2012.
március
17. 11:11

New York állam nyugdíjat csökkent

Címkék:
Andrew Cuomo Az állami törvényhozás rábólintott a közalkalmazotti nyugdíjreformra, amelytől azt várják, az elkövetkezendő harminc évben nyolcvanmilliárd dolláros tehertől szabadítja meg a költségvetést. A jogszabály főként a nemrégiben felvett állami és helyhatósági dolgozóknak járó juttatásokat kurtítja meg. A szakszervezetek a középosztály elleni támadásról beszélnek.

Kizárt, hogy Andrew Cuomo kormányzó a közeljövőben pozitív figuraként jelenjen meg New York állam alkalmazottainak köztudatában, miután méltatta és több más jogszabállyal együtt aláírta a nyugdíjreform-törvényt, amely a helyi önkormányzatokat is megóvja minden pluszkiadástól arra az esetre, ha az állam a későbbiekben növelné az alkalmazotti juttatásokat.

A lépésre az egyre kezelhetetlenebb hiány miatt volt szükség. New Yorkban a közalkalmazotti nyugdíjak a válság alatt is zavartalanul nőttek, az elmúlt tíz évben összesen 650 százalékkal. 2012-ben Cuomo szerint 12,2 milliárd dolláros kiadásra lehet számítani csak ezen a téren. A kormányzó már jó ideje figyelmeztet arra, hogy amennyiben a nyugdíjkiáramlást meg nem fékezik, abba számos helyi önkormányzat beleroppanhat. „E kritikus reform híján a New York-iak jelentős adóemeléssel számolhattak volna, valamint pedagógzsok, tűzoltók és rendőrök elbocsátásával”, szögezte le Cuomo közleménye.
A közalkalmazotti szakszervezetek kárhoztatták a törvényt. „Ismét csak a középosztály-beliekkel fizettetik meg a Wall Street-i ballépések árát”, jelentette ki Mario Cilento, az AFL-CIO elnöke, aki szerint egyáltalán nem reformról, hanem az ápolók, tanárok, tűzoltók és más dolgozók gazdasági biztonsága ellen indított hadjáratról van szó. Cilento felhánytorgatta a korábbi leépítéseket, bérbefagyasztásokat, valamint nyugdíjcsökkentéseket is.

Michael Bloomberg, New York City polgármestere támogatásáról biztosította a törvényt, mondván, az egekbe szökő nyugdíjak korábban is okoztak már pénzügyi válságot New York számos városában és megyéjében.

Forrás: Amerikai Népszava

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART