2012.
szeptember
13. 12:21

Nem volt jó üzlet az ingatlan az amerikai nyugdíjalapoknak

Címkék:
USA A Maastricht Egyetem friss tanulmánya szerint a világon a legrosszabbul az amerikai ingatlanalapok hoztak a helyi nyugdíjalapoknak, a külső vagyonkezelők magas díjai és a túlságosan kockázatos befektetések miatt 1990-2009 között az átlagos nettó hozam éves szinten 5,7 százalék volt, miközben Kanadában a nyugdíjalapoknál 7,2 százalékot láthattunk, és az iparági átlag is meghaladta a 7 százalékot - írja a Bloomberg.

A vizsgálatba 884 alapot vontak be, az összesített kezelt vagyon pedig meghaladta a 4500 milliárd dollárt. A tanulmány szerint a második legdrágább kanadai alapoknál is 64 százalékkal voltak drágábbak az amerikai nyugdíjalapok ingatlanbefektetései. Mindebben nagy szerepe volt annak, hogy az amerikai nyugdíjalapok vonakodtak házon belül megoldani a vagyonkezelést, az ingatlanbefektetések esetén jellemzően külső vagyonkezelőket alkalmaztak, amelyek jóval drágábbak voltak az átlagnál.

Nils Kok, a tanulmány társszerzője szerint azért dolgoztak külső szakemberekkel és alapkezelőkkel a nyugdíjalapok, mivel tartottak a potenciális perektől a rossz teljesítmények esetén. Sajnálatosan ez a döntés utólag nagyon rossznak bizonyult, hiszen nemcsak drágán dolgoztak a külső alapkezelők, hanem sok esetben hibás befektetési döntéseket is hoztak, amely az elérhető hozamokat csökkentette.

Több nagyobb állami nyugdíjalap is belefutott komolyabb veszteségekbe a válság alatt, a Kaliforniai állami nyugdíjalap, a Calpers például 2009-ben az ingatlan-portfólióján 48 százalékot bukott a gyenge kockázati limitek és a tőkeáttételes pozíciók felvállalása miatt. Ezt követően azonban szerződést bontottak a rossz teljesítményt hozó külső vagyonkezelőkkel, ami az eredményekre is pozitív hatással volt, az utóbbi egy évben 16 százalékot kerestek csak ingatlanbefektetésekkel.

Forrás: Bloomberg/Portfolio.hu

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART