2011.
szeptember
30. 22:52

Nemzeti Szociálpolitikai Alapot hoznak létre

kalkuláció A költségvetésről szóló törvényjavaslat szerint létrehozzák a Nemzeti Szociálpolitikai Alapot, amely a szociális ellátások egy meghatározott körét, valamint a Nyugdíjbiztosítási Alapból kikerülő, korai nyugdíjakat tartalmazza; az alapból ezekre 863 milliárd forintot fordíthatnak jövőre.

A kormány által pénteken benyújtott előterjesztés szerint az alapból a családi támogatásokra 456 milliárd, a korhatár alatti ellátásokra 313 milliárd, a jövedelempótló és kiegészítő szociális támogatásokra 68 milliárd, míg a különféle jogcímen adott térítésekre 26 milliárd forintot különítenek el.

Mint a javaslatban olvasható, az átalakítás következtében az ellátások számának csökkentése, az ellátórendszer egyszerűsítése révén áttekinthető és kiszámíthatóbb rendszer jön létre. A koncepcióváltás lényege az ellátások egy alapba történő betagozása.

Ennek megvalósításával a későbbiekben kiszűrhetővé válnak a jelenleg különböző alrendszerek által finanszírozott párhuzamos ellátások, továbbá összegszerűen kimutathatóvá válik, hogy mennyit költ az állam a szociális ellátórendszer finanszírozására - olvasható.

A családi pótlék, az anyasági támogatás, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, az életkezdési támogatás, továbbá a pénzbeli gyermekvédelmi támogatások összege 2012-ben nem emelkedik.
Mint a javaslatban olvasható, a valószínűsíthető demográfiai folyamatokra tekintettel a családi pótlék előirányzatának megállapításánál az ellátásban részesülők létszámának 0,2 százalékos csökkenése prognosztizálható.

Az egyéb szociális ellátásokról és költségtérítésekről szóló részben az olvasható, hogy az egyes ellátások előirányzatainak tervezésekor figyelembe vették, hogy a nyugdíjakkal azonos mértékben emelkedő ellátások kivételével a többi támogatás összege 2012-ben változatlan marad.

A költségvetési törvénytervezet szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fejezetében a hajléktalanokhoz kapcsolódó közfeladatok ellátására 500 millió forintot különítettek el.

Forrás: MTI

Vissza
2011.
szeptember
30. 22:13

Matolcsy: természetesen lesz nyugdíjemelés

Matolcsy: természetesen lesz nyugdíjemelés A jövő évi költségvetés alapján természetesen lesz nyugdíjemelés jövőre, mégpedig az infláció mértékének megfelelő nagyságú - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. Részletek a jövő évi költségvetésről.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART