2011.
december
16. 10:02

Nincs többé magánnyugdíj

Címkék:
Orbán rádióinterjú A devizahitelesek problémája igazi, "modernkori istencsapás", amelyet a Bankszövetséggel csütörtökön aláírt megállapodással a kormánynak sikerült megoldania - mondta Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjújában. Arról is beszélt, hogy a jövőben minden nyugdíjjárulék az államkasszába megy.

A kormányfő ugyanakkor arra kérte az embereket: jól gondolják meg, hogy még egyszer beleugranak-e ilyen kockázatos hitelkonstrukciókba, mert a kormánynak most sikerült megmentenie őket, de ezért "tengelyt akasztottunk a fél pénzügyi világgal, az összes magyar bankkal", és még egyszer aligha fog tudni ilyet megcsinálni.
A miniszterelnök szerint olyan problémát oldottak meg a csütörtöki megállapodással, amelyre korábban mindenki azt mondta, hogy megoldhatatlan. Orbán Viktor azt mondta, ez egy "más szellemiségű kormány" mint az elődei, mert nem azt magyarázza a parlamentben, hogy mit miért nem lehet.

A kormányfő szerint a megállapodás nagyon nagy siker Magyarország számára, hiszen sok százezer család életét teszi könnyebbé, éppen ezért mindenkit elismerés illet, aki részt vett a megállapodás kidolgozásában. Orbán Viktor külön kiemelte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, aki "hosszú hónapokon keresztül nagyon nehéz manővereket végzett" a megállapodás érdekében.

Leszögezte: sem a devizahiteleseket érintő megállapodás, sem pedig a 2012-es költségvetés újraszámolásánál nem volt szempont, hogy az "ne szúrja az IMF szemét", hanem az volt a szempont, hogy a magyaroknak jó legyen. Orbán Viktor kiemelte: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjával még semmilyen tárgyalást nem folytatott a kormány, de ezeken a tárgyalásokon nem is gazdaságpolitikáról beszélnek majd. A kormányfő úgy fogalmazott: az IMF egy bank, amelynek az a dolga, hogy szükség esetén hitelt, biztosítékot nyújtson a vele kapcsolatban álló országoknak, tehát, "ha úgy tetszik, a saját bankunkkal tárgyalunk".

Újraszámolt költségvetés

A költségvetés újraszámolásának eszközeivel kapcsolatban leszögezte: az volt a fontos szempont, hogy a kormány szakítson elődei megszorításokra épülő politikájával, ezért onnan kell bevételt szerezni, ahol az nem fáj az embereknek. Példának a dohánytermékek jövedéki adójának emelését nevezte, amiért elnézést kért a dohányos emberektől, de szerinte ez egy olyan terület, ahol csökkenthető a fogyasztás.
Orbán Viktor szólt arról is, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetések mostantól mindig az állami kasszába mennek. Közlése szerint nem egyszeri döntésről van szó, az a 10 százalék, amit a magánnyugdíjpénztárakban maradt körülbelül 100 ezer ember a magánnyugdíjpénztárba fizetett, azt mostantól az állami nyugdíjalapba kell befizetni, és "ez most már mindig így lesz".

Befejeződik a nyugdíjrendszer "átalakítása"

A kormányfő hangsúlyozta: a nyugdíjrendszer teljes átalakítása most befejeződik, lényegében önkéntessé válik, hiszen aki az államnak fizetendő járulékon túl akar még félretenni, azt a magánnyugdíjpénztárakon keresztül megteheti, de "amit az államnak be kell fizetni, azt mostantól az államnak kell befizetni, nem lehet máshová". Hangsúlyozta: a 2012-es költségvetés főszámai a tervek szerint nem változnak és a kormány igyekszik tartani a büdzsé elfogadásának eredeti menetrendjét. Hozzátette ugyanakkor, "szűken vagyunk, már éjszakai is ülésezik a parlament, ezért eljött az ideje, hogy a következő év során majd mélyebben átgondoljuk, hogy a parlament működési rendjét szabályozó előírások" segítik-e a munkánkat.

Növekedés, Európai Unió

A miniszterelnök bízik abban, hogy a Bankszövetséggel hamarosan aláírandó növekedési paktummal esélye lehet az országnak arra, hogy a kiszámíthatatlan környezetben is jól teljesítsen a magyar gazdaság. A növekedési tervvel kapcsolatban elmondta: a növekedéshez pénz, vagyis hitel szükséges, ezzel kapcsolatban a kormány tárgyal a kereskedelmi bankokkal, hogyan tudnak a magyar kis- és középvállalkozóknak jobb feltételekkel és nagyobb összegben hitelt adni, valamint ilyen eszköze van a Magyar Fejlesztési Banknak (MFB), a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) is, illetve "Matolcsy György minisztériuma környékén létrehoznak egy olyan pénzügyi csoportot, amely az export teljesítményét kívánja növelni a magyar gazdaságnak". Ezen kívül konkrét beruházási elképzelésekre is szükség van területileg lebontva és ágazatonként is meghatározva - hangsúlyozta a kormányfő.

A kormányfő az európai uniós kormányközi megállapodással kapcsolatban leszögezte: Magyarország nagyon fegyelmezett gazdaságpolitikát folytatott az elmúlt másfél évben, ezért "jogos az az igény, hogy ne velünk fizettessék meg a más fegyelmezetlen országok által okozott károkat." Hozzátette: a kormány a legversenyképesebb adórendszert építette fel Magyarországon, és "ebből nem fog visszahátrálni".
Orbán Viktor jó esélyt lát arra, hogy ügyes tárgyalással meg lehet győzni a tagállamokat: ne emeljenek be adóharmonizációs elemeket a megállapodásba. Véleménye szerint ráadásul ez az egész Európai Unió érdeke, hiszen kell hogy legyen verseny Európán belül, különben egész Európa nem lesz versenyképes globálisan.

Forrás: MTI

Vissza
2010.
december
17. 16:49

Orbán: Kár Brüsszelbe szaladgálni

Orbán: Kár Brüsszelbe szaladgálni Orbán Viktor a magyar EU-elnökségre készülve megígérte, hogy az euró stabilizálása lesz a legfontosabb feladat. Közép-Európának gázvezetékeket akar. A válságadók és a magánnyugdíjpénztárak miatt aggódóknak pedig azt üzente, hogy fölösleges Brüsszelben panaszkodniuk.
Tovább
2011.
szeptember
02. 09:54

Orbán: Lesz egy-két adóemelés – Önfenntartó nyugdíjrendszer kell

Orbán: Lesz egy-két adóemelés – Önfenntartó nyugdíjrendszer kell A vártnál kisebb gazdasági növekedés miatt a 2011-es költségvetésben jelentkezett 100 milliárdos "lyuk betömése" érdekében bevezetendő lépések között "lesz egy-két" adóemelés, így például a szerencsejátékok adói, valamint az alkohol és a cigaretta jövedéki adója - mondta a TV2-nek adott interjújában csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök.
Tovább
2011.
február
02. 17:20

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert A kormány megmentette a nyugdíjrendszert Orbán Viktor szerint, aki szerdai sajtótájékoztatóján példátlan összefogásnak nevezte azt, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. A kormányfő szerint szabad volt a választás lehetősége, a magánpénztárakban maradókat "magabiztos" és "bátor" embereknek nevezte.
Tovább
2011.
február
26. 09:46

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával Az euróövezeten kívüli EU-tagállamoknak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy sikeres legyen a zóna 17 országának március 11-i csúcstalálkozója, és az euró helyzete stabilizálódjon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnökével.
Tovább
2011.
február
27. 12:49

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek

Orbán: Nem az lesz az emberek célja, hogy mielőbb nyugdíjba menjenek Sokan azt gondolják, hogy a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjak biztonságba helyezése csupán egy gazdasági probléma, olyan számítási kérdés, amelyet kockás lapon meg lehet oldani. Számomra a nyugdíj ügye sokkal inkább azzal függ össze, hogy mennyire becsüljük a munkánkat, mennyire becsüljük meg a ledolgozott évek értékét, és miképp oszthatjuk meg a lehető legjobban az időskori ellátás felelősségét az egyén és a közösség között – írja Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi Facebook-bejegyzésében, melyben a nyugdíj témakörében válaszolt a feltett kérdésekre.
Tovább
2011.
április
21. 10:56

Orbánék nyugdíjreformja - Itt vannak a részletek!

Orbánék nyugdíjreformja - Itt vannak a részletek! A március elején bemutatott Széll Kálmán terv még nem szólt az idei évre vonatkozó egyenlegjavulásról, a konvergencia programból viszont kiderül: már idén 15 milliárdos javulás következhet be két tételnek köszönhetően. Ez részben abból adódik, hogy a (már elfogadott) táppénzszabály változások 3 milliárd forinttal, a rokkantnyugdíjazási szabályok tervezett felülvizsgálata pedig 12 milliárd forinttal segíti az idei büdzsét.
Tovább
2011.
december
15. 17:03

Itt a végső döfés a magán-nyugdíjpénztáraknak

Itt a végső döfés a magán-nyugdíjpénztáraknak Jövőre is az állami nyugdíjalapba tereli át a kormány a magán-nyugdíjpénztári tagdíjbefizetéseket arra hivatkozva, hogy az ebből befolyó 48 milliárd forintra szükség van a költségvetési hiány tartásához - közölte mai tájékoztatóján Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A pénztárakat tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség megdöbbenéssel értesült a kormányzati elképzelésekről. Ez a lépés a magánpénztári szektor végét jelentheti. A szövetség minden legális eszközzel fel kíván lépni az intézkedéssel szemben.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART