2012.
október
09. 12:20

Nem volt értelme a várólisták közzétételének

Címkék:
Kórház tábla Immár negyed éve gyomlálgatja az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a nyilvánossá tett várólistákat, de lényegesen nem rövidültek - írta a Népszabadság. A lapban az olvasható: a legtöbbet az implantátumos, drága eszközöket igénylő műtétekre kell várakozni. A csípő-, térd- és gerincproblémákkal küszködőknek akár éveket is kell várniuk.

Az elmúlt negyed évben 127 ezren kerültek fel a várólistákra, és 53 ezer várólistás beteg kapott ellátást. Átlagosan a legkevesebbet - 64 napot - a halasztható szívkatéteres beavatkozásra kell várni. A szürkehályogos betegek várakozási ideje öt hónap, ez háromszorosa a három évvel ezelőtti időnek.
A gerincstabilizáló műtéteknél 2009-hez képest az átlagos várakozási idő 343 napról 218-ra csökkent, a csípőprotézisnél viszont 105-ről 388-ra, a térdprotézisnél 105-ről 544-re nőtt.


A rendelkezésre álló források azok kevesebbek, mint a mindennapi szükséglet, ha többletforráshoz jut az egészségügy, akkor ez a lista csökkenni tud ilyen volt 20110 végé, amikor a csökkentésre egy jelentős összeg jutott - mondta a Klubrádióban Rácz Jenő a Magyar Kórházszövetség elnöke. Hozzátette, 500 milliárd forintnyi tétel kellene, ahhoz hogy az egészségügy látványosan fejlődjön és akkor csökkennének a várólisták is.


Forrás: Népszabadság/Klubrádió

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART