2012.
július
04. 10:33

Nem puhul a gyógyszerbüdzsé

Címkék:
multivitamin „Nagy kockázatot vállal a kormány, ha kevesebb, mint két évvel a választások előtt ragaszkodik egy, csak a betegek kiadásainak növelésével tartható gyógyszerkasszához.”

Dávid Tamás, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének igazgató-helyettese szerint a gyógyszeripar már nem visel el további terheket. Márpedig a jövő évi költségvetés jelenlegi tervezete szerint az idei 268 milliárd forintról jövőre 198 milliárd forintra csökken az orvosságok támogatására fordítható keret.

Kaló Zoltán orvos-közgazdász arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyógyszer-közkiadások csökkentésére elfogytak a szakmailag is felvállalható lehetőségek. „Vagy fel kell adni a jelenlegi elveket, ami a betegterhek jelentős növekedését jelenti, vagy tudomásul kell venni, hogy az idei és a jövő évi gyógyszerkassza sem lesz tartható”. Az Állami Számvevőszék szerint a 29 százalékos kiadáscsökkentés „nincs alátámasztva szabályozási koncepcióval és háttérszámítással.”

Nem csupán az orvosságok, a gyógyászati segédeszközök (gyse) is drágulnak, ha nem módosítanak a tervezeten. „Vagy a termékek áfáját vagy a támogatásukat kell csökkenteni, különben nem lesz elegendő a segédeszköz-keret” – mondja az Orvostechnikai Eszközök Gyártóinak és Forgalmazóinak Szövetségének leköszönt főtitkára. Tóth Zoltán emlékeztetett: erre az évre is 7 milliárd forinttal kevesebbet irányzott elő a kormány támogatásként, mint amit 2011-ben költött, ennek ellenére jövőre ugyancsak 43 milliárd forintra lőtte be a gyse-kasszát.

A szakember úgy látja, hogy bár a kórházak működtetésére költhető összeg reálértékben emelkedik 2013-ban, de ez csak 8,6 milliárdos növekedés azzal a 46 milliárd forinttal szemben, amit adósságaik rendezésére kaptak tavaly. Ezért szerinte félő, hogy újra fizetésképtelenné válnak beszállítóik felé az intézmények.

Egyelőre úgy tűnik: hiába van túlköltés már most a gyógyszer- és a gyógyászatisegédeszköz-büdzsében, a kormány ragaszkodik ahhoz, hogy 2013-ban még keményebbek legyenek a sarokszámok. Legalábbis erre utal, hogy a parlament Egészségügyi Bizottságában tegnap egyetlen olyan első körös módosítást sem támogatott a kabinet és a kormányoldal, amelyek többletforrást igényelnének.

Elvérzett az a módosítás, amelyik kezdeményezte, hogy ne vegyenek el egymilliárd forintot a legrászorultabbak orvossághoz jutását segítő közgyógyellátásból és az is, mely további egészségügyi béremelésre, esetleges bérkompenzációra járulékcsökkentéssel teremtene fedezetet.

Forrás: vg.hu

Vissza
2012.
május
03. 12:28

A gyógyszerkérdés az életben maradás kérdése

A gyógyszerkérdés az életben maradás kérdése A Fidesz, az a párt, amely a szegények pártjának, az adócsökkentés pártjának, az önkormányzatok barátjának mondta magát 2010 előtt. Ehelyett a kormány halálra ítéli az önkormányzatokat, a közgyógyellátottakat, a gyógyszeren élőket, a rokkant nyugdíjasokat és sorolhatnám – hangoztatta Halmi József, az MSZP Szabolcs megyei alelnöke, aki egy helyi cukorbeteg rokkantnyugdíjassal tartotta sajtótájékoztatóját.
Tovább
2009.
november
15. 09:02

Gyógyszerek 60 fölött

Gyógyszerek 60 fölött Az orvosnak a 60–65 év feletti pácienseknél több olyan anatómiai, élettani sajátosságot is figyelembe kell vennie, ami eltér a fiatalabb korú emberekétől.
Tovább
2011.
március
20. 13:40

Gyógyszerek és az időskor

Gyógyszerek és az időskor Hatvanöt év felettiek kapják az összes felírt gyógyszerkészítmény mintegy 40%-át az USÁ-ban. Nos, az arány nálunk sem nagyon térhet el ettől… Az időskori gyógyszerelés nehézségeit fokozzák a korral járó élettani változások, az idősebbek "törékennyé" válása, könnyebben esnek áldozatául bármely betegségnek, és a több betegség – ezzel együtt több gyógyszer - egyidejűségének problémája is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART