2012.
április
05. 11:22

Németországban idős munkavállalóknak is van hely

Címkék:
Arbeitsamt Németországban egyre jobbak az idősek munkavállalási lehetőségei, az elmúlt évben tovább emelkedett az idősek foglalkoztatottsága, a 60-64 éves korosztály negyedének van munkája. Az adatok alapján a 60 év feletti munkavállalók továbbra is keresettek a német munkaerőpiacon.

A Handelsblatt német üzleti napilap a szövetségi munkaügyi hivatal (BA) adataira hivatkozva közölte, hogy a 60-64 éves korosztály foglalkoztatási aránya új csúcsra, 28,3 százalékra nőtt 2011 őszén, míg 2007 év elején a nyugdíjkorhatár emelésének a kezdetén az idősebb korosztály foglalkoztatási aránya 18,2 százalék volt.

A negyedéves statisztika kulcsfontosságú paraméter a nyugdíjpolitika területén, mivel a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése idén januárban lépett hatályba. A törvény szerint januártól fokozatosan 65 évről 67 évre emelkedik a nyugdíjkorhatár. Többen kétkedve fogadták a nyugdíj reformokat, tartva attól, hogy ezzel emelkedni fog az öregkori elszegényedés veszélye, kiemelve, hogy az idősebb munkavállalók esélye a munkaerőpiacon siralmasak.

Az abszolút számokat nézve azonban jelentős a az idősebbek foglalkoztatottságának növekedése: tavaly szeptember végén ebből a korosztályból 1,32 milliót foglalkoztattak, majdnem 14 százalékkal többet, mint egy ével korábban, és 70 százalékkal többet, mint 2007 elején. Szélesebb korcsoportot, az 55-64 éves korosztályt vizsgálva is jelentős emelkedést mértek Németországban, ahol az év során a korcsoport foglalkoztatottsága 7,1 százalékkal emelkedett meg.

Forás: Privátbankár

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART