szlovén kormányfő kedden közölte: az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy a központi költségvetés GDP-arányos - vagyis a hazai össztermékhez (GDP) mért - hiánya 2011-ben 1 százalékponttal 4,5 százalékra mérséklődjön.
Tovább
2011.
február
01. 07:27

Emelkedő nyugdíjkorhatár Európában

Emelkedő nyugdíjkorhatár Európában Újabb európai országok próbálják meg későbbre tolni a munkavállalók nyugállományba vonulását. A demográfiai folyamatok megkövetelik, hogy egyre tovább dolgozzunk. Európában ma már több a nyugdíjas, mint a pályakezdő fiatal.
Tovább
2011.
január
07. 11:46

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt

EU-vélemény: emelni kell a nyugdíjkorhatárt A magyar nyugdíjpolitika nem kerül be az EU ajánlások közé. Az EU foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa szerint tavalyi képe alapján Magyarország "nem tartozik az instabil EU-tagállamok közé", de ezt természetesen el lehet rontani.
Tovább
2011.
február
18. 05:52

Európa megőszül

Európa megőszül Az Európai Bizottság a tagállamokat győzködi, hogy nyugdíjkorhatáraikat "automatikusan igazítsák" az országokban várható élettartamhoz.
Tovább
2010.
június
11. 20:06

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról

Görögország és az EU megállapodott a nyugdíjreformról Az Európai Unió megállapodásra jutott Görögországgal a nyugdíjreform menetrendjében - közölte Helsinkiben az Európai Bizottság pénzügyi biztosa.
Tovább
2011.
január
25. 07:19

Magánnyugdíjalapok: a lengyelek inkább kockáztatnak

Magánnyugdíjalapok: a lengyelek inkább kockáztatnak Újabb részletek láttak napvilágot a készülő lengyel nyugdíjrendszerről. A miniszterelnök vezető gazdasági tanácsadója elmondta, hogy a magánnyugdíjalapok a jövőben a korábbinál több pénzt helyezhetnek el részvényekben, ugyanakkor csökken a munkavállalók alapokba történő, kötelező befizetésének mértéke.
Tovább
2011.
február
14. 07:00

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt Csökkenő születésszám, korosodás, zsugorodó népesség – jelentős részben e témák uralják a közéleti vitákat Németországban. Nemrég még szűk 83 millió volt a népesség, 2030-ra 77 milliót prognosztizálnak a német statisztikusok.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART