2011.
május
25. 17:46

"Nyugdíj-csapdában" a kormány - írja a Political Capital

Címkék:
Orbán-kormány A kormány nyugdíjpolitikája nincs összhangban a korábbi ígéreteivel, ráadásul nem egy előre végigtárgyalt koncepció mentén cselekszik - derül ki a Political Capital elemzéséből. Az elemzés szerint racionális terv visszaszorítani az idő előtti nyugdíjazást, ám az komoly politikai kockázatot hordoz.

A Political Capital elemzése felhívja a figyelmet, hogy itthon csaknem 3 millióan részesülnek nyugdíjban vagy nyugdíjszerű juttatásban, az érintettek fele azonban még nem töltötte be az öregségi nyugdíjkorhatárt. A legnagyobb problémát éppen ez jelenti. Így tehát racionális a kormány törekvése, hogy a Széll Kálmán Tervvel és a konvergencia programmal összhangban igyekszik visszaszorítani az idő előtti nyugdíjazást. Az ennek érdekében előterjesztett legfrissebb alkotmánymódosító javaslat értelmében az öregséginyugdíj-korhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás csökkenthető, szociális ellátássá alakítható, illetve a munkaképes nyugdíjasok esetében meg is szüntethető.

A tanulmány szerint ugyanakkor a kormány lépése nincs összhangban a kampányban tett ígéreteivel, így az önmagukat leginkább célpontban érző rendőrök és tűzoltók szakszervezetei könnyen szembesítik a "nyugdíjak megvédésére" vonatkozó üzenettel. Emellett a kormány úgy viselkedik, mint "elefánt a porcelánboltban". Az eddigi gyakorlatának megfelelően egyéni képviselői indítványként fogalmazták meg a javaslatukat, amivel kikerülhető volt az egyeztetési folyamat. Azt is megjegyzik közben, hogy valamiféle kompromisszum körvonalazódását vetítheti előre, hogy a rendvédelmi dolgozókkal esedékes következő tárgyaláson a miniszterelnök is részt vesz.

A Political Capital szerint a legnagyobb problémát egyébként az jelenti, hogy a kormány nem egy előre végigtárgyalt nyugdíjreform koncepció mentén cselekszik, hanem egyes döntései és javaslatai ötletszerűen jelennek meg és azok sokszor egymással sincsenek összhangban. Példaként említik azt, hogy a nők 40 szolgálati idő után - életkortól függetlenül - nyugdíjba mehetnek, ami nem készítette fel a társadalmat a korkedvezmények egyébként szükséges korlátozására. Ezután alapvetően költségvetési indokok alapján történt a kötelező magán-nyugdíjpénztárak megszüntetése és a rokkantnyugdíjasok felülvizsgálatának bejelentése.

Forrás: ATV

Vissza
2011.
május
17. 19:58

MSZP a Fideszhez: "Önök lesznek a felelősök, ha robbanás következik"

MSZP a Fideszhez: "Önök lesznek a felelősök, ha robbanás következik" Az MSZP szerint eddig nem látott megszorításként és garanciális jogok megvonásaként értékelhető a korhatár előtti nyugdíjak felülvizsgálatára lehetőséget adó fideszes alkotmánymódosító javaslat. Tóbiás József, a szocialisták vezérszónoka az indítvány keddi parlamenti vitájában azt mondta: a kormánypárt tudatosan állít egymással szembe társadalmi csoportokat.
Tovább
2011.
január
30. 16:32

MSZP: a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert

MSZP: a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert Egy nap sincs hátra a magánnyugdíj nyilatkozatok leadására. Az viszont már most látszik, hogy a Fidesz szétveri a nyugdíjrendszert - mondta vasárnap Budapesten Korózs Lajos, az MSZP elnökségi tagja.
Tovább
2011.
április
19. 16:41

Nem csak a nyugdíjasokon szorítanak - A csomag újabb részletei!

Nem csak a nyugdíjasokon szorítanak - A csomag újabb részletei! Sokkal kevesebben tanulhatnak majd a felsőoktatásban államilag támogatott képzésben: a jelenlegi 54 ezer helyett 2014 végére 30 ezren. A kormány fokozatosan csökkenő költségvetési hiánnyal számol, amely ha nem teljesül, kész további lépéseket tenni.
Tovább
2010.
november
22. 20:06

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány

Nyugdíj: kőkemény kritikát kapott a kormány A magyar kormány nyugdíjpénztár-intézkedéseiről közöl bíráló cikket hétfői kiadásában a Financial Times. Nem értik, miért nincs nagyobb tiltakozás az "elkobzás" ellen
Tovább
2011.
február
28. 11:31

Nyugdíj: miért vettek ilyen irányt a reformok?

Nyugdíj: miért vettek ilyen irányt a reformok? "Sajnálatos és retrográd" intézkedésnek nevezi hétfői szerkesztőségi elemzésében a Financial Times a magánnyugdíj-pénztári pillérek több közép-kelet-európai országban elkezdett részleges visszafejlesztését, illetve "magyarországi lebontását".
Tovább
2011.
február
20. 17:28

Orbán nem meri beáldozni a nyugdíjas szavazatokat

Orbán nem meri beáldozni a nyugdíjas szavazatokat Egyelőre csak annyi derült ki Orbán harmadik reformcsomagjáról, hogy a nyugdíjasokra vonatkozó megszorítások nem szerepelnek benne. Kiderült az is, hogy elszállt a hiány, hogy Járai Zsigmond Schmitt Pál embere, és hogy mostantól Rogán Antaltól retteghetnek a vállalkozók. A hét gazdasági eseményeinek összefoglalója.
Tovább
2011.
január
13. 16:54

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak

Orbán odavág a munkanélkülieknek és a nyugdíjasoknak Vége a munkanélküliek nagylelkű és hosszan tartó juttatásainak, mondta Orbán Viktor a létminimum alatti támogatásokról. Az álláskeresési támogatások idei tervezett összege nagyjából a negyede annak a pénznek, amelyről a kormány az szja átalakításával lemondott. A miniszterelnök nyilatkozata ellentmond a gazdasági miniszterének is.
Tovább
2010.
december
22. 08:57

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére"

Orbán Viktor a nyugdíjrendszerről: "még nem értünk a végére" A miniszterelnök szerint a kormány és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a gazdaságpolitikai elképzeléseket érintően "két különböző malomban őröl". Orbán Viktor kedden a Magyar Televízió Az Este című műsorában emellett arról is beszélt, hogy az évtized végénél hamarabb nem tűnik realitásnak az euróövezethez való csatlakozásunk. A kabinet munkájával elégedett a kormányfő.
Tovább
2011.
február
27. 19:25

Orbán: a nyugdíjrendszer működtetése állami feladat

Orbán: a nyugdíjrendszer működtetése állami feladat A nyugdíjrendszer működtetése az állam feladata, amit nem háríthat át az üzleti szférára - jelentette ki Orbán Viktor vasárnapi Facebook-bejegyzésében, amelyben ezúttal a nyugdíj témakörében válaszol a neki feltett kérdésekre.
Tovább
2010.
november
29. 18:52

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat

Orbán: biztonságba helyeztük a nyugdíjakat A miniszterelnök szerint nyugdíjmentő intézkedéseikkel rövid és hosszú távon is biztonságba helyezték minden magyar ember nyugdíját.
Tovább
2011.
február
02. 17:20

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert

Orbán: megmentettük a nyugdíjrendszert A kormány megmentette a nyugdíjrendszert Orbán Viktor szerint, aki szerdai sajtótájékoztatóján példátlan összefogásnak nevezte azt, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. A kormányfő szerint szabad volt a választás lehetősége, a magánpénztárakban maradókat "magabiztos" és "bátor" embereknek nevezte.
Tovább
2011.
február
26. 09:46

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával

Orbán: messzebbre kell menni a nyugdíjrendszer átalakításával Az euróövezeten kívüli EU-tagállamoknak, így Magyarországnak is az az érdeke, hogy sikeres legyen a zóna 17 országának március 11-i csúcstalálkozója, és az euró helyzete stabilizálódjon - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Herman Van Rompuyjel, az EU állam- és kormányfői tanácsának elnökével.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART