2012.
július
26. 09:34

Nyugdíj-előtakarékosság - Több pénz kell az adóoptimalizáláshoz

malacnyugdíj Majdnem másfél millió honfitársunknak van tagsági viszonya önkéntes nyugdíjpénztárakban, de csak 30 százalékuk igényelt vissza szja-t saját megtakarítása után. Az önkéntes nyugdíjpénztárak népszerűsége csökken, viszont a nyugdíj-előtakarékossági (nyesz) számláké nő.

A saját zsebből önkéntes nyugdíjpénztárba befizetők átlagosan évi 60 ezer forintot tettek nyugdíjpénztári számlájukra 2010-ben. Egyre nagyobb azonban azoknak a száma, akik rendelkeznek önkéntes nyugdíjpénztári tagsággal, de jelenleg sem a pénztártag, sem a munkáltatója nem fizet rá tagdíjat, megtakarítást. A nyugdíj-előtakarékossági (nyesz)-számlánál nincs minimum tagdíj, erre a számlára viszont sosem fizettek cafateria-juttatásként a munkáltatók - írja keddi cikkében a Napi.hu.

Statisztikáik szerint a tagok több mint egyharmada bejelentés nélkül szüneteltette a befizetéseket 2012 első negyedévében, ez a szám némileg nőtt azóta. Néhány százalék a pénztárral egyeztetve szüneteltet vagy fizeti a minimális, általában havi 2-4 ezres tagdíjat. Ha ennyit sem képes fizetni, a pénztár a hozam erejéig a tag már felgyűlt vagyonából is vonhatja a működési költségeket, de a tőkéből nem. Az önkéntes nyugdíjpénztárból a nyugdíjkorhatár betöltése előtt viszont csak a 10 éves várakozási idő letelte után, általában csak különféle adók-járulékok befizetése mellett lehet pénzt felvenni, tehát a legtöbb esetben a számla megszüntetése sem valódi lehetőség.

Csökken a nyugdíjpénztár népszerűsége, nőtt a nyesz-é

Az önkéntes nyugdíjpénztárba a NAV kimutatásai szerint évről évre csökken a magánszemélyek által befizetett összeg, és a befizetők száma is jelentősen csökkent. Nőtt viszont a nyugdíj-előtakarékossági (nyesz) számlával rendelkezők száma, az általuk befizetett összeggel együtt. Ők fejenként legalább évi 320 ezret (havi 26 ezer) tettek félre 2010-ben, ami után átlagosan 96 ezer forintos visszatérítésre voltak jogosultak.

2011-től az eddig harminc százalékról húszra csökkent az adóvisszatérítés mértéke mindkét megtakarítási formánál (de változatlan összeghatárral, ami általában 100 ezer, a 2020. január elseje előtt nyugdíjba menőknél pedig 130 ezer) az szja-szabályok változása miatt, tehát magasabb befizetett összegre van szükség a teljes adóoptimalizáláshoz.

Forrás: Biztosítási Szemle

Vissza
2011.
március
16. 10:05

Nyugdíj - Ha korán kezdjük, könnyebb lesz

Nyugdíj - Ha korán kezdjük, könnyebb lesz A pénz jobb, mint a szegénység, már csak anyagi szempontból is , mondta egykoron Woody Allen. Mindez nyugdíjas éveinkre is áll, azaz ha életünk e szakaszát nem akarjuk nélkülözésben tölteni, tanácsos korán elkezdeni a takarékoskodást.
Tovább
2011.
február
25. 12:06

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell

Nyugdíj: a biztonsághoz több kell Akár visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe, akár a nyugdíjpénztári tagságot választotta, a lakosság valamennyi rétegének szüksége lesz további megtakarításokra ahhoz, hogy a nyugdíjas éveiben biztonságban érezhesse magát és családját is.
Tovább
2011.
május
30. 16:43

Nyugdíj: aki úgy gondolja, hogy van megtakarítása, annak sincs elég

Nyugdíj: aki úgy gondolja,  hogy van megtakarítása, annak sincs elég Önmagában, hosszútávon nem lesz elégséges a jelenlegi nyugdíjrendszer, mindenképpen szükséges az öngondoskodásnak valamilyen formája a megfelelő színvonalú idős korhoz - derült ki a Generali legfrissebb felméréséből.
Tovább
2010.
március
29. 18:04

Nyugdíjcélú takarékoskodásra életciklus alap

Nyugdíjcélú takarékoskodásra életciklus alap Az elkövetkezõ idõszak egyik meghatározó befektetési alap terméke a nemzetközi piacon a céldátumra optimalizált életciklus alap (Target-date Fund) lehet, a termékek hazai térnyerése elõtt azonban még számos kérdés áll.
Tovább
2010.
április
21. 18:12

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk

Nyugdíjfeszültség: az államban nem hiszünk, az öngondoskodásra nem szánunk Miközben a magyarok fele szerint az állam felelőssége, hogy gondoskodjon a nyugdíjasokról, azt mindössze 3%-uk hiszi, hogy nyugdíjba vonulásukkor biztosítja majd részükre a megfelelő mértékű juttatást. Ennek ellenére igen alacsony azon aktív korúak aránya is, akik rendszeresen tesznek félre nyugdíjas éveikre.
Tovább
2010.
december
05. 08:02

Nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk!

Nyugdíjfillérek vagy luxus-öregkor? Számoljunk! A demográfiai adatok alapján belátható időn belül nem lesz fenntartható a jelenlegi nyugdíjrendszer. A nyugdíjak reálértékének várható alakulása időskori elszegényedéssel fenyeget. A nyugdíjazással járó olykor radikális életszínvonal-csökkenés, amely szinte minden társadalmi réteget érint, az öngondoskodás különböző formáival viszont enyhíthető. Különösen hatásos lehet, ha a különböző — gyakran államilag is támogatott — megtakarítási formákat tudatosan egymásra építve készülünk nyugdíjas éveinkre.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART