2012.
október
13. 08:41

"Nincs semmi meglepő a nyugdíjemelésben"

Címkék:
Giró-Szász András A kormányszóvivő szerint nincs semmi meglepő abban, hogy a kormány a 400 milliárd forintos egyenlegjavító program bejelentése mellett is az infláció alakulásának őszi felülvizsgálata alapján döntött a nyugdíjak emeléséről azok reálértékének megőrzése érdekében.

Giró-Szász András az M1 Az Este című műsorában pénteken utalt arra, hogy ezt a felülvizsgálatot a kormány 2010 óta minden évben megtette, és ezt természetesnek nevezte. Ugyanakkor kijelentette, hogy ezt nem lehet "kötelező ujjgyakorlatnak" nevezni, hiszen a gazdasági helyzet több környező országot is a bérek vagy a nyugdíjak csökkentésére kényszerített. Eközben a magyar kormánynak úgy sikerült az államadósságot, a hiányt csökkentenie és növelnie a foglalkoztatottságot, hogy közben nem kell béreket vagy a nyugdíjakat csökkentenie.

Utalt arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) elvárásai között is szerepel a bér- és nyugdíjcsökkentés, például a legutóbb Horvátországnak javasolták a közszféra béreinek, illetve egyes nyugdíjjuttatásoknak a felülvizsgálatát. Ezzel kapcsolatban ismételten leszögezte, hogy a Magyarországnak szóló hivatalos IMF-dokumentumokban, illetve szóban is - a több mint ötven, az IMF és a magyar kormány képviselői közötti találkozón - szerepeltek ilyen jellegű javaslatok a nemzetközi pénzügyi szervezet részéről.

Arra a kérdésre, hogy mikorra születhet meg a megállapodás az IMF és Magyarország között, úgy válaszolt, hogy az karnyújtásnyira van. "A mi karunk már eléri a megállapodást, kérdés, hogy az IMF-é is eléri-e" - mondta, utalva arra, hogy a magyar kormány a kezdetek óta következetes abban, hogy elővigyázatossági hitelkeretet szeretne, ráadásul, amióta ez a tárgyalássorozat tart, a magyar makroszámok - akár az államadósság, az államháztartási hiány, akár a tartalékok volumene - "nagyságrendekkel javultak", például a magyar CDS kockázati felár 750-ről 290 pontra csökkent.

A kormányszóvivő kitért arra is, hogy a kormány bejelentése szerint "ha a gazdasági helyzet megengedi, megmarad 2013 szeptemberében a pedagógusbér-fejlesztés, illetve egészen pontosan a pedagógus-életpályamodell, ha a gazdasági helyzet valamilyen okból nem egy erősebb növekedés, mint amivel most számolunk, akkor kerül 2014 januárjára".

A kormány minden bérkövetelést és bérfejlesztésre vonatkozó elképzelést támogat, mert tisztában van a magyar reálkeresetek szintjével, "egy valamit azonban biztosan nem támogat, az adósság terhére történő béremelést" - mondta Gíró-Szász András.

A kormányszóvivő elmondta, hogy a munkavédelmi akcióterv nagyon fontos lépése a kormánynak, ennek fedezete szükségeltetik a jövő évi költségvetésben. Ezt fedezné a most bejelentett egyenlegjavító intézkedés fele, a másik felére a túlzottdeficit-eljárás miatt van szükség.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
október
11. 19:23

Emelik a nyugdíjak és egyes szociális ellátások összegét

Emelik a nyugdíjak és egyes szociális ellátások összegét November elsejétől - január elsejéig visszamenőleges hatállyal - 1,6 százalékkal emelik a nyugdíj, illetve egyes szociális ellátások összegét - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb, csütörtökön megjelent számában.
Tovább
2012.
július
11. 08:48

EMMI: a novemberi nyugdíjemelés az inflációs mutatóktól függ

EMMI: a novemberi nyugdíjemelés az inflációs mutatóktól függ A novemberi nyugdíjemelés a várhatóan az ősz elején megismerhető inflációs mutatóktól függ - erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális államtitkársága kedden tájékoztatta az MTI-t, jelezve: a novemberi emelés előkészítése a kormány második féléves munkatervében szerepel.
Tovább
2012.
október
12. 16:27

A rokkant- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik a visszamenőleges emelés

A rokkant- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik a visszamenőleges emelés Nem csak a nyugdíjakra, hanem egyebek mellett a rokkantsági- és rehabilitációs ellátásokra is vonatkozik az 1,6 százalékos visszamenőleges emelés; az érintettek novemberben átlagosan 14 ezer forintot kapnak a nyugdíjak, illetve az egyéb ellátások mellett - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális államtitkára.
Tovább
2012.
október
05. 13:20

MSZP: a kormány saját gondatlanságát ismeri el a fájó intézkedésekkel

MSZP: a kormány saját gondatlanságát ismeri el a fájó intézkedésekkel Az MSZP szerint a kormány saját gondatlan költségvetés-tervezését ismeri el a pénteken bejelentett "fájó és brutális" intézkedéseivel. Burány Sándor szocialista országgyűlési képviselő fogalmazott így pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján azt követően, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közel 400 milliárd forintos hiánycsökkentő intézkedéscsomagot jelentett be.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART