2011.
október
07. 09:49

Népszámlálás - Néhol késnek a borítékok

Címkék:
népszámlálás Még mindig nem mindenhol kapták meg az országban a népszámlálási lakás- és személyi kérdőíveket tartalmazó borítékokat - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője

Felhívta a figyelmet arra, hogy azok, akik még mindig nem kapták meg a kérdőíveket, jelezzék a 06-80-200-014-es és a 06-80-200-224-es ingyenesen hívható telefonszámon vagy az info.nepszamlalas@ksh.hu e-mail címen.

Arról is értesültek, hogy a számlálóbiztosok közül többen arra buzdítják a lakosokat, ne interneten válaszolják meg a kérdőíveket, mert az így kitöltött formulák után a biztosok nem kapnak annyi javadalmazást, mintha ők kérdeznék meg az embereket interjú formájában - jegyezte meg.

Olyan eset is előfordult, hogy a számlálóbiztos nem dobott be borítékot, hogy ő kérdezhesse az ívet, és az is megtörtént, hogy a lakáskérdőíveken lévő internetes kódot eltávolították, mert e nélkül nem lehet elektronikusan válaszokat adni. Arra is akadt példa, hogy felhívást tett közzé a számlálóbiztos, hogy ő szívesen lekérdezi az íveket, mert állítása szerint sokkal bonyolultabb az internetes kitöltés - mondta Virágh Eszter.
Utalt arra, hogy eddigi információik szerint három kirívó esetben, amikor megszegte kötelességét a számlálóbiztos, leváltották őket.

A betelefonálók nagy része a borítékot hiányolta, illetve az után érdeklődött, hogy az internetes kódot hogyan lehet pótolni. A boríték elmaradásának oka vagy az, hogy annyira új építésű házba költöztek, amelyről a KSH még nem tudott, vagy a KSH címállományában van a hiba. Az internetes kódot a települések jegyzőinél lehet pótolni lakcímkártya bemutatásával; az elhagyott kódszámok helyett ugyanazt a kódot kapják meg - jegyezte meg.

Elmondta, hogy külföldről sok magyar hívja őket, őket azonban tájékoztatják, hogy ha 12 hónapnál régebben laknak külföldön életvitelszerűen, nem kell kitölteniük a kérdőíveket, még akkor sem, ha bejelentett állandó lakcímük van Magyarországon.

Virágh Eszter egy már orvosolt problémáról is beszámolt, amelynek lényege az volt, hogy az internetes kódban a nagy "I" betű és a kis "l" betű összetéveszthető volt sok esetben, ahol ezek együtt szerepeltek. Emiatt sokan nem tudták beírni a helyes kódot, ami akadályozta őket az internetes kitöltésben. A problémát az okozta, hogy az eredetileg Times betűtípussal meghatározott kódokat a kérdőíveken Ariel típusúakkal nyomtatták ki, utóbbinál valóban összetéveszthető volt a két betű. A napokban azonban gondoskodtak arról, hogy a rendszerük ismerje fel mindkét betűt - magyarázta a szóvivő.

Kitért arra is, ha valaki él azzal a gyanúval, hogy álszámlálóbiztosokkal találkozott, jelentse az ingyenes hívható számok valamelyikén. Arról is van tudomásuk, hogy egyes helyeken álfelülvizsgálók jelentkeztek, holott ők ebben az időszakban még nem is kapták utasításba, hogy ellenőrizzék a számlálóbiztosokat. A felülvizsgálókat nem is kell beengedni a lakásokba, és nekik is rendelkezniük kell a KSH-felelős által aláírt megbízólevéllel - hangsúlyozta.

Forrás: MTI

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART