2011.
augusztus
16. 18:38

NGM: máshol se jobb a helyzet, a hiány tartható

Matolcsy György A meglepő magyar GDP-adatok kapcsán az Nemzetgazdasági Minisztérium azt közölte, Európában máshol sem jobb a helyzet. Szerintük a hiánycél tartható, ezért is képeztek korábban tartalékot - csakhogy az EB-nek és az EU Tanácsának készített jelentésében a kormány azt írta korábban: törölték a 250 milliárdos puffert.

Egész Európában negatív meglepetést okozott a második negyedéves GDP-re vonatkozó első gyorsbecslés: az országok többségében az előző negyedévhez képest jelentős lassulás állt be. A vártnál alacsonyabb növekedés ugyanakkor nem veszélyezteti a magyar kormány által 2011-re vállalt hiánycél teljesítését. - tudatta közleményében az NGM.

Az eltűnt stabilitási tartalékból 90 milliárd megy a negatív hatásokra?

Pontosan ilyen esetekre számítva került sor korábban a Stabilitási Alap felállítására, így a közel 90 milliárd forintos negatív hatás biztonságosan finanszírozható - írja a szaktárca. Csakhogy a puffert júliusban teljes egészében törölték már - ezt a kormány maga közölte az Európai Bizottsággal valamint az EU Tanácsával. A kormány továbbra is elkötelezett az államadósság csökkentése és a költségvetési egyensúly helyreállítása mellett, - folytatódik a közlemény - amelyet a 2012. évi költségvetés tervezésekor is következetesen érvényesíteni kíván.

A magyar bruttó hazai termék 2011 második negyedévében 1,5%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, míg az előző negyedévhez viszonyítva stagnált. A gazdaság teljesítménye az év első felében 2,0%-kal – illetve a naptárhatás kiszűrésével 1,9%-kal - nőtt. Mindez alulmúlta a piaci várakozásokat, azonban a szakértők a valósnál magasabb értéket vártak a többi uniós ország esetében is: mind az eurózóna, mind az EU-27 gazdasága a második negyedévben éves alapon 1,7 százalékkal növekedett, míg negyedéves alapon 0,2%-kal bővült.

Németországban például a második negyedévben - negyedéves alapon - 0,1%-kal növekedett a gazdaság, vagyis jelentős lassulás következett be az előző negyedéves 1,3%, valamint a várt 0,5%-kal szemben. A francia gazdaság szintén stagnált a növekedési várakozásokhoz képest - sorolja a példákat az NGM. A lassuló európai gazdaságok mutatják, hogy a kilábalás nem megy könnyen Nyugaton sem, ugyanakkor a 3%-os gazdasági növekedés, mely mellett eddig a kormány kardoskodott, ettől még túlzónak tűnik - írják a gazdaságkutatók ma megjelent kommentárjaikban.

"Külső események" a hibásak?

A legtöbb gazdaság jelentősen lassult az előző negyedévhez képest, hazánk pillanatnyilag a középmezőnyben foglal helyet - így a nemzetgazdasági tárca. A vártnál alacsonyabb érték elsősorban külső események miatt következett be. Az ipari adatok már a megelőző hónapokban arról árulkodtak, hogy lassult az exportmegrendelések üteme, ezenkívül negatívan hatott a svájci frank árfolyamának korábban nem tapasztalt erősödése a forinttal szemben, amely a megnövekedő törlesztő részleteken keresztül csökkenti a háztartási fogyasztást. Bár a lakásépítések továbbra is kedvezőtlen képet mutatnak, az uniós forrásokból finanszírozott fejlesztések a beruházások alakulását pozitívan befolyásolják, akárcsak az elmúlt időszakban megkezdett beruházások Magyarországon (pl. Mercedes, Hankook, Audi, GM) - emlékeztet rá az NGM.

Forrás: Privátbankár

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART