2010.
január
19. 07:27

Nyugdíj - amit a svéd modellről tudni érdemes

Címkék:
svéd zászló Székesfehérvár - Eleddig azért telefonált sok, a nyugdíjkorhatárhoz - ezen belül az előrehozott öregségi nyugdíj igénybe vételéhez szükséges korhoz - közeledő olvasónk, hogy megtudakolja: mikor mehet legkorábban nyugdíjba. Most azt kérdezik: Mit jelent a svéd modell?

Néhány nap óta, különböző sajtóorgánumokban hallani, olvasni lehetett arról, hogy egy következő kormány a nyugdíjranszer átalakításakor az úgynevezett svéd modell bevezetésében is gondolkodik. Mit jelent a svéd modell? - kérdezték olvasóink.

 

Több forrásból egyebek között Gerencsér László Nyugdíjasok az Európai Unióban című tanulmányából, továbbá a Figyelő egyik utóbbi számának európai nyugdíjrendszerekkel foglalkozó összeállításából szerzett információink szerint az úgynevezett svéd modell csak egy, az uniós tagországok nyugdíjrendszerei közül.
Megjegyezzük: ahány tagállam, szinte annyi nyugdíjrendszer működik, ugyanis az uniós csatlakozás során számos területen kötelező érvényű volt a jogharmonizáció, ezek közül viszont kivételt képez az egészség- és társadalombiztosítási, valamint a nyugdíjrendszer.

A legtöbb országban a nyugdíjbiztosítás nagy arányban állami alapú, a számítás módja, a szükséges szolgálati idő azonban különböző. Néhány országban - ilyen például Németoszág - a nyugdíj megállapításához a munkavállaló teljes életútja beszámít, pontértéken rögzítik keresetét, s amikor nyugdíjat állapítanak meg az érintett számára, a nyugdíj járulékokból fedezett hányada a nyugdíj nyolcvan százaléka.


A már említett svéd modell alapja az úgynevezett névleges egyéni számítás (NDC: notional defined contributon), amelyben számlán tartják nyilván az egyéni befizetéseket, s azt az időtartamot is, amennyi ideig a biztosított a járulékait fizette. Ugyanakkor nem változik a jelenlegi felosztó-kirovó rendszer, vagyis a lakossági nyugdíjfizetéseket a folyó befizetésekből finanszírozzák. Az alapvető különbség viszont az, hogy csak annyit fizetnek ki, amennyi a nyugdíjkasszába befolyt. (A jelenlegi magyarországi nyugdíjrendszer is felosztókirovó, viszont a megállapított nyugdíjak kifizetéséhez az állami büdzséből kell kiegészítést nyújtani.)
A svéd modell szerint több járulék után több nyugdíj is jár, vagyis minél többet és hosszabb ideig fizet valaki - vagyis marad a munkaerőpiacon - annál magasabb ellátásra számíthat idős korára. Szakértők megállapítása szerint a svéd modell biztosítás-matematikailag a legigazságosabb rendszer, amely arra ösztönöz, hogy minél magasabb fizetéssel, minél hosszabb ideig maradjon mindenki a munkaerőpiacon. Ugyancsak szakértői számítások szerint viszont ez a rendszer szociális elemet nem tartalmaz, igaz, költségvetési finanszírozást sem igényel, mivel csak annyit oszt szét nyugdíjként, amennyi adott évben a járulékokból befolyik az állam kasszájába.

Forrás: fmh.hu

Vissza
2009.
december
29. 10:48

Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben

 Korengedményes nyugdíj – szabályok 2010-ben Ki veheti igénybe 2009. december 31-ét követően a korengedményes nyugdíjat? Melyek a korengedményes nyugdíjazás 2010. évi szabályai? Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója.
Tovább
2009.
december
15. 17:06

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel

2050-ig kihúzhatjuk a jelenlegi nyugdíjrendszerrel A döntéshozókra hárul a feladat, hogy a kormány által létrehozott Nyugdíj és Időskori Kerekasztal (NYIKA) most elkészült elemzése alapján a felrajzolt öt alternatívából melyiket választja - áll az MTI-hez kedden eljuttatott jelentésben.
Tovább
2010.
január
13. 07:42

Aggódnak a nyugdíjasok, összeül az idősügyi tanács

Több idősügyi szervezet aggódva hallgatta a Fidesznek a svéd nyugdíj-modell javaslatát. Az MSZP elutasítja a svéd modellt, amely csökkentené a nyugdíjakat és növelné a nyugdíjkorhatárt. Herzog László szakminiszter is azt mondta: a kormány nem alakítja át a nyugdíjrendszert.
Tovább
2009.
december
07. 09:27

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból

Egyre többen lépnek ki az önkéntes nyugdíjpénztárakból Egy év alatt közel hetvenezer tag mondott búcsút az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, sokan főként kényszerből - például a munkahely elvesztése vagy a hiteltörlesztő részletek megugrása miatt - cselekedtek így - számol be a Napi Gazdaság.
Tovább
2009.
december
01. 20:17

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei

Eltűntek a nyugdíjpénztárak veszteségei Mind a magán mind az önkéntes nyugdíjpénztárak kapcsán rendkívül kedvező adatokról számol be a Stabilitás Pénztárszövetség negyedéves nyugdíjpénztári elemzése: a hazai pénztárak ledolgozták az elmúlt időszak kedvezőtlen hatását, sőt az önkéntes nyugdíjpénztárak a válságot megelőző időszakhoz képest is rendkívüli eredményt könyvelhettek el. Beigazolódott a Szövetség korábbi előrejelzése: a pénztári megtakarításokon elszenvedett veszteségek kiegyenlítődnek.
Tovább
2010.
január
15. 16:58

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők

Fidesz: 40 év munka után mehessenek nyugdíjba a nők A Fidesz elnöksége garantálja, hogy - a párt kormányra kerülése esetén - 40 évnyi szolgálati idő után, életkortól függetlenül, minden nő nyugdíjba mehet - jelentette be Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője Iván Lászlóval, a párt nyugdíjas tagozatának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen különböző megállapításokat tettek, garanciákat vállaltak. Az utóbbiak közé tartozik a nyugdíjasok és a nyugdíjak megvédése a Gyurcsány-korszaktól, a nyugdíjak reálértékének megőrzése, valamint a nyugdíjalapok és a nyugdíjpénztárak privatizációjának megakadályozása is.
Tovább
2009.
november
18. 19:09

Januártól 4,1 százalékkal emelkedik a nyugdíj

Januártól 4,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, azért ennyivel, mert ekkora inflációval számol a kormány a jövő évre - közölte Herczog László szociális miniszter a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón. A nyugdíjak 2010-ben megőrzik vásárlóértéküket.
Tovább
2009.
december
31. 09:17

Jó lesz-e a nyugdíjasoknak?

Jó lesz-e a nyugdíjasoknak? Korózs Lajos, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára szerint jövőre javul a nyugdíjasok helyzete. A Fidesz szerint aki ilyet állít, annak vagy fogalma sincs az idősek helyzetéről, vagy hazudik.
Tovább
2009.
október
29. 11:27

Mégis dolgozhatnak a nyugdíjasok

Mégis dolgozhatnak a nyugdíjasok Eltörölné a korhatár alatti nyugdíj mellett végzett munka keresetkorlátját két szocialista politikus, mert szerintük a hatályos törvény súlyos munkaerőhiányt okozhat az egészségügyben és az oktatásban.
Tovább
2009.
november
12. 11:05

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból

Nyugdíjas nyomor - megélni napi 1000 forintból Szeptember végén 260 227 darab 30 ezer forint alatti tételt tartott nyilván az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság - vagyis ennyi nyugdíjas kénytelen megélni napi ezer forintból - derül ki a penzcentrum.hu összeállításából.
Tovább
2010.
január
08. 18:28

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj

Svéd modell: független, de alacsonyabb nyugdíj A politikától független, a befizetésekhez igazodó, ugyanakkor a jelenleginél alacsonyabb, esetenként évjáratok között is eltérő ellátás várható abból a – Fidesz szakpolitikusai által is szorgalmazott – virtuális, egyéni számlás nyugdíjrendszerből, amelynek modellszámításait a közelmúltban tette közzé a nyugdíjkerekasztal.
Tovább
Kapcsolat
Nemzeti Civil Alapprogram
A program a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósult meg.

Magyar Távirati Iroda

Kikötő pART