2011.
május
20. 10:49

Nyugati nyugdíjasokat céloznak meg a magyar szállodák

Címkék:
Hévíz Folyamatosan nő a 60 év feletti lakosok száma az Európai Unió tagországaiban, ezzel együtt pedig egyre több időskorú marad társadalmilag és gazdaságilag is aktív. A felnőttképzésben, munkavégzésben és nem utolsósorban a turizmusban is egyre nagyobb részt vállaló társadalmi réteg piaci erejének kiaknázása például a gyógyturizmusáról ismert magyar gazdaságnak is érdekében állna. Ehhez azonban az időskorúak igényeinek pontosabb ismeretére, megfelelő termékekre és szolgáltatásokra van szükség.

Európa elöregedő társadalmaiban csökken a fiatalkorúak száma, miközben az időskorúaké folyamatosan nő: ma a teljes európai lakosság 20 százaléka 60 év feletti - hívta fel a figyelmet egy múlt heti konferencián Jusztin Márta, a Budapesti Gazdasági Főiskola oktatója, az időskori turizmus kapcsán tartott előadásában.

Az idősebb korosztályban ezzel együtt határozottan növekszik az aktív életvitelt folytatók száma, akiket OPAL (older people with active lifestyle) csoportként nevez a szakirodalom. A felnőttképzésben, munkavégzésben és nem utolsósorban a turizmusban is egyre nagyobb részt vállaló társadalmi réteg piaci ereje egyre meghatározóbb. A mások mellett gyógyturizmusára nagy hangsúlyt fektető Magyarország számára tehát komoly cél lehet megnyerésük.

Az európai (elsősorban nyugati) nyugdíjas korúak kevésbé ragaszkodnak a szezonális szolgáltatásokhoz, magas minőséget várnak el, melyért jellemzően sokat is hajlandóak áldozni. Az időskorúak társadalmi és gazdasági erejét felismerve egyre több utazási iroda kínál speciális szenior turisztikai szolgáltatásokat, utakat. A fiatalokhoz, kisgyermekes családokhoz, vagy éppen középkorúakhoz hasonlóan az idősebb korosztálynak is megvannak a sajátos, utazáshoz, nyaraláshoz, szórakozáshoz kapcsolódó elvárásaik, mint például az egyszerű közlekedés, az egyszemélyes kereslet (azaz hogy társ nélkül is utazhassanak), a biztonságos, akadálymentesített, komfortos környezet, a minőségi kulturális és természethez kapcsolódó programok.

Az idősek számára kiemelt jelentőséggel bírnak a gyógyászati szolgáltatások, illetve azok minősége is. Amint a szakember kiemelte, annak érdekében, hogy a turisztikai piac a kezdeti lépéseket követően mind teljesebb képet kaphasson a "60+" korosztály igényeit illetően, piackutatásokra, termékfejlesztésekre és az új igényeket figyelembe vevő oktatásra van szükség.

Jöhetnek a svédek, jönnek a németek

A Magyar Turizmus Zrt. 2011. évre szóló, "Új Vizeken" című központi marketingtervében is több konkrét tervet találunk a szenior európaiak Magyarországra csábításához. Mint írják, Észak-Európában például a Balaton egyelőre csak nyári, vízparti desztinációként ismert, de lehetőség rejlik újabb célcsoportok bevonására a régióban - például nyugdíjasok gyógyászati kezelése, wellness terápiák a Balaton parti szállodákban tavasszal és ősszel. Ugyanígy a svédek, norvégok, finnek számára ajánlják Budapestet is: a nagyvárosi 55+ korosztály részére ősztől tavaszig lehet kiemelt célpont a főváros, leginkább az egészségturizmus szempontjából.

A német turisták külföldi utazásainak egyik fő motivációja szintén az egészségturizmus, a német utazók turisztikai költésüknek 15 százalékát egészségmegőrzésre fordítják. Magyarországnak a kedvező ár-érték arányú, jól meghatározott betegségtípusok alapján szegmentált, személyre szabott gyógyturisztikai szolgáltatások terén van érvényesülési lehetősége a német piacon.

A hazai gyógyszállodákban, a legtöbb külföldi vendégéjszakát Németország (a gyógyszállodákban töltött összes külföldi vendégéjszaka 33,2 százaléka) vonatkozásában regisztrálták 2010-ben.

Az egészségmegőrzés, gyógykezelés céljából Magyarországra érkező német turisták jellemzően a 45-64 éves korosztályból kerülnek ki, és a leggyakrabban a Nyugat-Dunántúlt keresik fel (390 ezer többnapos látogató), amit a Dél-Dunántúl (125 ezer látogató) és a Balaton régió (110 ezer látogató) követ.

Forrás: Pénzcentrum

Vissza
2011.
március
27. 22:02

A boldog nyugdíjas évek titka

A boldog nyugdíjas évek titka Jaj, csak végre nyugdíjba mehetnék már! – hányszor, de hányszor sóhajtozunk így addig, amíg dolgozunk. Aztán bekövetkezik a „szép, nyugalmas” időszak, és már nem is olyan idilli a kép...
Tovább
2009.
december
04. 15:50

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor

A férfiak számára boldogabb a nyugdíjaskor Jobban élvezik a munkát az emberek idősebb korukban, a pozitív hatás azonban sokkal erősebb a férfiaknál, mint a nőknél. A nagy-britanniai University of Portsmouth együttműködésben egy magán pszichológiai intézettel, az emberek életminőségét vizsgálta a munkában töltött évek során.
Tovább
2010.
június
16. 20:25

A nyugdíjas turistáké a jövő

A nyugdíjas turistáké a jövő 2030-ra 8,3 milliárdra nő a Föld népessége, a világ nagy részében nő az átlagéletkor, fokozódik a migráció, és mindez gyökeresen átalakítja a turizmust. Az Európai Utazási Bizottság (ETC) és a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) együttműködésében készült tanulmánykötet a turisztikai iparág számára kíván referenciát, tájékozódási pontot nyújtani, hogy az érintettek megértsék a demográfiai folyamatokat, és képesek legyenek ezekre reagálni.
Tovább
2011.
április
08. 15:10

A rendszeres bevásárlótúrák egészségesen tarthatják az időseket

A rendszeres bevásárlótúrák egészségesen tarthatják az időseket Napi egy rövidebb bevásárlókörút segíthet az időseknek abban, hogy egészségesebbek legyenek, és ritkábban látogassák az orvost - állítják a kutatók. A kísérletek során ugyanis megállapították, hogy azok az idősek, akik rendszeresen eljárnak otthonról bevásárolni, tovább és egészségesebben élnek.
Tovább
2011.
május
12. 22:14

Nyugdíjasbarát szálloda Szentgotthárdon

Nyugdíjasbarát szálloda Szentgotthárdon Az idősebb korosztályra is koncentráló szentgotthárdi szálloda kapta meg elsőként a "Szépkorú barát szálloda" címet a Tisztelet Társaságától. A hotelban nem csak pihenést, hanem egészségügyi állapotfelméréssel és tanácsokkal várják a nyugdíjasokat.
Tovább
2010.
december
05. 08:02

Nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk!

Nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk! A demográfiai adatok alapján belátható időn belül nem lesz fenntartható a jelenlegi nyugdíjrendszer. A nyugdíjak reálértékének várható alakulása időskori elszegényedéssel fenyeget. A nyugdíjazással járó olykor radikális életszínvonal-csökkenés, amely szinte minden társadalmi réteget érint, az öngondoskodás különböző formáival viszont enyhíthető. Különösen hatásos lehet, ha a különböző — gyakran államilag is támogatott — megtakarítási formákat tudatosan egymásra építve készülünk nyugdíjas éveinkre.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART