2011.
április
02. 12:53

Nyár végén fizetnek a nyugdíjpénztárak

Címkék:
millió forint Nyár vége előtt senki sem számíthat magán-nyugdíjpénztári reálhozamára. Az állami rendszerbe átlépők kifizetése júliusban kezdődik, és várhatóan két-három hétig is elhúzódhat. Várhatóan kevés pénz jár a reálhozamok után. Az összeget május 31-én állapítják meg.

Eddig a napig dönthetnek reálhozamukról (a nettó hozam inflációval csökkentett értéke) azok a volt magánnyugdíjpénztártagok, akik január végével visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe. Azok, akik nem nyilatkoztak maradásukról – a hárommillió pénztártag döntő többsége –, igényt tarthatnak a reálhozamra. Arról viszont nekik is nyilatkozniuk kell, hogy bankszámlára vagy postai úton kérik a pénzüket. Lehetőség még, hogy a pénztár önkéntes nyugdíjszámlára vagy az állami nyugdíjrendszerbe utalja a pénzt.

Május 31. Az egyéni számlák egyenlegét május 31-i árfolyamon számolják ki. A pénztáraknak a teljes, náluk lévő vagyon értékét meg kell állapítaniuk.

Június 12. A pénztárak átadják a teljes nyugdíjvagyont a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak. Ezután kezdhetik el megállapítani, hogy kinek mekkora a reálhozama. Ha valakinek negatív a végeredmény, annak az állam kiegészíti nullára, de erre természetesen a volt pénztártag nem tarthat igényt.

Július 20. A pénztárak eddig igényelhetik vissza a reálhozamokat az állami nyugdíjrendszerből,majd elkezdik a volt pénztártagok kifizetését. Az átutalások akár több hétig is eltarthatnak, így könnyen lehet, hogy lesz, aki csak a nyár végén kapja meg a pénzt. A reálhozam összege nem egyenlő a nettó hozammal, ami az egyenlegértesítőkben olvasható. A nettó hozam nagyjából 5-10 százaléka lesz a kifizetett összeg (egy vezető hazai bank nyugdíjpénztárának számítása szerint).

Augusztus 31. A kormány eddig adna időpontot a hozamok kifizetésére, vagyis augusztus végéig mindenkinek meg kellene kapnia a pénzét a kormány tervei szerint. Bába Júlia, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke azt mondta: a nyarat mindenképp igénybe veszi a kifizetés, de akár szeptemberig is eltarthat.

Miben fekszik a vagyon?
A magánnyugdíjpénzek több mint fele állampapírokban, kötvényekben van, a maradék pedig külföldi részvényekben. Hogy az állam ebből pénzt lásson, el kell adnia, ugyanis ezekből nem tudja csökkenteni az államadósságot. Török Zoltán, a Raiffeisen devizaelemzője szerint, ha lassan, részletekben értékesítik a tetemes mennyiségű állampapírt, akkor nem lesz látható hatása a piacra. Az államnak viszont lehet, hogy gyorsan kell a pénz. Ha azonban egyszerre próbálják eladni, annak torzító hatása lenne, azonnal leverné az árakat. Egyelőre nem tudni, hogyan értékesíti az állam ezt a vagyont – mondta a szakember.

Forrás: Bors

Vissza
2011.
február
23. 19:34

Nyugdíj: Több év késéssel épül ki a 3,5-ik pillér

Nyugdíj: Több év késéssel épül ki a 3,5-ik pillér Néhány hete indult az első magyarországi foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató, a hazai piacon még négy-öt hasonló cégnek lehet helye. A szolgáltatásra elsősorban a multik és a családi vállalkozások lehetnek vevők.
Tovább
2011.
január
13. 16:54

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak Vége a munkanélküliek nagylelkű és hosszan tartó juttatásainak, mondta Orbán Viktor a létminimum alatti támogatásokról. Az álláskeresési támogatások idei tervezett összege nagyjából a negyede annak a pénznek, amelyről a kormány az szja átalakításával lemondott. A miniszterelnök nyilatkozata ellentmond a gazdasági miniszterének is.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
2011.
február
27. 19:25

Orbán: a nyugdíjrendszer működtetése állami feladat

Orbán: a nyugdíjrendszer működtetése állami feladat A nyugdíjrendszer működtetése az állam feladata, amit nem háríthat át az üzleti szférára - jelentette ki Orbán Viktor vasárnapi Facebook-bejegyzésében, amelyben ezúttal a nyugdíj témakörében válaszol a neki feltett kérdésekre.
Tovább
2010.
november
29. 18:52

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.
Tovább
2011.
február
26. 09:46

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával Az euróövezeten kívüli EU-tagállamoknak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy sikeres legyen a zóna 17 országának március 11-i csúcstalálkozója, és az euró helyzete stabilizálódjon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnökével.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART