2011.
december
30. 16:22

Nincs több korkedvezményes nyugdíj!

parlamenti ülés Nem állapítható meg korkedvezményes nyugdíj december 31-ét követően. A jelenleg folyósítottakat a költségvetésből és nem a társadalombiztosítási kasszából fizeti tovább az állam. A nők negyven év jogosultsági idő alapján, életkortól függetlenül megállapított kedvezményes öregségi nyugdíját azonban a törvény rendelkezései nem érintik.

2012. január 1-jétől megszűnik az előre hozott és a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj, a bányásznyugdíj, a művésznyugdíj, a polgármesterek, országgyűlési és európai parlamenti képviselők korhatár előtti öregségi nyugdíja, a korengedményes nyugdíj, továbbá megszűnik a fegyveres szervek és a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak szolgálati nyugdíja is. Az [origo] az új intézkedés kapcsán készített összeállítást.

Az, aki 2011-es kezdő nappal, de 2012-ben kéri korhatár előtti öregségi nyugdíjának megállapítását, vagy akinél a nyugdíj-megállapítási eljárás jövőre zárul le, annak a jelenleg hatályos szabályok alapján még korhatár előtti öregségi nyugdíjat kell megállapítani. Az így megállapított nyugdíj alakul majd át korhatár előtti ellátássá vagy szolgálati járandósággá.

A D.A.S. JogSzerviz szakértője kifejtette: 2012. január elsejétől nem állapítható meg nyugdíj korhatár előtti ellátás, a jelenleg folyósítottakat pedig nem a társadalombiztosítási kasszából, hanem a költségvetésből fizeti tovább az állam. Dr. Vizi András emlékeztetett rá, hogy korábban is terítékre került a korkedvezményes nyugdíj eltörlése, amire egy éves moratóriumot kaptak az érintettek.

Az új, hatályos rendelkezések értelmében 2011. december 31-ét követő kezdő naptól nem állapítható meg korkedvezményes nyugdíj. A szakértő hangsúlyozta: a nők negyven év jogosultsági idő alapján, életkortól függetlenül megállapított kedvezményes öregségi nyugdíját a törvény rendelkezései nem érintik, azt továbbra is öregségi nyugdíjként kell folyósítani és megállapítani.

A folyósítás szüneteltetése

Fontos, hogy ha a korengedményes ellátásban részesülő személy a tárgyévben társadalombiztosítással járó jogviszonyban áll, és az általa fizetendő nyugdíjjárulék alapja meghaladja a tárgyév első napján érvényes kötelező legkisebb munkabér havi összegének tizennyolcszorosát (éves keretösszeg), az éves keretösszeg elérését követő hónap első napjától az adott tárgyév december 31-éig (de legfeljebb az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig), a nyugdíjfolyósító szervnek a nyugdíj folyósítását szüneteltetnie kell.

Ha a fizetendő nyugdíjjárulék alapja az éves keretösszeget a tárgyév decemberében haladja meg, a nyugellátás szüneteltetésére nem kerül sor, de a tárgyév december havi nyugellátást vissza kell fizetni. Azaz, a korábbi szabályokkal megegyezően továbbra is él a keresetkorlátozás a nyugdíjas munkavállalók tekintetében - húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A nyugellátás többek között megszüntetésre kerül, ha korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személy foglalkoztatására, a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában került sor.

Ennek az indoka, hogy a korábbi szabályokkal egyezően a korengedményes nyugdíjban részesülő személy köteles a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak a biztosítással járó jogviszony létesítését, annak létrejöttét követő tizenöt napon belül bejelenteni. Ha tehát ezt elmulasztja, nyugdíjjogosultsága megszűnik - figyelmeztetett dr. Vizi András. A korengedményes ellátás megszűnik akkor is, ha a nyugdíjas keresőtevékenységet folytat, és a munkáltatója vele hozzátartozói viszonyban áll.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Vissza
2011.
október
25. 20:30

Korhatár előtti nyugdíj: lesznek kivételek

Korhatár előtti nyugdíj: lesznek kivételek A korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról szóló törvényjavaslat általános vitája zajlott az Országgyűlésben.
Tovább
2011.
március
01. 20:34

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Ezt tervezi a kormány A korkedvezményes nyugdíj helyett új életpályamodellel és más eszközökkel venné figyelembe a készülő szabályozás az elvégzett munka sajátosságait.
Tovább
2011.
április
22. 07:20

Korkedvezményes nyugdíj - Megmakacsolta magát a kormány

Korkedvezményes nyugdíj - Megmakacsolta magát a kormány A kormány nem hajlandó a korkedvezményes nyugdíjak ügyében engedni, a rendvédelmi dolgozók ezért május 6-ra újabb demonstrációt hirdettek meg. A szakértők szerint jogilag aggályos, hogy a meglévő állományra is érvényesnek tekintik a szabályt, és kérdéses, kik választják ezek után a rendvédelmi pályákat.
Tovább
2011.
április
14. 17:45

Korkedvezményes nyugdíj - Visszamenőlegesen is eltörölnék?

Korkedvezményes nyugdíj - Visszamenőlegesen is eltörölnék? Teljes a bizonytalanság a korkedvezményes és a szolgálati nyugdíj megszüntetését illetően a szakszervezeteknél. A vegyipari dolgozókat egyelőre kis mértékben érintené a lépés, ők viszont éppen a korkedvezmény kiterjesztését javasolnák. A rendvédelmi dolgozók tüntetésre készülnek szombaton.
Tovább
2011.
március
31. 22:45

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba"

Korkedvezményes nyugdíj: "Nem lehet belepiszkálni a jogosultságokba" Az MSZOSZ közleményében hangsúlyozza: olyan stabil, kiszámítható társadalombiztosítási rendszert kell az érintettek és szakszervezeti képviselőik bevonásával megalkotni, amely hosszú távra tervezhető.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART