2011.
július
03. 17:23

Nincs meglepetés a Fidesz kongresszusán

Címkék:
Orbán Viktor Huszonnegyedik kongresszusát tartja a Fidesz. Az elmúlt időszak és a párt előtt álló feladatok áttekintésén túl tisztújítás is szerepel a napirenden. A kongresszus újraválasztotta Orbán Viktor pártelnököt, valamint a négy alelnököt. Az újonnan megválasztott pártelnök azt mondta: a Fidesz és a kormány minden helyzetben, bárkivel szemben kiállt és kiáll Magyarország, az itt élők mellett.

Kövér: embert próbáló két éven vagyunk túl

Kövér László, a párt választmányi elnöke a Fidesz XXIV. kongresszusán kifejtette: ez az időszak idegtépő várakozással kezdődött, a neheze azonban csak akkor következett, amikor a Fidesz-KDNP kormányozni kezdett.

Kormányon az első hónapok azzal teltek, hogy fenntartsák az ország működőképességét, ne omoljon össze a költségvetés. Szavai szerint az elmúlt fél évet a zsúfolt törvényalkotási munka jellemezte, az új alaptörvény elfogadásával véget ért a rendszerváltás 21 évig tartó átmeneti időszaka - tette hozzá.

Kövér László méltatta az Európai Unió soros elnökeként elért kormányzati eredményeket, megjegyezve: ez idő alatt is sikerült az országot számottevő hiba nélkül kormányozni. Ebben azonban - mondta - közrejátszott "a gondviselés mérhetetlen jóindulata" is, amellyel nem szabad visszaélni.

Hozzáfűzte: az Országgyűlés elnökeként szívesen közreműködik abban, hogy ha a törvényalkotás tempóján nem is lehet lassítani, annak kiszámíthatóságát javítsák.

Szólt arról is, hogy felmérések szerint, ha ma lennének a választások, a Fidesz-KDNP ismét kétharmados többséget szerezne, ebben azonban szerinte az ellenzéki alternatíva hiányának is van szerepe, párttársait ezért alázatra intette.

Kósa: meg kell őrzini a hitelességet

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint, ha a kormányoldal nem tartja a kapcsolatot az emberekkel, nem "működteti" holdudvarát, veszélyben lehet a következő választási siker; emellett arra van szükség, hogy a Fidesz megőrizze a hitelességét.

Mint kifejtette: a Fidesz 2002-ben egy sikeres négyéves kormányzást követően veszítette el a választást, mégpedig nagymértékben azért, mert nem fordított elég figyelmet arra, hogy figyeljen az emberekre, tartsa velük a kapcsolatot. Ha a Fidesz nem "működteti" holdudvarát, akkor akármilyen eredményei is vannak a kormánypártnak, akármilyen romokban is van az ellenzék, veszélyben lehet a választási siker - hangsúlyozta Kósa Lajos.

Véleménye szerint a sikerhez emellett arra van szükség, hogy a Fidesz megőrizze hitelességét. Debrecen polgármestere példaként azt mondta, ha a rendvédelmi dolgozók nem kaphatnak korkedvezményes nyugdíjat, akkor ugyanez legyen érvényes az önkormányzati vezetőkre is.

Csak négyen nem szavaztak Orbánra

Újraválasztották a Fidesz elnökének Orbán Viktort a párt XXIV., tisztújító kongresszusán vasárnap. A küldöttek újraválasztották a négy alelnököt, Kósa Lajost, Pelczné Gáll Ildikót, Pokorni Zoltánt és Varga Mihályt is.

Orbán Viktor a leadott 1.472 szavazatból 1.468 voksot kapott. A régi-új alelnökök közül - a leadott 1.478 szavazatból - Varga Mihály 1.462, Kósa Lajos 1.458, Pelczné Gáll Ildikó 1.384, Pokorni Zoltán pedig 1.318 voksot kapott.

Orbán: a szocialisták politikája egyszerű, mint a faék

Orbán Viktor szerint a Fidesz és a kormány minden helyzetben, bárkivel szemben kiállt és kiáll Magyarország, az itt élők mellett.

A pártelnök-miniszterelnök a Fidesz vasárnapi kongresszusán, miután újraválasztották, azt mondta: a Fidesz megtanulta, hogy nem ideológiákért, hanem Magyarországért kell kiállnia, így kiállt az országért "a nemzetközi és a hazai baloldallal szemben" is.

"A hazai és a nemzetközi szocialisták politikája egyszerű, mint a faék: demokrácia csak akkor van, ha ők vannak a kormányon" - fogalmazott, hozzáfűzve: a magyar kormány kiállt az ország mellett, amikor nemtelen támadások érték Európában, és világossá tette, nem tűr beleszólást, kioktatást senkitől.

"Kiálltunk az emberekért, amikor bank- és válságadót vezettünk be a megszorítások helyett (...), amikor csendben és békében elköszöntünk az IMF-től" - jelentette ki. Az emberek melletti kiállásként értékelte a miniszterelnök azt is, hogy közölték a rendvédelmi dolgozókkal: "senki, így ők sem követelhetnek maguknak indokolatlan előnyöket és kiváltságokat".

"Kiálltunk és továbbra is kiállunk azért, hogy Magyarországon is legyen következménye a szavaknak és a tetteknek, ezért ragaszkodunk az elszámoltatáshoz" - mondta Orbán Viktor.

Legyőzzük az államadósságot

Orbán Viktor szerint a kormány le fogja győzni az adósságot, ennek érdekében visszahív a munka világába mindenkit, aki munkaképes, és segély helyett munkát fog adni nekik.

A miniszterelnök, a Fidesz újraválasztott elnöke pártja vasárnapi kongresszusán azt mondta: amíg adósok vagyunk, másoknak dolgozunk, mások keresnek a munkánkkal. Ezért - folytatta - le kell győzni az adósságot és meg kell szüntetni mindazt, ami az ország eladósodásához vezetett.

Orbán Viktor kifejtette: kormánya felszámolja a kiváltságokat, az indokolatlan előnyöket, és megteremti az érdem szerinti boldogulás lehetőségét. Ehhez kérte a küldöttek a támogatását, és hangsúlyozta: továbbra is az emberek megkérdezésével fognak kormányozni.

Forrás: Metropol

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART