2010.
május
01. 13:37

Nők, akiknek ötven felett kezdődik az élet

Címkék:
táncolók A klimaxhoz és az azutáni időszakhoz, a nyugdíjazáshoz és az özvegységhez általában nem pozitív képeket kapcsolunk. Pedig vannak olyan nők, akik éppen mindezen túl kezdenek el igazán élni: utaznak, hobbiknak hódolnak, arcuk kisimul, kedvük megjavul. Bizonyos szempontból persze szerencsések, de példájuk talán erőt adhat másoknak is.

A nyugdíjas kor, a klimax utáni időszak, az özvegység külön-külön sem egy aranykor képét idézik az emberben, bizonyára tud is mondani mindenki számtalan szomorú történetet kedvtelen, anyagi gondokkal küszködő, befelé forduló nőkről, akik nem a megérdemelt boldog nyugalomban töltik ezt a korszakot. Ha a három dolgot összeadjuk, egyenesen kész katasztrófával állunk szemben - éppen ezért elgondolkodtató, hogy nem egy asszonyt ismerünk, aki minden ború ellenére éppen ezekben az években él meg olyan dolgokat, amik jobb esetben világ életében jártak volna neki. Mint az ebből sejthető, nem különösen jól szituált nőkről van szó, akik egész életükben gondtalan nyugdíjas évekre számíthattak, sőt épp ellenkezőleg: korábban a családjuknak élő, dolgozó, háztartást vezető, esetleg anyagi gondokkal is küszködő özvegyekről - mégis csupa olyan történetről beszélünk, amelyeknek főszereplői ötvenes-hatvanas éveikben hirtelen kinyílnak a világra, és a szó klasszikus értelmében élvezni kezdik az életet. Történeteiknek tudományos, szociológiai-pszichológiai tanulsága szerintünk nem firtatandó: az egyetlen, ami megjegyzendő, hogy van, aki meg tudja csinálni, és ez nem is feltétlenül az anyagiakon múlik.

Utazgatnak, hobbiknak élnek

Ha őket magukat kérdezzük, a válasz többnyire csak egy szende félmosoly, és érezhető, hogy nem is igazán értik, miről van szó, hiszen számukra teljesen természetes mindaz, ami történik velük. Hogy mégis milyen horderejű változásról van szó, az inkább rokonaik, főleg gyermekeik beszámolóiból derül ki. A hangnem ilyenkor is inkább huncut, de míg a főszereplők teljesen magától értetődőnek tekintik a dolgot, addig a környezet derűs értetlenséggel áll a történésekhez. "Utazgat. Életében nem járt sehol, hogy honnan vette ezt az egészet, lövésem sincs - meséli egy 32 éves férfi édesanyjáról. - Tavaly nyáron Görögország, idén Olaszország, ki tudja, mit néz ki legközelebb, teljesen meg van húzatva. Van egy kis ócska digitális gépe, fotókat hoz, többórás élménybeszámolókat tart, ő lett a nagy világutazó." Mint az kérdésünkre kiderül, korántsem luxusutakról van szó, de a mama ezt cseppet sem bánja: "Engem már az is meglepne, hogy nem panaszkodik itthon a tömegközlekedésre, ehhez képest busszal zötyörög ki mindenhova. Pár napra utazik csak persze, apartmanban száll meg, de megy vele az egyik barátnője, kitárgyalnak útközben mindent, úgyhogy nem is kell neki több."

 

Sok szempontból egybecseng ezzel egy másik, 27 éves férfi beszámolója is: "Apám halála után ketten éltünk anyámmal, míg el nem végeztem az egyetemet. Szűkösen voltunk, de amikor önellátóvá váltam, elcseréltük a lakásunkat két kisebbre, így hirtelen nem kellett már rám sem költenie, a lakásra is kevesebbet kell fordítania. Őszintén szólva nagyon aggódtam érte, mert egészen addig folyton lehangolt volt, kesergett, félt, hogy nem húzzuk ki, míg kereső ember nem leszek, de azóta mintha kicserélték volna. Fölszedett néhány kilót, elkezdett otthon tornázni - olyan lábai vannak, hogy ha nem az anyám lenne, komolyan megfordulnék utána az utcán -, országot látott a barátnőjével, Szarvasra, Szilvásváradra kirándultak, aztán egy évvel ezelőtt megismerkedett az új pasijával. Soha nem gondoltam volna, hogy ilyen boldog ember lesz még belőle." Láthatjuk: messze nincsen szükség gazdag életre, sőt a felszínt szemlélve úgy tűnik, hogy még csak különösebben vidám, pozitív személyiségre sem ahhoz, hogy valaki így kinyíljon, "elkezdjen élni" közel a nyugdíjhoz, vagy éppen néhány évvel túl azon.

Legyen ragadós a jó példa

Sőt ha éppen a másik oldalról közelítjük a dolgot, nincs is szó túl nagy dolgokról, hiszen nem fiatal szeretők tartásáról, távol-keleti női szexturizmusról vagy indiai elefántlovaglásról beszélünk, hanem egyszerűen arról, hogy ezeknek a nőknek szinte egyik napról a másikra több figyelmük jutott önmagukra, és sikerrel tudtak élni ezzel a lehetőséggel. Az persze kétségtelen, hogy bizonyos körülmények elengedhetetlenek ahhoz, hogy erre egyáltalán esélyt kapjon az ember, de ha a létbiztonság adott, már mindenképpen lehet kezdeni valamit, ahogy azt a következő történet is mutatja. "Édesanyám nem él nagy lábon, sajnos magam sem tudom érdemben támogatni, de amióta nyugdíjas lett, és rengeteg a szabadideje, mindig talál magának valami elfoglaltságot - mondja egy 39 éves nő. - Egyszer például elővette a pincéből a gyerekkori babáimat, és maradék anyagokból ruhákat varrt rájuk. Azóta is fent vannak a lakásban, az egyik a használaton kívüli kis puffon ül, a másikat az ágyra teszi oda minden reggel, amikor beveti, mindegyiknek van helye. Mindig mondogatta, hogy mennyire szeretett volna virágkötő lenni, tavaly a lányom ballagására vágott virágot vett, és ő maga kötött csokrot, aztán erre is rákapott, és azóta minden alkalomra maga csinálja. Folyton talál magának valami elfoglaltságot, babrál valamivel, és sokkal nyitottabb, jobb kedvű is ettől, mint régen."

 

Nem kell sokat keresnünk a környezetünkben, hogy ilyen nőket találjunk, de azzal is tisztában van mindenki, hogy nem ez a pozitív hozzáállás és boldog - sőt akár kimondhatjuk: sikeres - életvitel az általános az ötvenes-hatvanas özvegy nők körében. Hogy akkor mégis mitől sikerül azoknak, akiknek összejön? Ha adottnak vesszük a minimális lehetőségeket, valószínűleg csak elszántság és erő kérdése az egész, ami bárkiben meglehet. Persze van, akinek az élet úgy adja a labdát, hogy különösebben tennie nem is kell semmit, csak "sodródnia", és van, akinek ennyire nem könnyű a dolga. Ő viszont talán erőt meríthet a szerencsésebbek példáiból, amikből látható, hogy semmiképpen sem elérhetetlen mindez. Régi vágyai mindenkinek vannak, legfeljebb csak természetükben különböznek egymástól, és nekünk nagyon úgy tűnik, hogy ez a papíron hervatagságról és lemondásról szóló időszak valójában egy új lehetőséget rejt magában arra, hogy bepótolja az ember mindazt, amit elmulasztott évtizedeken keresztül. Tekintsen tehát így rá mindenki, aki hasonló helyzetben van, és reméljük a legjobbakat!

Forrás: Női lapozó

Vissza
2010.
március
30. 08:08

"Ötven évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel"

"Ötven évesen mindenkinek olyan arca van, amilyet megérdemel" Az 50 feletti generáció fogyasztói szokásairól, a kedvenc márkákról, a márkahűségről, az idősebbeknek szóló reklámokról lesz szó azon a konferencián, amelyet a Magyar Fogyasztó Platform szervez. A résztvevők előadást hallhatnak arról is, hogy az 50+ korosztály hogyan igyekezett átvészelni a válságot.
Tovább
2009.
december
13. 16:46

83 évesen sem megy nyugdíjba a brit anyakirálynő

83 évesen sem megy nyugdíjba a brit anyakirálynő Évek óta találgatás tárgya, hogy II. Erzsébet királynőt a fia, Károly herceg, vagy unokája, Vilmos herceg követi e majd a trónon.
Tovább
2009.
december
04. 15:50

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor Jobban élvezik a munkát az emberek idősebb korukban, a pozitív hatás azonban sokkal erősebb a férfiaknál, mint a nőknél. A nagy-britanniai University of Portsmouth együttműködésben egy magán pszichológiai intézettel, az emberek életminőségét vizsgálta a munkában töltött évek során.
Tovább
2009.
november
23. 16:54

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek

A magány elkerüléséért interneteznek az idősek A Silver Surfer, vagyis az 50 éves vagy annál idősebb internetezők főleg azért szörfölnek a világhálón, hogy ne váljanak életük utolsó szakaszában magányossá. Megdőlni látszik tehát az a korábbi vélemény, miszerint a nyugdíjasokat egyáltalán nem, vagy csak alig érdekli az internet világa.
Tovább
2009.
december
15. 16:10

Ezerrel szörfölnek a 'netnagyik'

Ezerrel szörfölnek a 'netnagyik' Már 5 ezer időskorú 'nebuló' végezte el az internethasználat praktikáit bemutató Kattints rá, Nagyi! elnevezésű oktatóprogramot.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART