2009.
december
05. 10:50

Népszavazást hirdet a Liga a nyugdíjkorhatár visszaállítására

gaskó Népszavazást kezdeményez a Liga a 62 éves nyugdíjkorhatár visszaállításáért. Gaskó István, a szakszervezet kongresszusán tisztségében megerősített elnöke azt mondta: a napokban leadják az aláírási íveket hitelesítésre az Országos Választási Bizottságnak.

Elfogadhatatlan mértékben emelkedik a nyugdíjkorhatár a Liga Szakszervezetek szerint. A korhatáremelést tiltakozó akcióikkal, sztrájkokkal nem sikerült megakadályozniuk, ezért most népszavazást kezdeményeznek a korhatár viszszaállítása érdekében. Ezt Gaskó István, a konföderáció elnöke jelentette be, miután a szervezet kongresszusa megerősítette pozíciójában. A küldöttek döntése értelmében a referendum aláírási íveit a napokban benyújtják hitelesítésre az országos Választási Bizottságnak. A népszavazást a jövő év végén vagy 2011 elején tarthatják meg.

Az Országgyűlés május 11-én fogadta el a törvényt, amely a korhatáremelés folyamatát elindítja és szabályozza. Eszerint az 1952 előtt születettek számára 62 év az öregségi nyugdíjkorhatár, az 1952-es "évjáratúaknál" 183 nappal magasabb, azt követően évente fél évvel nő, az 1957-ben és később születettek esetében lesz 65 év. Vagyis az 1957-ben születettek 2022-ben érik el az öregségi nyugdíjkorhatárt.

A Ligának nem önmagában a korhatár emelése okoz problémát, hanem az, hogy a magyarok - szerintük - egy évtizeddel kevesebbet élnek, mint az európai átlag, és az egészségi állapotuk is rosszabb. A szakszervezet azt is kifogásolja, hogy - ellentétben más országok gyakorlatával - a kormány nem konzultált az érdekvédőkkel a törvény előkészítése idején - hangsúlyozta Gaskó István. Azt remélik, hogy a népszavazással tárgyalóasztalhoz tudják kényszeríteni a kormányzatot. Azt szeretnék elérni ugyanis, hogy felülvizsgálják a teljes nyugdíjrendszert.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Liga nem ért egyet a magánnyugdíjpénztárak privatizálásával sem, ezért felszólítja a kormányt, hogy mutassa be a pénztárak létrehozása - 1996 - óta - eltelt időszak működési tapasztalatait, ismertetve a hozamokat.

A kongresszus társelnökké választotta Cser Ágnest, a közelmúltban a Ligához csatlakozott EDDSZ elnökét, aki a nemzetközi ügyekért felel majd. Társelnök lett Pongó Géza, a Rendőrszakszervezet vezetője és Gál Rezső, a villamosenergia-ipari szakszervezet elnöke is. Az ügyvezető alelnök továbbra is Horváth Lajos.
 

Forrás: nol.hu

Vissza
2009.
október
01. 20:29

A Bajnai-csomag hatványozottan sújtja az időseket

A Bajnai-csomag hatványozottan sújtja az időseket A beterjesztett költségvetés, a "Bajnai csomag" nem alkalmas arra, hogy hosszú távú idősügyi stratégiában lehessen gondolkodni - jelentette ki Iván László az Idősek Világnapján.
Tovább
2009.
szeptember
29. 14:35

Az idősek ügyében egyetértenek a pártok

Az idősek ügyében egyetértenek a pártok Az Országgyűlés 323 igen, 2 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta az Idősügyi Nemzeti Stratégiáról szóló javaslatot. A demográfiai előrejelzések alapján 2030-ban a 65 év felettiek száma eléri az 1.8 milliót, 2050-re pedig jóval meghaladja a 2 millió főt.
Tovább
2009.
október
29. 11:27

Mégis dolgozhatnak a nyugdíjasok

Mégis dolgozhatnak a nyugdíjasok Eltörölné a korhatár alatti nyugdíj mellett végzett munka keresetkorlátját két szocialista politikus, mert szerintük a hatályos törvény súlyos munkaerőhiányt okozhat az egészségügyben és az oktatásban.
Tovább
2009.
november
12. 11:05

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART