2012.
november
30. 17:03

Nemzeti jövedelmének harmadát társadalombiztosításra költi Japán

Címkék:
Tokio Mintegy 103 ezer milliárd jent (csaknem 270 milliárd forintnyi összeget), nemzeti jövedelmének 29,6 százalékát költötte nyugdíj- és egészségügyi kiadásokra Japán - jelentette egy kormányzati kutatóintézet, miközben pénteken összeült a kabinet által az ország nyugdíjrendszerének megreformálásával megbízott testület.

A népesedési és társadalombiztosítási kutatóintézet jelentése szerint egy főre átlagosan évi 808 ezer jent költött a szigetország 2010-ben, ami 3,6 százalékos emelkedés az előző évhez képest. 2009-ben 6,1 százalékkal nőttek a társadalombiztosítási kiadások.

A jelentős költségnövekedésért elsősorban a gyermekvállalási támogatások emelkedése felelős, amelyek 42,5 százalékkal emelkedtek egy év alatt.

A kiadások felét a társadalombiztosítási díjakból fedezték, negyedét az államkassza, tizedét pedig a helyi önkormányzatok állták - írta pénteken az egészségügyi, munkaügyi és jóléti minisztérium adataira hivatkozva a Mainicsi Simbun japán napilap.

Az egy korábbi felmérés szerint 1990 óta mintegy 60 százalékkal nőtt társadalombiztosítási költségek elszaladása miatt Noda Josihiko miniszterelnök korábban szakérői tanácsot hívott össze, amelyet a nyugdíjrendszer reformjának kialakításával bízott meg. A 15 tagú tanács pénteken kezdte meg munkáját.

Tavaly októberi adatok szerint Japán 29,7 millió lakosa, a teljes népesség 23 százaléka öregebb a 65 éves nyugdíjkorhatárnál.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART