2010.
augusztus
11. 09:32

Nem teljes az illegális otthonok feketelistája

Idősotthon zárás előtt Nyilvánosságra hozta az Állami Foglalkoztatási Szolgálat az illegális idősotthonok névsorát. A tizenhét feltüntetett intézmény azonban a szakemberek szerint csupán töredéke az engedéllyel nem rendelkező, még fel nem kutatott intézményeknek. A működtetők a legrafináltabb trükkökkel igyekeznek kijátszani a szociális hivatalokat.

Bárki számára elérhető az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) honlapján azon szolgáltatók listája, amelyek nem rendelkeznek működési engedéllyel, ezért eljárás indult, illetve jelenleg is folyik ellenük. A tizenhét intézmény azonban nem tükrözi, mennyire elterjedt ez a szolgáltatási forma az ország egész területén. A hatóságok ráadásul hiába találnak rá egy-egy – az időseknek komoly kárt okozó – intézményre, a működtetők mindent megtesznek azért, hogy kijátsszák a szociális hatóságokat, a hosszan elnyúló perekkel pedig akár éveket is nyerhetnek. Többek a bírósági ítélethirdetést követően jogutódlás nélkül új néven, ugyanazzal a tulajdonosi körrel egy másik intézményt hoznak létre, így a bezárást célzó hatósági eljárás újraindul.

A gárdonyi Aranybárka Egyház Idősek és Pszichiátriai Betegek Otthonának vezetője nem is kért működési engedélyt a Seregélyes-Szőlőhegyen található részlegre, mivel állítása szerint nem szociális ellátást nyújt, hanem tartási szerződésben áll az ellátottakkal. Az első- és másodfokú hatóság azt állapította meg, hogy a működtető engedély nélküli szolgáltatást végez, de az Aranybárka Egyház a másodfokú döntés ellen keresetet nyújtott be a bírósághoz, amelyben a határozat végrehajtásának felfüggesztését is kérte. A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatalának szociális osztályvezetőjétől megtudtuk, jelenleg folyamatban van a közigazgatási per, és legjobb esetben is csak fél év múlva várható eredmény.

Lados Orsolya arra hívta fel a figyelmet, hogy minden intézmény köteles jól látható helyen feltüntetni a legális működést igazoló tanúsítványt, amelyet vélhetőleg nem mernek hamisítani a működtetők. Így elsősorban ezt kell figyelembe venni, hiszen sok esetben nem szembetűnőek a hiányosságok. Ezért az ÁFSZ honlapján található szociális regiszter segítségével, illetve a helyi jegyzőnél vagy a megyei szociális és gyámhivatalnál érdemes ellenőriztetni a kiszemelt intézményt.

Az ÁFSZ információik szerint főként Hajdú-Bihar, Somogy és Pest megyében terjedtek el az engedély nélkül nyújtott szociális szolgáltatások, különösen a bentlakásos szociális intézményi ellátások. A szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy az ellátottakat a legkiszolgáltatottabb személyek köréből választják, akiknek jog- és érdekérvényesítő képessége gyenge, egészségi, fizikai, mentális állapotuk rossz.

Az ÁFSZ tapasztalatai szerint az engedély nélküli intézmények működtetői gyakorta kárt okoznak az ellátottaknak, amely lehet anyagi, vagyoni kár is. Ez akár jelentheti az ellátott ingatlanjának a megszerzését is tartási szerződés jogcímén, vagy a szolgáltatás színvonalához, illetve az ellátott jövedelméhez képest magas térítési díj beszedését. Számos működtető albérleti szerződés mellett házi segítségnyújtásra köt megállapodást. Ezt azonban nem az ellátott saját otthonában, hanem egy, a fenntartó által kijelölt helyen biztosítják.

Az ÁFSZ szerint előfordulhat az élet és testi épség sérelmével járó károkozás is, amely szélsőséges esetben, a megfelelő gondozás hiánya miatt akár az ellátott halálához is vezethet.

Forrás:Dr.Info

Vissza
2010.
június
03. 20:25

Akadálymentes lesz a nagylózsi otthon

Akadálymentes lesz a nagylózsi otthon Közel ötvenmillió forintból fejlesztette a Sopronhoz közeli Nagylózs idősek otthonát a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat. A megye 27 millió forintot adott a fejlesztéshez, míg különböző pályázatokon összesen húszmillió forintot nyertek e célra. A projekt augusztus végén zárul.
Tovább
2010.
január
09. 15:19

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek Tolna megye huszonhét idősek otthonában a leendő lakóknak mindenhol várniuk kell arra, hogy bekerüljenek. Van ahol, csak hónapokat, van ahol éveket. Még az emelt szintű otthonokban is telt ház van.
Tovább
2010.
augusztus
03. 12:04

Illegális idősotthonok - pincében, garázsban is találtak nyugdíjasokat

Illegális idősotthonok - pincében, garázsban is találtak nyugdíjasokat Somogy egyike azon megyéknek, ahol a legtöbb az engedély nélkül működő idősotthon. Sok helyen szakszerűtlen az ellátás, a nyugdíjasok utolsó fillérjét is elszedik.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART