2012.
május
31. 11:28

Nem mehetnek nyugdíjba a rokkantak

Címkék:
Balog Zoltán Nem jár öregségi nyugdíj a rokkantsági ellátásban részesülőknek, a rokkantsági nyugdíj helyett bevezetett ellátás ugyanis nem számít bele a szolgálati időbe, és nem fizetnek utána nyugdíjjárulékot - derül ki Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter egy írásbeli kérdésre adott válaszából.

Balog Zoltán Mesterházy Attila és Tóth Csaba MSZP-s képviselők írásbeli kérdésére válaszolva közölte, az úgynevezett rehabilitációs ellátás összegéből az érintett nyugdíjjárulékot fizet, így annak folyósítási ideje szolgálati időt eredményez, ám akik rokkantsági ellátást kapnak, azoknál nem ez a helyzet.

A rehabilitációra nem javasolható személyek rokkantsági ellátásra jogosultak, amely akár élethosszig is folyósítható részükre, ám ebből nem vonnak le nyugdíjjárulékot, vagyis a kizárólag a rokkantsági ellátásból élőknek a nyugdíjkorhatár betöltésével sem jár öregségi nyugdíj.

A rokkantsági ellátás folyósításával egyidejűleg azonban - meghatározott összegig - szintén végezhető kereső tevékenység, így ha valaki az ellátás mellett dolgozik, akkor az azután fizetett nyugdíjjárulék alapján lehet jogosult öregségi nyugdíjra.

A 2011. végéig érvényes korábbi rendszer szerint lehetőség volt arra, hogy a rokkantsági nyugdíjban eltöltött éveket figyelembe vegyék a nyugdíjjogosultság megállapításánál, így sokan hosszú évek óta folyamatosan rokkantsági nyugdíjban részesültek, majd így érték el az öregségi nyugdíjkorhatárt is. 2012. január 1-jével azonban a kormány megszüntette rokkantnyugdíjas státuszukat, ez pedig a jelenlegi szabályok szerint azt jelenti, hogy a nyugdíjban nem részesülők a nyugdíjasoknak járó egyéb kedvezményekben sem fognak részesülni.

Forrás: hvg.hu

Vissza
2012.
január
25. 19:53

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet!

A rokkant csak ne utazgasson, ha gyalog is mehet! AZ Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének közleménye: Azzal, hogy a 2011. december 31-éig rokkantnyugdíjas megérte 2012. január 1-jét, és nyugdíjasból a legjobb esetben rokkantsági ellátottá vált, egyúttal kikerült az ugyanaznap Alkotmányból Alaptörvénnyé változott legmagasabb szintű jogszabályunk nyugdíjasokra vonatkozó védelme alól is.
Tovább
2012.
május
25. 15:22

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban A rokkantak és az elesett emberek jogaiért tüntettek civil szervezetek és magánszemélyek a Magyar Szociális Fórum és Szolidaritás mozgalom felhívására pénteken a fővárosban a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt.
Tovább
2011.
május
21. 06:57

A rokkantnyugdíjasok közül pontosan kik számíthatnak felülvizsgálatra?

A rokkantnyugdíjasok közül pontosan kik számíthatnak felülvizsgálatra? A kormány tájékoztatása szerint 220 ezer különböző ellátásban részesülő ember számíthat felülvizsgálatra a második félévben. Ha munkaképesnek találják őket, akkor vissza kell térniük a munkaerőpiacra, mert a tervek szerint nem fognak segélyt vagy más juttatást kapni az államtól. Az 1954 után született, harmadik kategóriába sorolt rokkantnyugdíjasok mellett azok is vizsgálatra számíthatnak, akik jelenleg szociális vagy átmeneti járadékban részesülnek.
Tovább
2011.
április
14. 09:23

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív Nincs új a nap alatt? Munkaügy terén lényegében csak eddig is érvényben lévő, illetve statisztika javító, vagy kiszámíthatatlan hatású, de többségében a munkavállalói jogokat tovább szűkítő, és esetenként a legális munkavállalás ellen ható intézkedéseket jelentett be a kormány a konvergencia programban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART