2012.
február
20. 08:41

Nem politikai ügy a Magyarország elleni eljárás

Viviane Reding Gyors, jogi vizsgálatnak veti alá az Európai Bizottság a magyar kormánytól kapott válaszokat - nyilatkozta Viviane Reding, a bizottság alelnöke egy vasárnapi osztrák napilapnak. Reding azt is kifejtette: ő maga és José Manuel Barroso bizottsági elnök is az EPP tagjai, ahogyan a Fidesz is, ennek ellenére három gyorsított kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen, tehát az uniós jog érvényesítéséről, és nem pártpolitikáról van szó.

"Gyors jogi vizsgálatnak vetjük alá, hogy megoldódott-e a probléma, válaszunk jogilag megalapozott lesz" - fogalmazott Viviane Reding, az igazságügyi és alapjogi ügyekért felelős biztos a Kuriernak nyilatkozva.

Reding kijelentette, nem ért egyet azzal az állítással, hogy az Európai Néppárt "hallgat" Magyarországgal kapcsolatban. "Az EPP egyértelműen megmondta, hogy nem ért egyet azzal, ahogy Magyarországon cselekszenek. Az EPP egyértelműen és világosan tagpártja ellen foglalt állást" - mondta. Rámutatott, ő maga és José Manuel Barroso bizottsági elnök is az EPP tagjai és ennek ellenére három gyorsított kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen. "Az uniós jog érvényesítéséről, és nem pártpolitikáról van szó" - tette hozzá.

Az interjúban, amelyben elsősorban a görög válságról kérdezték a biztost, Reding beszélt arról is: nem hiszi, hogy az uniós alapjogok megsértése miatti eljárás indulna Magyarországgal szemben. "Az Európai Parlament egyik bizottsága jelenleg vizsgálja, hogy adottak-e ennek a feltételei. Én azonban nem hiszem, hogy az EU-intézmények egyike erre az útra lép" - fogalmazott.

Az Európai Bizottság pénteken közölte, hogy megkapta a kötelezettségszegési eljárások keretében adott magyar válaszokat és sürgős jelleggel fogja elemezni azokat. Azt fogják vizsgálni, Magyarország "megfelelő és konkrét" lépéseket tett-e, hogy biztosítsa a magyar jog unióshoz igazítását a jegybank függetlenségének, a bírák és ügyészek nyugdíjba vonulási korhatárának, valamint az adatvédelmi felügyelő hatóság függetlenségének területén. A közlemény arra is kitért, hogy az újabb jogi elemzés alapján a biztosi testület "megfelelő döntést" hoz majd arról, szükséges-e bármilyen további lépés az eljárások keretében.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART