2013.
június
15. 10:02

Németországban sokan kényszerülnek nyugdíjba

Címkék:
Süddeutsche Zeitung Németországban egyre több munkavállaló szenved pszichés betegségekben, és kényszerül ezért arra, hogy idő előtt vonuljon nyugdíjba. Csupán a nyugdíjból mindenesetre alig tudnak megélni - írja a Süddeutsche Zeitung.

Ezek az emberek átlagosan ötven év körüliek, gyakran voltak munkanélküliek, kevésbé szakképzettek, és átlagon felül veszélyezteti őket a szegénység.

Németországban mintegy 1,67 millió fő azok száma, akik csökkenő keresőképességgel nyugdíjasok, és pszichés betegség miatt kényszerültek munkájuk feladására vagy idő előtt nyugdíjba vonulásra.

A számokat a Deutsche Rentenversicherung (DRV) nyugdíjbiztosító szervezet ismertette a 2012-es évre vonatkozóan, és az adatok a Süddeutsche Zeitung rendelkezésére állnak. A DRV szerint tavaly mintegy 190 000 ember kapott először nyugdíjat csökkent keresőképesség miatt. Ez főleg pszichés zavarokra, depressziókra, szorongásos állapotokra vonatkozik. Az esetek 42,1 százalékában ezt a hivatás ellátásával járó munkából történt kiválás okozta. 2011-ben ez az arány még 41 százalék volt.

Forrás: vg.hu/Süddeutsche Zeitung

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART