2012.
november
15. 13:15

Népszerű a hazai egészségturizmus

Címkék:
Széchenyi Gyógyfürdő Magyarország előkelő helyet foglal el a gyógy- és egészségturizmusban. A népszerűség oka a gyógyvízkincsben, a felkészült orvosokban, a jó egyetemi képzésben és az olcsóságban rejlik. A jövőben a hazai egészségturizmus népszerűsítése mellett az utazásorvostan előtérbe állítása is kívánatos. A Rádió Orient műsorában Kelecsényi Ágnes és Felkai Péter beszéltek a külföldön történt balesetek kezeléséről és az európai egészségbiztosítási kártya megfelelő használatáról.

Folyamatosan nő azoknak az embereknek a száma, akik különleges gyógyászati szolgáltatások elérése érdekében utaznak. A gyógyturizmus egyre népszerűbb területe a turizmusnak. Emellett az egészségturizmus is terjed. Kelecsényi Ágnes a Rádió Orient műsorában elmondta, utóbbi inkább az egészségmegőrzésre irányul. A Magyar Turizmus Kft. marketing igazgatója hozzátette, a gyógy- és az egészségturizmusban Magyarország előkelő helyet foglal el. Ennek egyik oka a hazai gyógyvízkincs: vizeink ásványi összetétele maximálisan kielégíti a betegségekre létező összes szolgáltatást. Ez volt a wellnessturizmus kialakulásának indikátora – hangsúlyozta az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége.

A fogászati turizmus 15-20 éve létezik Magyarországon. Kelecsényi elmondta, kezdetben az osztrák páciensek igényére alakultak fogászati klinikák Sopronban és környékén. Napjainkra már nem csak a nyugati határszélen jellemző az iparág: szinte külön repülőjáratok szállítják a betegeket az egész ország területére. „A magyar fogászati ellátás lényegesen olcsóbb a külföldinél, emellett nagyon magas színvonalú. A páciensek elégedettek, egy 20 éve egyre inkább virágzó ágazatról beszélünk” – hangsúlyozta.

Felkai Péter a magyar orvosok nagy szaktudását emelte ki. A hazai utazásorvostan kandidátusa elmondta, a magyar egészségügyi ellátás színvonala toronymagasan áll a fejlett államok ellátásához képest. Jók a hazai egyetemek, a képzésekben sok külföldi diák vesz részt. „A probléma az ellátóhelyekkel van. Ez rontja le a kevéssé mérhető orvosi teljesítményt” – tette hozzá.

A fogászati turizmus mellett a műtétes beavatkozások is teret nyerhetnek a jövőben. Felkai kiemelte, ehhez a hotelszolgálat fejlettségét kell növelni. „Óriási aránytalanságok vannak, az ellátás ára megalázó. Az orvosok fizetése mellett ezt is tisztességesen fel kéne emelni, csak így lehetne finanszírozni a rendszert” – jelentette ki a közigazgatási rádió vendége.

A hazai egészségturizmus népszerűsítése elengedhetetlen. A verseny nagyon nagy, a sikerhez további marketing- és reklámmunkát kell végezni. A magyarországi turisztikai kínálatban kiemelt termékként jelenik meg az ágazat. Kelecsényi Ágnes elmondta, az Európai Unió 2013 őszén törvényt fogad el a határon átnyúló egészségbiztosításokról. Ez további lökést fog adni a magyar gyógyturizmusnak – hangsúlyozta.

Az utazásorvostan az utazók felkészítésével, tanácsadással, továbbá az utazás közbeni, vagy utáni gyógyítással foglalkozik. Felkai elmondta, a magyar lakosság 92 százaléka Európán belül utazik, így a vakcináció hiánya miatt tanácsért sem fordul háziorvosához. „A krónikus betegek sokszor nem veszik figyelembe, hogy külföldön méregdrágán és ellenőrizetlen forrásból tudnak csak gyógyszerhez jutni. Ezt a problémát a háziorvos preventív gyógyszerfelírása meg tudná előzni” – beszélt a helyzetről a kandidátus.

Magyarország a kontinens országai közül első az utazásorvostan graduális képzésbe való beépítésében. „Debrecenben tanszéki csoport alakul a területen. Fiatal szakágról beszélünk, azonban mi a jövő orvosait képezzük, szükséges az új ágazat oktatása” – emelte ki.

Az európai egészségbiztosítási kártyával bármelyik európai uniós országban, valamint Horvátországban és Svájcban vehetjük díjmentesen igénybe a társadalombiztosítás egészségügyi szolgáltatásait. Felkai Péter ezzel kapcsolatban kiemelte, a kártyát csak azok az ellátók veszik igénybe, akik kapcsolatban állnak a helyi állami társadalombiztosítási rendszerrel. Így például egy osztrák síbaleset esetén mindenképpen tájékozódni kell a kórházak társadalombiztosítási fedezettségéről. Emellett a kártya a beteg hazaszállítását és a hozzátartozó kiutazását sem támogatja. Ehhez utazási biztosítás kell – foglalta össze a szabályokat Felkai.

Biztosítás nélkül utazni kockázatos: a tengeren túli egészségügyi ellátás ugyanis óriási költségeket róhat az emberre. A beteg hazaszállítása elfogadhatatlan költségeket jelenthet – emelte ki Felkai. A vendég hozzátette, a problémák elkerülése érdekében megéri utazás előtt kikérni a háziorvos tanácsát.

Forrás: OrientPress

Vissza
2011.
június
21. 20:39

A gyógyvizek országa

A gyógyvizek országa Az embert valami ősi vonzódás köti a vízhez. Talán génjeink emlékeznek az egykori sós tengerre, így nem véletlen, hogy a víz fogalma régóta egybekapcsolódott – hol misztikus, hol mitikus, hol vallási köntösbe bújtatva – az emberi kultúrával, a higiénia, a test- és léleképítés, az öntisztulás, a gyógyítás történetével. Talán így lehetett a természet és az alkalmazott gyógymód legkomplexebb jelensége az éltető víz és a gyógyulást hozó gyógyvíz a minőségi életet szimbolizáló leghatékonyabb elem.
Tovább
2010.
december
26. 23:36

Gyógyító iszappakolás: hol vehetjük igénybe?

Gyógyító iszappakolás: hol vehetjük igénybe? Alaposan megváltozott a gyógyfürdőkkel, fürdőkúrákkal kapcsolatos szemléletmód az elmúlt húsz évben. Míg ez korábban jellemzően a reumás betegek és az idősebbek időtöltése volt, ma már egészséges fiatalok és gyermekes családok is szívesen választják egy-egy hosszú hétvégére valamelyik gyógyszállót vagy wellness-központot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART