2011.
május
19. 09:27

Nincs szegény a német nyugdíjasok között

Németország Miközben minden negyedik német szegény, vagy szegény lenne az állam támogatása nélkül, a német nyugdíjasok minden társadalmi rétegnél jobban élnek. Közöttük a legkisebb azok aránya, akik az EU-ban megállapított szegénységi küszöb alatt élnek. Alig 2-3 százalékuk havi jövedelme kevesebb 700 eurónál.

Közben a 80 milliós lakosság 13 százaléka számít az EU normái szerint szegénynek. A másik 13 százalék csak azért nem, mert munkanélküli segély, lakástámogatás, gyereknevelési segély, vagy más szociális juttatás a szegénységi szint fölé tolja.

Tovább nyílt az úgynevezett szociális olló. A gazdagok és szegények közötti különbség az utóbbi években, tovább nőtt. A gazdagok jövedelmei emelkedtek, a szegényeké némileg csökkent, és az úgynevezett középosztály pedig stagnál.

A statisztikák szerint gazdagnak számít az egyedülálló, ha havonta nettó 3418 euró, vagyis valahol 900 ezer forint fölött keres. Egy kétgyerekes család esetében, ha a család összes adózott bevétele magasabb, mint 7178 euró egy hónapban, ami 1,8 millió forintnak felel meg. Az EU normák szerint a szegény az, aki az átlagbérek 60 százaléka alatt keres. Tehát szegény az egyedülálló német, ha kevesebb, mint 781 euró nettó fizetése van, azaz havi nettó 180 ezer forint körül visz haza.

Különösen nyugtalanítónak tartják a németek, hogy a szegények között olyanok is vannak, és számuk egyre nő, akik dolgoznak. Ez azt jelenti az itteniek szerint, hogy sokhelyütt a bérek alacsonyak, és hogy szükség lenne a minimálbér intézményére, ami jelenleg nem létezik. Az mindenképpen a német szociális háló sikere, hogy segítségével 13 százalék menekül meg a szegénységtől, és 26 százalék helyett csak 13 százalék számít annak.

Forrás: Azta

Vissza
2011.
február
14. 07:00

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt

Németország: az öregedés elviszi a gazdasági növekményt Csökkenő születésszám, korosodás, zsugorodó népesség – jelentős részben e témák uralják a közéleti vitákat Németországban. Nemrég még szűk 83 millió volt a népesség, 2030-ra 77 milliót prognosztizálnak a német statisztikusok.
Tovább
2009.
november
14. 07:46

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés

Németországban legalább három évig nem lesz nyugdíjemelés Németországban legközelebb 2012-ben számíthatnak járulékemelésre a nyugdíjasok. A válság a kancellár szerint még nem tetőzött, a terheket pedig mindenkinek vállalni kell, így az időseknek is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART