2010.
január
15. 12:22

Nyílt levél a sztrájkolókhoz

Címkék:
bkv üres busz Az Idősügyi Tanács több tagja nyílt levelet írt a BKV sztrájkoló dolgozóihoz. A dokumentumban arra hívják fel a figyelmet, hogy a munkabeszüntetés mennyire megnehezíti a budapesti idős emberek életét. A levelet teljes terjedelmében közöljük.

Nyílt levél a sztrájkolókhoz!


Tisztelt Sztrájkolók!


Megértettük a sztrájk okát. Első nap még elviseltük a sztrájkkal járó kényelmetlenségeket, de a harmadik napja zajló sztrájkot embertelennek tartjuk mindazon idősekkel szemben, akik a sztrájk miatt nem tudják elhagyni lakhelyeiket. Nem jutnak el a nagy nehezen megkapott vizsgálati időpontokra a kórházakba, nem tudják meglátogatni hozzátartozóikat. Nem érnek oda az idősek számára fenntartott étkezőhelyekre, bevásárlásaikat nem tudják intézni. Az egészségügyi és szociális alapellátásban dolgozók a közlekedési akadályok miatt nem jutnak el a betegek otthonába, hogy a mindennapi alapvető élettevékenységükben segítsék őket. Kiszolgáltatottságuk napról-napra nő. Az idősek megértik az Önök és családjaik helyzetét, de Önök is értsék meg, hogy ezzel a sztrájkkal a legszegényebb réteget sújtják, mert ez az a réteg, amelyik tömegközlekedéshez kötött.
Fel szeretnénk hívni a figyelmüket, hogy sem az oktatásban, sem az egészségügyben, illetve a szociális szakmában nem keresnek annyit a dolgozók több diplomával, mint sokan Önök közül.
A Kollektív Szerződés aláírása Önöknek munkalehetőséget és még mindig több kedvezményt biztosít, mint amivel a válságra való tekintettel a munkanélküliek többszázezren, ill. más területen dolgozók rendelkeznek. Értjük a bizalmatlanságukat a menedzsmentben, a BKV botrányok miatt is, de ezzel a sztrájkkal ezt a krízist nem lehet kezelni.
Társadalmi felelősségvállalásra és szolidaritásra hívjuk fel a figyelmüket a legszegényebbekkel és az idősekkel, és kérjük, hogy függesszék fel a sztrájkot!
Egyben a BKV menedzsmentjét is felszólítjuk, hogy jövedelmükről ugyanolyan arányban mondjanak le, mint ahogy azt a BKV dolgozóitól elvárják. Ezzel fejezzék ki a Budapest lakossága számára nyújtott közszolgáltatásáért érzett felelősségüket.


Budapest, 2010. január 15.

Támogatók:

Talyigás Katalin (szakértő),
Nyugdíjasok Budapesti Szövetsége,
Hátrányos Helyzetű Nyugdíjasok Egyesülete,
Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége,
Budapesti Főváros Önkormányzata, Idősek Otthona igazgató.

Forrás: SZMM

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART