2012.
szeptember
18. 06:28

Nyilvántartásba vennék a rehabilitációs orvosszakértőket

Címkék:
Balog Zoltán Elkészítenék a rehabilitációs orvosszakértők nyilvántartását, az emberierőforrás-miniszter rendelettervezete szerint a jövőben csak az végezhetne ilyen jellegű tevékenységet, aki felvéteti magát a névjegyzékbe.

A kormány honlapján olvasható dokumentumban azt írják: a tervezet célja a rehabilitációs orvosszakértői tevékenység jogszabályi hátterének biztosítása. A rendelettervezet meghatározza a tevékenység folytatásának feltételeit, a bejelentésével összefüggő eljárásra, valamint a névjegyzékbe vételi eljárás igazgatási szolgáltatási díjára vonatkozó rendelkezéseket, továbbá a szakértők nyilvántartásba vételének és továbbképzésének szabályait.

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán által jegyzett tervezet értelmében elkészítik a rehabilitációs orvosszakértői névjegyzéket, amely a jövőben nélkülözhetetlen lesz a rehabilitációs hatóság által végzett, a megváltozott munkaképességű emberek ellátásainak, valamint egyes egyéb, az egészségkárosodás mértékétől függő ellátásoknak a megállapításához szükséges minősítések lefolytatásához. A névjegyzék vezetésére a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalt (NRSZH) jelölik ki.

A rehabilitációs orvosszakértőnek a névjegyzékbe történő felvételéért, valamint a bejelentés megújításáért 5000 forintos igazgatási szolgáltatási díjat kell majd fizetnie.

A névjegyzékbe történő felvételnél feltétlenül számításba kell venni azon orvosszakértőket, akik egészségbiztosítási szakképzettséget szereztek. Információk szerint e szakemberek száma jelenleg 144. Mellettük további mintegy 150 ember lehet, aki a tervezet 1. melléklete szerinti szakképesítés, valamint a szakmai gyakorlat, továbbá az NRSZH-nál szakértői bizottságban töltött gyakorlat idejének figyelembevételével kérik majd névjegyzékbe vételüket. Így nagyjából 300 orvosszakértővel kalkulálnak.

Mindezek alapján a tervezet szerint a névjegyzékbe vétel, illetve módosítás 5 ezer forintos igazgatási szolgáltatási díjával számolva ez az NRSZH-nak összesen 1,5 millió forint díjbevételt eredményez majd 2012-ben és 2013-ban. A díjbevétel a névjegyzék vezetésének, továbbá az NRSZH honlapján való naprakész megjelentetésének tárgyi és személyi feltételeit fedezi, így a tervezet elfogadása sem költségvetési többletforrásigényt, sem létszámigényt nem jelent - tették hozzá.

Forrás: MTI

Vissza
2012.
május
25. 15:22

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban

A rokkantak jogaiért tüntettek a fővárosban A rokkantak és az elesett emberek jogaiért tüntettek civil szervezetek és magánszemélyek a Magyar Szociális Fórum és Szolidaritás mozgalom felhívására pénteken a fővárosban a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt.
Tovább
2011.
május
21. 06:57

A rokkantnyugdíjasok közül pontosan kik számíthatnak felülvizsgálatra?

A rokkantnyugdíjasok közül pontosan kik számíthatnak felülvizsgálatra? A kormány tájékoztatása szerint 220 ezer különböző ellátásban részesülő ember számíthat felülvizsgálatra a második félévben. Ha munkaképesnek találják őket, akkor vissza kell térniük a munkaerőpiacra, mert a tervek szerint nem fognak segélyt vagy más juttatást kapni az államtól. Az 1954 után született, harmadik kategóriába sorolt rokkantnyugdíjasok mellett azok is vizsgálatra számíthatnak, akik jelenleg szociális vagy átmeneti járadékban részesülnek.
Tovább
2011.
április
14. 09:23

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív

A rokkantnyugdíjasok tizede lehet újra aktív Nincs új a nap alatt? Munkaügy terén lényegében csak eddig is érvényben lévő, illetve statisztika javító, vagy kiszámíthatatlan hatású, de többségében a munkavállalói jogokat tovább szűkítő, és esetenként a legális munkavállalás ellen ható intézkedéseket jelentett be a kormány a konvergencia programban.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART