2011.
május
17. 18:46

"Nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra"

LMP Az LMP, egy kedden benyújtott országgyűlési határozati javaslatában azt kezdeményezi: a parlament szólítson fel három minisztériumot arra, hogy egy széles körű egyeztetés után dolgozzák ki a nyugdíjkoncepciót - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Scheiring Gábor és Vágó Gábor. A párt elképzelései szerint a nyugdíjrendszer átalakítására vonatkozó javaslatot a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának, a Belügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak december 1-ig kellene beterjeszteni.

A közleményben úgy fogalmaznak, hogy az LMP szerint egy hosszútávon működő, a generációk közti szolidaritásra épülő nyugdíjrendszer "nem diktátumokkal, hanem széles körű társadalmi egyeztetéssel" alakítható ki. Véleményük szerint ehhez nem csak a Nyugdíjkerekasztallal, az érintett szakszervezetekkel, valamint civilekkel kell megegyezni, hanem a munkavállalókat képviselő szervezetekkel is. Hangsúlyozzák, hogy a nyugdíjazás szabályainak stabilitása, a fokozatos változtatás minden társadalmi csoport érdeke, és "előrébbvaló a rövid távú fiskális szempontoknál".

Arra is felhívják a figyelmet, hogy a visszaélések elleni küzdelem és a takarékosság jegyében a nyugdíjrendszer az utóbbi években számos költségcsökkentő és szigorító átalakításon esett át, de az LMP is úgy látja, hogy az fenntarthatósági és igazságossági szempontból további reformokra szorul.

A két képviselő kijelenti, hogy a "nyugdíjkassza azonban nem a mindenkori kormány szabadon felhasználható pénzeszsákja". Szavaik szerint ugyanis az Orbán-kormány a "pénzbehajtásra tett erőfeszítései közben megfeledkezik a szerzett jogok védelméről és a kiszámíthatóság biztosításáról". Hangot adnak annak a véleményüknek, hogy a kormány ötletelése miatt nem rendülhet meg százezrek egzisztenciája egyik napról a másikra.

Kijelentik azt is, hogy amíg az álláskeresők száma sokszorosan meghaladja a betölthető álláshelyekét, addig "mérhetetlen felelőtlenség többszázezer embert kilökni a nyugdíjrendszerből", mert így "megbélyegzett állampolgárként csak a segélyezettek táborát fogják gyarapítani". Hozzáteszik, hogy az LMP szerint egyébként a meglévő szabályok alkalmasak arra, hogy a visszaélőket kiszűrjék a rendszerből.

Forrás: Hírszerző

Vissza
2011.
május
17. 08:54

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról

Maratoni vita a korkedvezményes nyugdíjról A korkedvezményes nyugellátás csökkentéséről, a munkaképesség esetén pedig megszüntethetőségéről tárgyal ma az Országgyűlés. Szó lesz még a Btk. kormány által javasolt kiegészítéséről és a társasházakról szóló törvénymódosítási kezdeményezésről is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART