2011.
július
07. 14:38

Nők, akik nem jogosultak a kedvezményes nyugdíjra

Címkék:
idős nők A nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjra való jogosultságának megállapításakor csak azokat az időtartamokat kell figyelembe venni, amelyek a törvény szerint jogosultsági időnek minősülnek, azonban a nyugdíj összegének megállapítása során valamennyi szolgálati idővel számolni kell. Mi nem számít jogoultsági időnek?

A nők kedvezményes nyugdíjával kapcsolatban korábbi cikkünkben a 40 év jogosultsági idővel rendelkező nők öregségi nyugdíj igénybevételi lehetőségének főbb szabályait mellett sorra vettük, mi minősülhet jogosultsági időnek. Az alábbiakban a jogosultsági időnek nem minősülő (tehát a nők speciális nyugdíjba-menetelére nem jogosító) időszakokat ismertetjük.

A nyugdíj összegét az öregségi nyugdíjkorhatárt megelőző nyugdíjazástól függetlenül teljes összegben, csökkentés nélkül kell megállapítani.

Szolgálati időként figyelembe kell venni, de a nők kedvezményes nyugdíjára nem jogosít:

- a szakmunkástanulóként,

- a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulóként,

- a szakérettségire előkészítő tanfolyamon, a kiemelt minősítésű szakérettségis kollégiumban töltött idő,

- a felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott – legfeljebb azonban a képesítés megszerzéséhez a tanulmányok folytatása idején szükséges – tanulmányok ideje,

- a külföldi felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje,

- ápolási díjban részesülő személyként, kivéve, ha azt a súlyosan fogyatékos vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek ápolása címén állapították meg,

- a nyugellátás szerzése céljából megállapodást kötött személy esetében az az időszak, amelyre az előírt nyugdíjjárulékot megfizették,

- a munkanélküli segélyben részesülő személyként

- az átképzési támogatásban részesülő személyként

- az álláskeresési támogatásban részesülő személyként szerzett szolgálati idő, valamint

- az átmeneti munkanélküli járadék folyósításának ideje,

- a munkanélküli-járadék folyósításának időtartama,

- a vállalkozói járadék folyósításának időtartama,

- a nyugdíj előtti munkanélküli segély folyósításának időtartama,

- az álláskeresést ösztönző juttatás folyósításának időtartama,

- a keresetpótló juttatás folyósításának időtartama,

- rehabilitációs járadék folyósításának időtartama,

- a passzív táppénz folyósítási ideje (a biztosítási jogviszony fennállása alatt folyósított táppénz időtartamát azonban a jogosultsági időből kiejteni nem kell)

- az 1988. január 1-jét megelőzően - nem gyermekgondozást vagy –ápolás miatt igénybevett - fizetésnélküli szabadság szolgálati időnek minősülő első 30 napja.

Molnár László
nyugdíjszakértő
Forrás: Adózóna

Vissza
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
2010.
május
01. 13:37

Nők, akiknek ötven felett kezdődik az élet

Nők, akiknek ötven felett kezdődik az élet A klimaxhoz és az azutáni időszakhoz, a nyugdíjazáshoz és az özvegységhez általában nem pozitív képeket kapcsolunk. Pedig vannak olyan nők, akik éppen mindezen túl kezdenek el igazán élni: utaznak, hobbiknak hódolnak, arcuk kisimul, kedvük megjavul. Bizonyos szempontból persze szerencsések, de példájuk talán erőt adhat másoknak is.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART