2011.
július
18. 08:17

Nyári allergiariadó

Címkék:
allergia Az ember sokszor nem is tudja, mire allergiás, így csak akkor veszi észre, amikor már ki sem léphet az ajtón százas csomag zsebkendő nélkül. Érdemes időben megelőző intézkedéseket tenni. Sőt nem árt, ha tudja, melyek a leginkább allergizáló növények, hiszen ha szeret kirándulni, csupán azzal, hogy nem megfelelő öltözetben indul el, hosszabb távon akár meg is betegítheti magát.

Parlagfű – a népszerűtlen

A televízióból, rádióból már tavasz elején ömlik a sok híradás ezzel a növénnyel kapcsolatban. A törvényi szabályozás előírja az irtását, hiszen az egyik legintenzívebben allergizáló növény – akárcsak érintéssel is heves reakciókat képes kiváltani. Nem árt tehát óvatosnak lenni. A parlagfűirtás sokak helyzetén segít, de ha gumikesztyű és ész nélkül áll neki, könnyen áldozatává válhat. Mivel a növény virágzása hosszan elhúzódik, a tüsszögés, könnyezés is tovább eltarthat. Ha már mindenképpen segíteni akar, érdemes legalább a legelső alkalommal szervezett parlagfűirtásban részt vennie, hogy tisztában legyen a kockázatokkal.

Fekete üröm – a nevető harmadik

A szénanátha kapcsán leginkább a parlagfűről és a pázsitfélékről olvashat – de nem árt, ha tudja, hogy a sokat emlegetett parlagfű mellett létezik egy majdnem ugyanolyan erős allergén, a fekete üröm, amelyet szintén jobb elkerülni. Ha a csilis babtól, köményes ételektől, paprikától, paradicsomtól bedagad a nyelve, és tüsszög, majdnem biztos, hogy a fekete ürömre is allergiás, hiszen ezek a növények keresztallergia révén fokozhatják az ürömallergia tüneteit.
Ha viszont nem allergiás erre a növényre, érdemes beszereznie, mert gyógyteája kiváló étvágyjavító, csökkenti az epegörcsöt, és immunerősítő hatása is van.

Gyógyszerek – csak óvatosan

Ha már nem tudja kiiktatni az életéből a gyógyszereket, számtalan jobbnál jobb készítmény áll rendelkezésére – ezek betegtájékoztatóját azonban nem árt alaposabban átböngészni. Egy-két gyógyszer mellékhatásai (figyelemzavar, álmosság, szédülés) néha kellemetlenebbek, mint a tünetek. Érdemes tudni, hogy egyes gyógyszereknek vény nélkül kapható változata is van – ilyenkor általában a hatóanyag-koncentráció a különbség a receptre kapható és a bárki által megvásárolható szer között.

Pollentérkép, pollennaptár – jobb a békesség

Érdemes a megelőzést már korán elkezdeni. Ha tudja, mikor virágzik az a növény, amelyre allergiás, tud védekezni is. A legtöbb allergiával foglalkozó oldal részletes pollentáblázatot közöl, így megnézheti, melyik a számára veszélyes időszak. Az idokep.hu, a koponyeg.hu és a met.hu oldalakon pedig a pollentérképek naponta, hetente frissülnek, így nyaralás előtt nem árt, ha megnézi.

Túlélő felszerelés – néhány praktikus részlet

Ha nyaralni megy, nem biztos, hogy akkor tör ki az allergia, amikor számít rá, így célszerű, ha visz magával néhány dolgot. Ha már kapott gyógyszert és bevált, írassa fel, és kezdje el használni még idejében.
A legfontosabb, hogy legyen a csomagban kalcium pezsgőtabletta, amely enyhítheti a durvább tüneteket, amíg el nem jut az orvoshoz. Ilyenkor a szupermarketekben kapható készítmények legtöbbször hatástalanok, koncentrációjuk olykor meg sem közelíti a kívánalmakat.
Bármilyen helyzetben jól jöhet, ha van kéznél alkoholos kézfertőtlenítő. Ha egy allergén növény érintésétől lettek csalánkiütései, a területet letörölgetve enyhítheti a tüneteket.
A kisgyermekeknek orrcsepp helyett a tengervizes befújók is segíthetnek – enyhítheti velük a tüneteiket, hiszen a sós víz csökkenti a nyálkahártya-duzzanatot, így könnyebben átvészelik a nehéz időszakokat.
Közismert tény, hogy ha hosszabban a napon tartózkodik, nem árt védekezni a napsugarak ellen. Arra azonban sokan nem gondolnak, hogy ha városnézésre indulnak, a bőrünk akkor is közvetlen napfénynek van kitéve. Tehát nem árt, ha kalapot vesz, kendőt köt a fejére, de ne felejtse el: egy-egy lazább szövésű anyagból készült, hosszú ujjú tunika, blúz is jól jöhet, hiszen ilyenkor az arc mellett a váll és a mellkas ég le a leghamarabb – utóbbinál elég gyakoriak a napallergiás tünetek. Azok a készítmények, krémek, amelyek a leégés tüneteit enyhítik, sokszor jók a napallergia tüneteire is, így egy könnyű, vizes alapú krémet nem árt bedobni a kistáskába. Azonban nézze meg az összetevőit, mert ez is allergizálhat.
A víz melletti nyaralás is veszélyes lehet. Ilyenkor a napallergia is fokozottan előjöhet, de az állóvizekben élő hínárfélék virágzását sem árt figyelni – allergiateszteknél ezekre kevésbé szoktak gondolni, ám ugyanolyan erős tüneteket produkálhatnak, mint az ismert pollenallergiát kiváltó növények.

Forrás. Ötvenentúl

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART