2011.
február
28. 19:39

Nem lesz népszavazás a 62 éves nyugdíjkorhatárról

Címkék:
Beszélgetés a padon "Egyetért-e Ön azzal, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár ne haladhassa meg a 62 évet?" - ez a kérdés nem felel meg az egyértelműség követelményének az Alkotmánybíróság szerint, ezért nem lehet népszavazási kérdés. Az Országos Választási Bizottság (OVB) még tavaly januárban jóváhagyta a kérdést, és hitelesítette az aláírásgyűjtő ívet, az Alkotmánybíróság viszont megsemmisítette a korábbi határozatot, és új eljárásra utasította a testületet.

Az Ab szerint a kérdés azért nem eléggé egyértelmű, mert az öregségi nyugdíjjogosultság megállapításakor a biztosítottak születési évéhez mérten különböző életév betöltéséhez kötik az öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt. A kérdésre az Ab szerint nem lehet igennel vagy nemmel válaszolni azért sem, mert a népszavazásra feltenni kívánt kérdés egy komplex feltételrendszer egyik elemét rögzítené anélkül, hogy a választópolgár számára világossá tenné: ez jár-e, és ha igen, milyen hatással az öregségi nyugdíj megszerzésének további feltételeire nézve. A választópolgár így döntése meghozatalakor nem lehetne tisztában azzal, hogy igennel vagy nemmel szavazás esetén döntésének milyen pénzügyi vagy egyéb következményei lennének, például a szolgálati idő és a nyugdíj mértékére nézve, állapította meg az Alkotmánybíróság.

Forrás: index.hu

Vissza
2010.
december
21. 12:23

A parlament nem tárgyal újra a nyugdíjkorhatár emeléséről

A parlament nem tárgyal újra a nyugdíjkorhatár emeléséről Az Országgyűlés nem tárgyalja újra a nyugdíjkorhatár emelését. A képviselők erről 31 igen, 241 nem és 22 tartózkodás mellett döntöttek keddre virradó éjszaka. A voksoláson a jelenlévő Jobbik és az LMP szavazott igennel, a kormánypártok nemmel, az MSZP pedig tartózkodott.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART