2011.
július
06. 17:06

Nyugdíj-megtakarítás: előrelátóak a cseh cégek

Címkék:
Prága A csehországi cégek mintegy 23 százaléka hozzájárul alkalmazottai kiegészítő nyugdíj-takarékosságához - közölte a cseh nyugdíjpénztárak szövetsége.

A kiegészítő nyugdíj-takarékosság a csehországi nyugdíjrendszer harmadik, nem kötelező pillére, amelyet az állam támogat.

A nyugdíjpénztárak közlése szerint a kiegészítő nyugdíj-takarékossághoz való hozzájárulás az egyike azoknak a leggyakrabban használt a plusz támogatásoknak, amelyeket a cégek alkalmazottaiknak nyújtanak. Az érintett cégek azt állítják, hogy alkalmazottaiknak mintegy kétharmada kapcsolódott be az önkéntes kiegészítő nyugdíj-takarékosságba.

A cégek támogatásának nagysága azok gazdasági eredményeinek függvénye, s része a munkaadó és a munkavállalók közti kollektív szerződéseknek.

A cégeket a támogatásnyújtásra az adórendszeren keresztül az állam motiválja. Az alkalmazottnak kifizetett támogatást egészen évi 24 ezer koronáig (240 ezer forint) a cég leírhatja az adóalapjából. Maga a takarékoskodó pedig ennek címén 12 ezer koronát írhat le adóalapjából.

Az állam az első két hónapban havi 250 koronával, később pedig havi 150 koronával támogatja azokat a takarékoskodókat, akik havonta legalább 500 koronát tesznek félre nyugdíjukra. A nyugdíjreform keretében a kormány most azt tervezi, hogy jelentősen megnöveli a kiegészítő nyugdíj-takarékosság támogatását.

A tízmillió lakosú Csehországban a legutóbbi kimutatás szerint mintegy négymillió ember spórol idős korára a kiegészítő nyugdíj-takarékosság keretében.

Forrás: HR Portál
 

Vissza
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART