2011.
április
05. 08:07

Nem tárgyal Orbán az érdekvédőkkel

Címkék:
rendőrrihák Orbán Viktor nem vesz részt a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fórumának mai ülésén. Márpedig a Pintér Sándor belügyminiszterrel tárgyalóasztalhoz ülő érdekvédők tőle vártak ígéretet arra, hogy megmaradjon az egyenruhások korkedvezményes nyugdíjba vonulása. Az utcai demonstrációkra készülő szakszervezetek egységesek: nem mondanak le a korhatár előtti nyugdíjról még a 20-30 százalékos béremelés és az életpályamodell ígéretére sem.

Csalódottak lesznek a Belügyminisztériumba érkező rendvédelmi érdekképviseleti vezetők: hiába várják a Rendvédelmi Szervek Érdekvédelmi Fóruma (RÉF) ma délelőtti ülésére a miniszterelnököt, ő ugyanis nem tárgyal a szakszervezetekkel. Érdeklődésünkre Havasi Bertalan, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára elmondta: a fórumon való részvétel nem szerepel a miniszterelnök programjában. Márpedig az érdekvédők, bár Pintér Sándor belügyminiszterrel ülnek tárgyalóasztalhoz, a kormányfőtől vártak ígéretet arra, hogy - szemben a Széll Kálmán tervben megjelölt céllal - mégis megmaradjon az egyenruhások korkedvezményes nyugdíjba vonulásának lehetősége. A korhatár előtti nyugdíj kérdése - a mai egyeztetés egyetlen napirendi pontja - azért fontos, mert az ötéves kedvezmény eltörlése 63 ezer egyenruhást érint, köztük 35 ezer rendőrt.
A szakszervezeti vezetők egységesek: nem engednek ebből a kedvezményből.

Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára lapunknak azt mondta: azért Orbán Viktortól várnak ígéretet, mert valójában nem a belügyminiszteren múlik, sikerül-e megegyezni a szolgálati nyugdíj megőrzéséről. Márpedig ettől nem tágítanak, még a kilátásba helyezett 20-30 százalékos béremelés, illetve a kormány által korábban is felvetett életpályamodell ismételt ígéretére sem. Bárdos szerint ez csak azoknak lehet "jó csere", akik ezután lépnek állományba, a jelenlegi kollégáknak viszont aránytalan áldozat. Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára is azt mondta lapunknak: nem lehet tárgyalási alap, hogy lemondjanak a szolgálati nyugdíjról, a például egy tiszthelyettesnél várható 20 ezer forintos nettó béremelésért cserébe.

Az érdekvédők abban is egyetértettek, hogy a béremelésről, illetve az életpályamodellről lehet tárgyalni az állományba ezután belépőknél is, de ez nem csorbíthatja a már megszerzett jogokat. Arról pedig hallani sem akarnak, hogy lemondjanak az utcai demonstrációkról. A fegyveres és rendvédelmi dolgozók is csatlakoztak az e hét szombati - hat szakszervezeti konföderáció által szervezett - tömegtüntetéshez, melyen a társadalmi párbeszéd hiánya és a munkavállalókat hátrányosan érintő kormányzati intézkedések ellen tiltakoznak. Április 11-től tematikus tiltakozások is lesznek: hétfőn a polgári védelmisek és a rendőrök, kedden a vámosok, szerdán a katonák, csütörtökön a börtönőrök, pénteken a tűzoltók tiltakoznak a szolgálati nyugdíj eltörlése ellen. Április 16-ára pedig 24 órás demonstrációt hirdettek a Hősök terére, ahonnan a Parlament elé vonulnak majd az egyenruhások.

Az egyeztetések hangulatának Orbán távolmaradása mellett az sem tesz jót, hogy feszült a szakszervezetek és a kormány illetve a Belügyminisztérium viszonya. Az egyenruhások nemrég felháborodott válaszlevelekben reagáltak a belügyminiszter és a miniszterelnök közösen aláírt márciusi körlevelére, amely "vérig sértette őket". Abban Pintér és Orbán beszámolt a törvényről, amely a 2006. őszi zavargásokhoz kötődő bírósági ítéletek megsemmisítését rendelte el, ha azok "alapját kizárólag rendőri jelentés, illetve rendőri tanúvallomás képezte". A rendőrök rossz néven vették, hogy a bírókkal együtt az ő szavahihetőségüket is megkérdőjelezték - az érdekvédők azóta az Alkotmánybíróságon támadták meg a jogszabályt. Azt is sokan cinikusnak találták, hogy a levélben Orbán és Pintér a rendőrök támogatására utalt, miközben a Belügyminisztériumnál 25 milliárd forintot zároltak.

Forrás: Népszava

Vissza
2011.
március
29. 18:01

„Az utolsó csepp volt” - Milliárdokkal sújtják a rendvédelmiseket

„Az utolsó csepp volt” - Milliárdokkal sújtják a rendvédelmiseket A Belügyminisztérium által zárolt 35 milliárdból mintegy 25 milliárdos elvonás a rendőrséget érinti, emellett még a korengedményes nyugdíjat is megszüntetik.
Tovább
2011.
március
28. 19:45

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére

A Belügyminisztérium válaszolt a rendőrök demonstráció-tervére A rendvédelmi dolgozók április 9-étől demonstrációsorozatot tartanak hivatásuk és szerzett jogaik védelmében. Az akció kihirdetésére a Belügyminisztérium közleménnyel válaszolt. Ebben kiemelik, hogy a Széll Kálmán Tervben a hivatásos állományúakra vonatkozó elképzelés az 'aktív éveket', vagyis a munkában töltött időt, és nem a korai nyugdíjba menetelt kívánja támogatni.
Tovább
2010.
augusztus
30. 08:54

A tömeges nyugdíjba vonulás miatt túl fiatalok és tapasztalatlanok a tűzoltók

A tömeges nyugdíjba vonulás miatt túl fiatalok és tapasztalatlanok a tűzoltók Túl fiatal a fővárosi tűzoltóság állománya, gondolt jelent a hiányzó szakmai tapasztalat - mondta Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok. A vezérőrnagy szerint a tömeges nyugdíjba vonulással okozott problémát csak úgy lehet orvosolni, ha új illetményrendszert alakítanak ki.
Tovább
2011.
március
22. 21:35

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek

Borsik János: összefogtak az érdekképviseletek Az aránytalan és igazságtalan adórendszer, a táppénz csökkentése, a nyugdíjrendszer felelőtlen átalakítása, a korkedvezmény és a korengedmény eltörlése miatt tiltakozik majd hat szakszervezeti tömörülés április 9-én Budapesten, a demonstrációra összefognak az érdekképviseletek, amelyre eddig ritkán volt példa - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke egy sajtótájékoztatón.
Tovább
2011.
január
10. 13:18

Korengedményes nyugdíj 2011.

Korengedményes nyugdíj 2011. A 2011-es évben a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét az 1953-ban születettek vehetik igénybe. A szabályok szigorításának az a lényege, hogy az alapjogszabály, amely a jogosultsági feltételeket tartalmazza, 2012. január elsejével hatályát veszti, azaz egy év hosszabbítás van, és nincs tovább...
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
2011.
március
31. 22:45

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba"

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba" Az MSZOSZ közleményében hangsúlyozza: olyan stabil, kiszámítható társadalombiztosítási rendszert kell az érintettek és szakszervezeti képviselőik bevonásával megalkotni, amely hosszú távra tervezhető.
Tovább
2011.
március
21. 10:27

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra!

MSZOSZ : nem az indokolatlan megszorításokra! A szakszervezeti szövetség Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett nyílt levelében azt írja: a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elutasítja a munkavállalókat, nyugdíjasokat érintő megszorításokat.
Tovább
2011.
március
19. 06:06

Óriási tüntetésre készülnek a szakszervezetek április 9-én

Óriási tüntetésre készülnek a szakszervezetek április 9-én Április 9-én minden eddiginél nagyobb nemzetközi demonstrációra készülnek a hazai szakszervezetek, sok ország érdekvédelmi küldöttei is tüntetnek majd Budapesten. Az érdekképviseletek a nyugdíjak és a nyugdíjas évek biztonságáért, a munka világát érintő döntések előtti szakmai egyeztetések követeléséért hívják utcára az embereket - tájékoztatott pénteken a vegyipari szakszervezet (VDSZ).
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART