2011.
május
10. 13:25

Nemzetközi bíróságon a magyar nyugdíjpénztárak ügye

Címkék:
Európai Bíróság Az Emberi Jogok Európai Bíróságán támadta meg a magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéseivel kapcsolatos döntést a Magyar Helsinki Bizottság - közölte a jogvédő szervezet kedden.

"Nemcsak az Alkotmánybíróság, az Emberi Jogok Európai Bírósága is korrigálhatja a pénztártagok diszkriminációját" - írta a szervezet, amely szerdán sajtótájékoztatón jelenti be lépését Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztérium József Nádor téri épülete előtt.

A Magyar Helsinki Bizottság indoklásként hozzátette: 2011 decemberétől a magyar állam úgy szedi majd be a magánnyugdíjpénztárakban maradtak járulékalapjának negyedét a társadalombiztosítás javára, hogy munkában töltött szolgálati idejüket nem ismeri el. Ez egyértelműen sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt diszkriminációtilalmat - olvasható a meghívóban.

Tavaly október 25-én fogadta el a parlament a nyugdíjpénztár-választás szabadságáról szóló törvényt. A jogszabály megnyitotta a magánnyugdíjpénztár-tagok számára az átlépés lehetőségét az állami nyugdíjrendszerbe, megszüntette a pályakezdők magánnyugdíjpénztárba való belépésének kötelezettségét, valamint az elmúlt években nyugdíjba vonultak esetében megteremtette az állami rendszerbe történő visszalépés utólagos lehetőségét.

Schmitt Pál köztársasági elnök november 2-án írta alá a törvényt.

Orbán Viktor miniszterelnök november végén a parlamentben kifejtette: nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.

Az LMP a törvény megszavazása után bejelentette, hogy az Alkotmánybíróságon támadja meg a döntést, mert az álláspontja szerint alkotmányellenes, és szabad utat engedett a kormánynak arra, hogy rátegye a kezét a magánnyugdíjkasszákban felhalmozott befizetésekre.

Az MSZP november 5-én az Országos Választási Bizottságnál (OVB) ügydöntő népszavazást kezdeményezett a magán-nyugdíjpénztári tagdíjátutalás felfüggesztéséről. Az OVB nem hitelesítette a kezdeményezést, ezért a döntést az MSZP az Alkotmánybíróságon (Ab) támadta meg.

A törvény ellen több civil szervezet is tiltakozott.

Selmeczi Gabriella miniszterelnöki megbízott februárban sajtótájékoztatón közölte: a magán-nyugdíjpénztári tagok 96,8 százaléka választotta az állami nyugdíjrendszert. A magánpénztári tagságot összesen 102.458-an választották, tehát az összes tag 3,2 százaléka döntött a maradás mellett.

Forrás: stop.hu

Vissza
2010.
december
22. 14:15

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt

Alkotmánybírósághoz fordult az MSZP a nyugdíjtörvény miatt Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Mesterházy Attila, indítványában a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló jogszabály alkotmányellenességének megállapítását, valamint a törvény kihirdetése napjára visszamenőleges megsemmisítését kezdeményezve.
Tovább
2011.
április
13. 09:07

Alkotmányellenes lesz a magánnyugdíj?

Alkotmányellenes lesz a magánnyugdíj? Az alkotmánytervezet nyugdíjrendszerre vonatkozó passzusa állami nyugdíjrendszerről és önkéntes intézményekről beszél. Beleférnek ebbe a megmaradó magánnyugdíjpénztárak? Érveket, ellenérveket, jogi szempontokat ütköztettünk, s vázoljuk a lehetséges következményeket.
Tovább
2010.
december
30. 14:46

Magánnyugdíj: egy ezrelék marad

Magánnyugdíj: egy ezrelék marad Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság sajtótitkára szerint eddig 3090-en jelezték, hogy a magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradnának. Ez a hárommillió magán-nyugdíjpénztári tag mintegy egy ezreléke.
Tovább
2010.
október
26. 09:24

Nyugdíjpénztárak - Rövid vita után megszavazták

Nyugdíjpénztárak - Rövid vita után megszavazták Elfogadta az Országgyűlés a kormány javaslatát, amely a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremti az alapját annak, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg - 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között - tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.
Tovább
2010.
november
24. 09:41

Nyugdíjpénztárak: a tulajdont továbbra is védi az Alkotmány

Nyugdíjpénztárak: a tulajdont továbbra is védi az Alkotmány A Stabilitás Pénztárszövetség szerint nyílt államosítási kísérlet a második pillér megszüntetése, a magánpénztári befizetések magántulajdont képeznek, amit az Alkotmány garantál - áll a szervezet állásfoglalásában.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART