2011.
október
23. 20:52

"Nem tetszik a rendszer?"

Milla tüntetés Mintegy 50-60 ezer ember gyűlt ösze az Egymillióan a sajtószabadságért csoport által "Nem tetszik a rendszer?" alcímmel meghirdetett tüntetésen. A szervezők szerint egyértelművé vált, hogy a külön-külön is rossz törvényekkel Orbán Viktor egy autoriter, velejéig antidemokratikus politikai rendszert épít.

Az atv.hu tudósítója szerint masszív, több tízezres tömeg gyülekezett az Egymillióan a sajtószabadságért csoport által "Nem tetszik a rendszer?" alcímmel meghirdetett tüntetésen az Erzsébet híd és az Astoria között, a Szabad Sajtó útján.

A tüntetés hátteréül egy egy '56-os lyukas zászló szolgátl, aminek a közepébe narancsot applikáltak. A plakátok szintén a "narancsuralom-ellenesség" jegyében készültek. Néhány példa: "Koki-rikú" felirat mellett Orbán és Rákosi feje összemontírozva; "A nemzeti kisgömböc rémálma: a jogállam"; "Ha nem zárjuk el a csapot, narancslébe fullad az ország"; egy másik transzparens pedig Esztergomot éltette.

Mégis diktál Brüsszel Orbánnak?

Csákányi Eszter és Kulka János a két konferanszié.  Mint Kulka fogalmazott, Orbán Viktor azt mondta korábban, hogy neki senki sem diktál. Most úgy tűnik, hogy mégis, hiszen elment Brüsszelbe az EU-csúcsra.

A két színművész hangsúlyozta: azért jöttek ide, mert úgy érezték, nincs igazi politikai képviseletük. Csákányi azt mondta: ha nem tetszik a rendszer, miért nem alapítunk pártot? Azért, mert civilek vagyunk és a szakmánkat űzzük – felelt önmagának.

Egyre többen vannak bizonytalanok,akiknek nem tetszik a rendszer, nem tetszik, amit a kormány úthengerrel épít, nem tetszika közoktatás, de a hivatásos ellenzék sem alternatíva - tette hozzá. Mivel a mostani rendszernek nincs alternatívája, ezért nekünk, civileknek kell az alternatívátmegteremtenünk - fogalmazott.

Juhász Péter, a tüntetés szóvivője szerint azért nem tetszik a rendszer, mert sok elemében, így összességében is antidemokratikus. Juhász üdvözölte a civil szervezeteket, például a nemrég alakult Szolidaritást.

1956-ban is a diákok kezdték a forradalmat

Később a hallgatói önkormányzat egyik képviselője, Papp Réka Kinga beszélt. A Fidesz ellenzékben tiltakozott az akkori kormány oktatáspolitikája ellen, de most sokkal több pénzt vonnak ki az oktatásból, mint amennyit az előző kormányok.

A magyar nép legutóbbi forradalmát ötvenöt éve is diákok indították el. A forradalmak nem fülkékben kezdődnek. Az utóbbi években passzív diákság alternatívát kíván nyújtani a hatalommal szemben.

Az egyetem a miénk, oktatóké és tanulóké – hangsúlyozta a HÖOK képviselője. A felsőoktatás ne a munkaerőpiac kiszolgálását szolgálja. A szegedi egyetemen 87 diák kezdett éhségsztrájkba, tiltakozásul a kormány oktatáspolitikája ellen.

Ne csak sztrájkolj, szerveződj is: ki kell kényszeríteni, hogy a oktatásban a diákok akarata érvényesüljön - zárta gondolatait a HÖOK-os szónok.

Humor a tüntetésen

Ezt követően a Szilvási Gipsy Band lépett a színpadra: Egy ifjú énekesnővel kiegészülve - meglehetősen áthallásosan - Kovács Kati Most kéne abba hagyni című slágerét adták elő. Közben a háttérben egy kivetítőn egy magyar zászló volt látható, közepén naranccsal. A narancsot kivágták, így lett lyukas a lobogó. Rossz az idő, jó a hangulat. A szervezők szerint így legalább nem lehet a jó időre fogni, hogy ilyen sokan vannak.

Kulka János és Csákányi Eszter a kormány kultúrpolitikáját ostorozta. Kulka Dörner pályázatából idézett, mire a közönség jókedvűen pfújolt.

A Fidesz önkényuralmat épít

Istvánfi András úgy fogalmazott: hazafinak lenni azt jelenti, hogy köztársaságinak lenni. 1956-osnak lenni azt jelenti, hogy hinni a köztársaságban. Az Orbán-rendszer nem hisz a köztársaságban, hanem önkényuralmat épít - vélte a szónok.

Úgy folytatta: a Fidesz nem hisz a magyar emberekben, elárulta 1956-ot. Istvánfi az alkotmányozást bírálta: a kormány megdöntötte az 1989. október 23-án kikiáltott III. Köztársaságot. Istvánfi szerint ez az, ami nem tetszik a tüntetés résztvevőinek.

Az Orbán-rendszer elárulta 1956-ot és visszalépett 1989-hez képest - hangsúlyozta Istvánfi András. Szerinte nincs jogállam, létbiztonság és szolidaritás, van viszont félelem, létbizonytalanság és cinizmus.

Ez a rendszer megszüntet mindent, ami jó volt a III. Köztársaságban és megerősítve továbbvitt mindent, ami rossz volt benne. Alulról szerveződve kell létrehozni a IV. Köztársaságot. Össze kell fogni a demokratikus ellenzéket, mert különben a mostani rendszer nem váltható le. Ez rögös út lesz, de rá kell lépni erre a rögös útra - fejezte be szónoklatát Istvánfi András.

Dénes Balázs jogvédő, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke azt mondta: sok nyelven értünk, de az erő nyelvét nagyon nem szeretjük. Dénes Balázs a hajléktalanok és a mélyszegénységben élő cigányok elleni kormányzati küzdelmet említette meg. Szintén nem tetszik neki a rapid tempóban történő törvényalkotás.

Hogyan tovább? Válasszunk alternatív köztársasági elnököt

A elégedetlenség önmagában nem elég – folytatta gondolatait a TASZ elnöke. Szerinte, ha tovább hallgatunk, a demokrácia ellenfelei végleg győzni fognak. Üzenjük meg a hatalomnak, hogy milyen rendszert szeretnénk. Azt nem mondta, hogy pártot kell-e alapítani vagy aláírásokat gyűjteni.

Az ismét a színpadon lévő Juhász Péter szerint most érkezett meg a százezredik ember a tüntetésre. Azt mondta: nemcsak beszélni, de tenni is kell valamit. Új politikusi generációt kell létrehozni – mondta Juhász, ezért két héten belül elindul az alternatív köztársasági elnök megválasztásának folyamata – jelentette be.

Juhász azt mondta: március 15-ére ugyanide várják a tömeget, akkor megnevezik és be is iktatják az alternatív államfőt. Addig is minél többen csatlakozzanak hozzájuk a Facebookon, hogy az alternatív köztársasági elnöknek a lehető legerősebb legyen a legitimációja - kérte a sokaságot. Közölte: eddig közel százezer tagja van a Facebook-csoportnak.

Forrás: ATV/MTI Fotó: Kallos Bea

 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART